Załamanie ekonomiki szklarniowej zażegnane
2006-00-00 00:00
Do załamania się ekonomiki produkcji szklarniowej, w przedsiębiorstwach państwowych (lata 80. i początek lat 90.) przyczyniły się następujące czynniki:
- zbyt duża powierzchnia szklarni (największe posiadały do 36 ha), utrudniająca sprawne
zarządzanie - nadmiar budynków towarzyszących szklarniom i ich zbyt duże oddalenie
- zaniechanie produkcji warzyw w okresie letnim
- zawyżone zatrudnienie (trzy, czterokrotnie większe niż w krajach stosujących nowoczesne
technologie), zła struktura zatrudnienia (ok. połowa zatrudnionych nie była bezpośrednio
związana z produkcją ogrodniczą), nieodpowiednia organizacja pracy (w ogromnej liczbie
przedsiębiorstw państwowych, dysponujących obiektami o powierzchni przekraczającej 6 ha,
pracownicy specjalizowali się tylko w określonych czynnościach. Monotonia i brak możliwości
rozwoju sprawiły, że motywacja zatrudnionych obniżyła się.) - zbyt wysokie koszty sprzedaży towaru i niskie ceny oferowane dostawcom wobec silniejszych
nabywców hurtowych - wysoki import produktów szklarniowych (warzywa, kwiaty)
- niskie plony w produkcji szklarniowej (np. średni plon dla pomidorów wynosił
15kg/m2 przy realnym poziomie 30kg) -
spadek opłacalności produkcji szklarniowej spowodowany dużym wzrostem cen nośników
energii i środków produkcji (nasion i środków ochrony).
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Ceny warzyw
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem