Hiszpania – wyższy eksport owoców i warzyw
FEPEX podał, że hiszpański eksport owoców i warzyw, w listopadzie 2012 roku, wyniósł 1,19 mln ton i był wyższy, od tego w analogicznym okresie roku wcześniejszego o 4 proc. W ujęciu ilościowym eksport wyniósł 1,039 mld euro i był wyższy od tego z listopada 2011 roku o 19 proc.
Eksport warzyw wyniósł 439 996 ton (spadek o 12,5 proc), a jego wartość 432 mln euro (wzrost o 15,6 proc.). Eksport owoców wyniósł 758 819 ton (wzrost o 17 proc.), a jego wartość 608 mln euro (wzrost o 22 proc.).
W okresie od stycznie do listopada 2011 roku z Hiszpanii wyeksportowano 9,7 mln ton warzyw i owoców za kwotę 8 460 000 euro. Wzrost pod względem ilościowym, w stosunku do analogicznego okresu roku 2011 wyniósł 6,5 proc, a wzrost pod względem wartości 11,7 proc.
Eksport warzyw w pierwszych jedenastu miesiącach 2012 roku wyniósł 3,7 mln ton (wzrost o 0,3 proc.) i miał wartość 3,341 mld euro (wzrost o 9,5 proc.). Import owoców wyniósł 6 mln ton (wzrost o 10,7 proc.), a jego wartość 5,094 mld euro (wzrost o 13 proc.).
Hiszpania – wzrost importu warzyw i owoców
Hiszpania – spadkowy trend cen brokułów
Hiszpania: Znaczne straty w uprawach truskawek
Kończy się sezon na hiszpańskie kaki
czytaj dalej