Handel
Eksport polskich jabłek poprawił się, ale…
2023-02-24 09:25
Sytuacja w sektorze handlu polskimi jabłkami deserowymi jest zauważalnie lepsza niż w pierwszej połowie sezonu. Niestety, nie oznacza to bynajmniej, ze jest ona już dobra.
czytaj dalej
Eksport pieczarek w 2022 r.
2023-02-24 08:26
Jak poziom osiągnął w 2022 roku eksport pieczarek z Polski. Analizujemy dane GUS.
czytaj dalej
Ekwador dobrze rozpoczyna rok 2023 z eksportem o 7,98% więcej kartonów bananów w styczniu 2023 r.
2023-02-24 00:00
Ekwadorski sektor bananowy rozpoczął rok dobrze, ze wzrostem o 7,89%, aby w styczniu 2023 roku wyeksportować o 2,59 mln skrzynek więcej (35,01 mln skrzynek) w porównaniu do stycznia 2022 roku (32,42 mln skrzynek). Jednak w tym samym czasie spadła wartość dolara i sprzedaż na kluczowych rynkach. Na międzynarodowym
czytaj dalej
czytaj dalej
Import ziemniaków do Uzbekistanu zmniejszył się po raz pierwszy w ciągu ostatnich kilku lat
2023-02-24 00:00
W 2022 roku wielkość importu ziemniaków handlowych do Uzbekistanu spadła po raz pierwszy w ciągu ostatnich kilku lat. Chociaż spadek importu był raczej symboliczny, możemy stwierdzić brak wzrostu i fakt, że ubiegłoroczny rekord nie został zaktualizowany, EastFruit informują analitycy.
czytaj dalej
Kilka kompleksów szklarniowych na Ukrainie rozpoczęło sprzedaż ogórków nowego sezonu, informują analitycy projektu EastFruit. Należy zauważyć, że pierwsze partie lokalnych ogórków stały się dostępne na rynku w zeszłym tygodniu. Dziś rozpoczęła się ich masowa sprzedaż, ale ilości m.in.
czytaj dalej
czytaj dalej
Andaluzja przewodzi wymianie pokoleniowej na wsi
2023-02-24 00:00
Andaluzyjska minister rolnictwa, rybołówstwa, wody i rozwoju obszarów wiejskich, Carmen Crespo, zamknęła kongres "Przyszłość w rolnictwie", zorganizowany w Jerez de la Frontera przez Europejską Radę Młodych Rolników (CEJA) i Asaja Joven, gdzie podkreśliła, że "Andaluzja jest liderem".
czytaj dalej
czytaj dalej
Inteligentny projekt opakowania z Norwegii pozwala na obniżenie kosztów i zmniejszenie emisji
2023-02-24 00:00
Kształt kubków, niezależnie od tego, czy są wypełnione jagodami, owocami czy sałatką, może obniżyć duże koszty związane z transportem i logistyką, przechowywaniem i chłodzeniem, pakowaniem oraz emisją gazów cieplarnianych.
czytaj dalej
Izraelski przewoźnik skrzyniowy ZIM i Hai An Transport and Stevedoring Joint-stock Company (HATS) uruchomiły Lotus Link, nową spółkę joint venture do obsługi krajowych i regionalnych usług żeglugowych w Wietnamie.
czytaj dalej
Antolin i Persiskin podpisują umowę o współpracy
2023-02-24 00:00
Persiskin wykorzystuje nadwyżkę zbiorów persymony, która nie jest przeznaczona do kanałów rolno-spożywczych, do wytworzenia skórki warzywnej. Hiszpania jest największym producentem tego owocu w Europie i drugim na świecie, z roczną produkcją około 500 000 ton persymony.
czytaj dalej
czytaj dalej
BZL pokazuje wskaźnik samowystarczalności w Niemczech na rok 2021
2023-02-24 00:00
W 2021 roku jedna piąta poziomu samowystarczalności w przypadku owoców została pokryta produkcją krajową. W przypadku warzyw udział ten był prawie dwukrotnie wyższy.
czytaj dalej
Szczytowy sezon eksportu awokado w Kenii właśnie się rozpoczyna
2023-02-24 00:00
Kenia jest na początku szczytu sezonu awokado. Szczyt sezonu dla owoców Hass rozpocznie się w pierwszym tygodniu marca, a od połowy marca na rynek napłyną duże ilości.
czytaj dalej
Afryka Zachodnia: Stworzenie największego przemysłowego laboratorium do hodowli in vitro
2023-02-24 00:00
Vitropic, filia CIRAD i europejskie laboratorium kultur in vitro specjalizujące się w rozmnażaniu roślin tropikalnych, połączyło siły z La Compagnie Fruitière, głównym producentem owoców w Afryce, w celu stworzenia pierwszej przemysłowej platformy kultur in vitro w Afryce Zachodniej. Z siedzibą w
czytaj dalej
czytaj dalej
Grupa Miyoshi z Japonii wypuściła ostatnio dwie nowe japońskie odmiany truskawek F1. Teraz, co ekscytujące, japońskie nasiona truskawek mogą być eksportowane na rynek światowy.
czytaj dalej
"Promocja szparagów zwiększa ich spożycie!"
2023-02-24 00:00
Na początku sezonu szparagowego 2023 Astrid Etèvenaux - dyrektor Francuskiego Stowarzyszenia Producentów Szparagów - przedstawia aktualne prognozy dotyczące zbiorów, zmian powierzchni, konsumpcji i planu komunikacji wprowadzonego w celu wsparcia rozwoju szparagów
czytaj dalej
czytaj dalej
Niedobory w Wielkiej Brytanii? "Wystarczająco dużo sałaty z gór lodowych, by zatopić Titanica"
2023-02-24 00:00
Podczas gdy konsumenci natrafiają na puste półki lub są ograniczeni przy zakupie świeżych produktów, brytyjscy hurtownicy zaprzeczają niedoborom produktów i mówią, że to po prostu kwestia pieniędzy. "Mamy wystarczająco dużo sałaty lodowej, aby zatopić Titanica. Wejdź teraz do Internetu, a my dostarczymy następnego dnia."
czytaj dalej
Cyklon Freddy, teraz zdegradowany do burzy tropikalnej, miał niezwykle długi żywot, ponieważ czyni lądowanie między Vilankulos i Maxixe, z prowincjami Sofala i Inhambane w Mozambiku. w swojej ścieżce.
czytaj dalej
Hexkoel odnotowuje rekordowe sezonowe spożycie winogron stołowych w warunkach ciągłych przerw w dostawie energii elektrycznej
2023-02-24 00:00
Chłodnia do przechowywania winogron stołowych Hexkoel, w południowoafrykańskiej dolinie Hex River, kontynuuje działalność jak zwykle z nowymi rekordowymi przyjęciami w sezonie, pomimo krajowych kroczących przerw w dostawie prądu trwających do ośmiu godzin dziennie.
czytaj dalej
Tesco: Największe wprowadzenie standardów środowiskowych w Wielkiej Brytanii zakończone certyfikacją LEAF Marque
2023-02-24 00:00
Oznacza to, że wszyscy producenci owoców i warzyw w Wielkiej Brytanii są obecnie certyfikowani zgodnie z rygorystycznymi normami środowiskowymi, które mają na celu ciągłą poprawę całego gospodarstwa w takich obszarach jak odporność na zmiany klimatu, różnorodność biologiczna, zdrowie gleby, emisja gazów cieplarnianych i wylesianie, akcje
czytaj dalej
czytaj dalej
"Ogólnie rzecz biorąc, sezon jabłek w Turcji był raczej stabilny"
2023-02-24 00:00
Po wolniejszym początku tureckie jabłka radzą sobie w tym sezonie dość dobrze, mówi Kubra Guven, kierownik ds. marketingu Ana Fruit. "W tym roku jakość upraw i zbiory dla tureckich jabłek były bardzo dobre. Popyt rozpoczął się nieco wolniej, ale podniósł się w późniejszym okresie sezonu w niektórych docelowych
czytaj dalej
czytaj dalej
Cebula jest podstawą kuchni na całym świecie i najczęściej spożywanym warzywem po pomidorze (technicznie rzecz biorąc, jest to owoc). Rocznie produkuje się około 106 milionów ton - mniej więcej tyle samo, co marchewki, rzepy, chilli, papryki i czosnku razem wziętych.
czytaj dalej