Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Załamanie ekonomiki szklarniowej zażegnane

2006-00-00 00:00

Do załamania się ekonomiki produkcji szklarniowej, w przedsiębiorstwach państwowych (lata 80. i początek lat 90.) przyczyniły się następujące czynniki:

  • zbyt duża powierzchnia szklarni (największe posiadały do 36 ha), utrudniająca sprawne
        zarządzanie
  • nadmiar budynków towarzyszących szklarniom i ich zbyt duże oddalenie
  • zaniechanie produkcji warzyw w okresie letnim
    • zawyżone zatrudnienie (trzy, czterokrotnie większe niż w krajach stosujących nowoczesne 
          technologie), zła struktura zatrudnienia (ok. połowa zatrudnionych nie była bezpośrednio 
          związana z produkcją ogrodniczą), nieodpowiednia organizacja pracy (w ogromnej liczbie 
          przedsiębiorstw państwowych, dysponujących obiektami o powierzchni przekraczającej 6 ha, 
          pracownicy specjalizowali się tylko w określonych czynnościach. Monotonia i brak możliwości 
          rozwoju sprawiły, że motywacja zatrudnionych obniżyła się.) 
      • zbyt wysokie koszty sprzedaży towaru i niskie ceny oferowane dostawcom wobec silniejszych  
            nabywców hurtowych
      • wysoki import produktów szklarniowych (warzywa, kwiaty)
      • niskie plony w produkcji szklarniowej (np. średni plon dla pomidorów wynosił 
            15kg/m2 przy realnym poziomie 30kg)
    • spadek opłacalności produkcji szklarniowej spowodowany dużym wzrostem cen nośników
          energii i środków produkcji (nasion i środków ochrony).



      Źródło: fresh-market.pl


 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem