Chiny – wzrost wartości eksportu warzyw
Chiny są największym producentem warzyw na świecie, jeśli chodzi o wielkość zasiewów i nasadzeń oraz powierzchnię upraw. Chiny eksportują warzywa do ponad 190 krajów. I odnotowują w tym sektorze handlu znaczący wzrost.
W okresie od stycznia do listopada w 2017 roku wartość chińskiego eksportu warzyw wzrosła o 5,1 procent w porównaniu z tym samym okresem w 2016 r. Jest to największy wzrost wartości eksportu w porównaniu z eksportem ryb i owoców morza, z eksportem owoców i mięsa.
Jednak chiński eksport warzyw do Unii Europejskiej stanowi zaledwie 2 procent eksportu ogółem z tego kraju. Problemem bywa jakość, która jest najważniejszą kwestią, jeśli chodzi o rynki w krajach rozwiniętych. Warzywa ekologiczne otrzymują wspaniałe wsparcie w krajach rozwiniętych. Roczna stopa wzrostu rynków ekologicznych w krajach europejskich w ostatnich latach przekroczyła 20 – 30 procent. Wskaźnik popularności ekologicznych warzyw w Japonii wynosi o ponad 80 procent.
Wielkość eksportu chińskich warzyw, które trafiają na zachód przez port Khorgas w Xinjiang znacznie wzrosła w wyniku inicjatywy "Jeden pas, jedna droga". W 2016 roku połowa importu warzyw do Kazachstanu pochodziła z Chin. To było prawie 150 tysięcy ton.
Wzrost eksportu chińskich warzyw jest osiągany także dzięki ich sprzedaży poza sezonem w krajach docelowych. Jest to atrakcyjna oferta dla tych krajów docelowych. Większość krajów na zachód od Chin ma długie i mroźne zimy, mają one niewielką różnorodność warzyw, jak również ograniczoną wielkość produkcji.