Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Unijny handel zagraniczny

Jak wynika z najnowszych danych Freshfel, w 2013 roku łączna produkcja owoców i warzyw w Unii Europejskiej wyniosła ponad 70 mln ton, z czego około 35,8 mln ton stanowiły zbiory owoców a 34,7 mln ton warzyw. Dla porównania rok wcześniej wielkość unijnej produkcji ogrodniczej przekroczyła 82 mln ton.

Do najważniejszych zbieranych przez kraje unijne owoców należą przede wszystkim owoce cytrusowe, brzoskwinie i nektarynki oraz kiwi i melony. W przypadku warzyw w zbiorach dominują pomidory, kapusty, cebula orz słodka papryka i różnego rodzaju sałaty.

Według danych za rok 2014 wymiana handlowa między krajami unijnymi wyniosła 29 mln ton, z czego 17 mln ton stanowiły owoce, a pozostałe 12 mln ton to warzywa. Największym importerem netto owoców i warzyw z pozostałych państw unijnych są Niemcy z wynikiem 6,9 mln ton oraz kolejno Francja – 3,6 mln ton, Wielka Brytania – 3,1 mln ton oraz po około 1,6 mln ton Belgia i Holandia. Wśród największych unijnych eksporterów plasuje się od lat Hiszpania z wynikiem za rok 2014 na poziomie 11 mln ton wysłanych do pozostałych państw członkowskich owoców i warzyw. Ponad połowa – 6,4 mln ton stanowił eksport samych owoców, a około 4,5 mln ton warzyw. Na drugim miejscu wśród liczących się eksporterów znalazła się Holandia z wynikiem 5,4 mln ton (w tym 3,2 mln ton to warzywa). Po ponad 3 mln ton owoców i warzyw wyeksportowały w omawianym okresie Belgia i Włochy.

 

Kraje unijne pozostają od lat największymi importerami netto owoców i warzyw na świecie – jako całe ugrupowanie sprowadziły one z całego świata w minionym roku 13,1 mln ton owoców i warzyw z czego około 87 proc. stanowił import samych owoców w tym przede wszystkim bananów, jabłek, ananasów, gruszek oraz cytrusów i winogron. Owoce sprowadzane są głównie z państw półkuli południowej. W dostawach dominują RPA, Kostaryka, Maroko, Turcja, Ekwador czy Chile, Kolumbia i Peru.

Jak już wcześniej wspomniano, kraje unijne są importerem netto czyli wielkość importu znacznie przeważa wielkość eksportowanych przez te państwa owoców i warzyw – w minionym roku wielkość eksportu poza kraje unijne wyniosła 6,2 mln ton, z czego 68 proc. stanowiły owoce, a 32 proc. warzywa. Obecnie po zakazie dostaw do Rosji najważniejszymi rynkami trzecimi dla państw unijnych są Białoruś, Szwajcaria, Norwegia, Ukraina oraz Algieria, Brazylia i Egipt. Na pierwszym miejscu wśród eksportowanych z UE produktów znajdują się jabłka z około 28 proc. udziałem w wysyłce, cebula - 13 proc. i gruszki - 7 proc.

 

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE