Hiszpańskie warzywa już nie są drogie
Z powodu bardzo wysokich cen sprzedaż hiszpańskich warzyw w grudniu mocno kulała. Pierwsze dwa tygodnie stycznia przyniosły normalizację sytuacji cenowej i poprawę popytu. W tej chwili sytuacja jest już dość stabilna, a zamieszanie i niepewność obecne na rynku w grudniu, to już przeszłość.
Sytuacja na rynku jest taka, jak zazwyczaj bywa o tej porze roku. Importerzy mogą być więc zadowoleni. Sezon, jak dotąd nie był generalnie zły. Sprzedaż była kontynuowana nawet w okresach zawirowań podażowych wynikających z niekorzystnej pogody. Obecnie produkcja warzy w Hiszpanii jest na poziomie, który wyklucza jakieś problemy z dostępnością towaru.
Ceny warzyw znalazły się na średnim poziomie, normalnym dla tego okresu roku. Nie ma już mowy o jakimś szaleństwie cenowym. Odrobinę za wysokie są ceny cukinii, ale to tylko kwestia czasu, kiedy zaczną spadać. Dobra jest też jakość hiszpańskich warzyw. Niedługo na rynek zacznie trafiać konkurencyjny towar z Holandii i Belgii. Część odbiorców wkrótce zdecyduje się więc na przejście z towaru hiszpańskiego na ten nowy.