Załamanie ekonomiki szklarniowej zażegnane
2006-00-00 00:00
Do załamania się ekonomiki produkcji szklarniowej, w przedsiębiorstwach państwowych (lata 80. i początek lat 90.) przyczyniły się następujące czynniki:
- zbyt duża powierzchnia szklarni (największe posiadały do 36 ha), utrudniająca sprawne 
 zarządzanie
- nadmiar budynków towarzyszących szklarniom i ich zbyt duże oddalenie
- zaniechanie produkcji warzyw w okresie letnim
- zawyżone zatrudnienie (trzy, czterokrotnie większe niż w krajach stosujących nowoczesne 
 technologie), zła struktura zatrudnienia (ok. połowa zatrudnionych nie była bezpośrednio
 związana z produkcją ogrodniczą), nieodpowiednia organizacja pracy (w ogromnej liczbie
 przedsiębiorstw państwowych, dysponujących obiektami o powierzchni przekraczającej 6 ha,
 pracownicy specjalizowali się tylko w określonych czynnościach. Monotonia i brak możliwości
 rozwoju sprawiły, że motywacja zatrudnionych obniżyła się.)
- zbyt wysokie koszty sprzedaży towaru i niskie ceny oferowane dostawcom wobec silniejszych  
 nabywców hurtowych
- wysoki import produktów szklarniowych (warzywa, kwiaty)
- niskie plony w produkcji szklarniowej (np. średni plon dla pomidorów wynosił  
 15kg/m2 przy realnym poziomie 30kg)
- 
spadek opłacalności produkcji szklarniowej spowodowany dużym wzrostem cen nośników 
 energii i środków produkcji (nasion i środków ochrony).
 Źródło: fresh-market.pl
 
Zobacz więcej: Ceny warzyw
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem



