Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Zbiory warzyw gruntowych w 2012 r.

2013-01-08 09:11

Szacuje się, że łączna produkcja kapusty wyniosła w bieżącym roku ok. 1,1 mln t, tj. o 7,4% mniej niż w 2011 r. Zmniejszenie zbiorów kapusty było wynikiem zarówno spadku plonów, jak i areału jej uprawy. Chociaż w bieżącym roku warunki agrometeorologiczne sprzyjały dobremu plonowaniu kapusty, to w porównaniu do bardzo wysokiego plonowania z poprzedniego sezonu, odnotowano niższe plony tego gatunku warzyw.

Zbiory kalafiorów wyniosły 246 tys. t i były o 4,2% wyższe niż w roku ubiegłym. Niewielki wzrost produkcji w porównaniu do roku ubiegłego był wynikiem zwiększenia powierzchni uprawy, gdyż plonowanie tego gatunku warzyw w bieżącym roku było nieco niższe od bardzo wysokiego uzyskanego w poprzednim sezonie wegetacji. Jednak sprzyjające warunki, jakie wystąpiły jesienią przyczyniły się do uzyskania także w bieżącym roku bardzo wysokich plonów późnych odmian kalafiorów.

Produkcja cebuli w bieżącym roku ocenia się na ok. 642 tys. t, tj. o 5,1% mniej w porównaniu do zbiorów roku ubiegłego, przy zmniejszeniu powierzchni jej uprawy i nieznacznym wzroście plonowania. Cebula z tegorocznych zbiorów jest na ogół dobrej jakości oraz dostatecznie zaschnięta, co przyczyni się do zwiększenia jej wartości przechowalniczej.

Warunki dla plonowania warzyw korzeniowych, w bieżącym roku, podobnie jak dla kapustnych, były korzystne. Warunki agrometeorologiczne, szczególnie jesienią sprzyjały przyrostowi masy korzeni. Uzyskane w bieżącym roku plony warzyw z tej grupy są wysokie, choć niższe od bardzo wysokich ubiegłorocznych. Jakość marchwi i buraków ćwikłowych z tegorocznych zbiorów jest także bardzo dobra. Produkcja marchwi jadalnej w bieżącym roku została oszacowana na 835 tys. t (o 5,9% mniej od uzyskanej w 2011 r.), natomiast produkcja buraków ćwikłowych na 345 tys. t (o 6,6% mniej).

W bieżącym roku warunki meteorologiczne sprzyjały także plonowaniu warzyw ciepłolubnych. Korzystny układ temperatur oraz dostateczna ilość wilgoci w glebie wpłynęły na uzyskanie plonów tylko nieco niższych od wysokich ubiegłorocznych. Tegoroczne zbiory ogórków były o 4,8% niższe od uzyskanych w 2011 r. i wyniosły 283 tys. t, natomiast produkcja pomidorów wyniosła 261 tys. t i była o 4,3% niższa od ubiegłorocznej. W porównaniu do poprzedniego sezonu także areał uprawy obu tych gatunków uległ niewielkiemu ograniczeniu.

Łączne zbiory warzyw „pozostałych” zostały oszacowane na 801 tys. t (o 3,8% niższej od uzyskanych w roku ubiegłym). Niewielki spadek produkcji warzyw z tej grupy wystąpił zarówno na skutek nieco niższego plonowania większości z nich oraz ograniczenia areału uprawy.

Zobacz więcej: Ceny warzyw

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE