Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – słaby sezon cebuli

2013-02-04 08:41

Producenci cebuli z prowincji Walencja, Katalonia i Kastylia – La Mancha skupieni w Komitecie ds. Cebuli FEPEX spotkali się w końcu stycznia, w Madrycie w celu oceny kończącego się w kwietniu obecnego, bardzo słabego sezonu, a także prognoz na sezon następny, w którym spodziewany jest niewielki wzrost produkcji.

Produkcja cebuli w bieżącym sezonie będzie o 30 proc. niższa niż w sezonie poprzednim. Spodziewano się, iż tak znaczny spadek produkcji spowoduje wzrost cen cebuli na hiszpańskim rynku. Ceny wzrosły, ale bardzo nieznacznie i to w stosunku do sezonu 2011/2012, który był pod tym względem bardzo zły.

Powierzchnia upraw cebuli w Hiszpanii wynosiła, w 2012 roku 21 911 hektarów (dane z regionów na sierpień 2012). Konsumpcja cebuli wyniosła 291 mln kg (dane z października). Natomiast hiszpański eksport cebuli wyniósł 211 662 ton (dane do października), co oznacza wzrost o 2 proc. w stosunku do analogicznego okresu 2011 roku. Wartość eksportu wzrosła o 26 proc. i wyniosła 174,3 mln euro. Hiszpania zajęła zatem drugie w UE miejsce jeśli chodzi o eksport cebuli. Pierwsza była Holandia z eksportem 1,3 mln ton w 2011 roku i 979 853 ton do października 2012 roku.

Import cebuli do Hiszpanii (do października 2012) wyniósł 43 675 ton i był o 17 proc. mniejszy niż w tym samym okresie rok wcześniej. Wartość tego importu wyniosła 13,3 mln euro i była, w porównaniu do 2011 roku o 41 proc. niższa.

Zobacz więcej: Cebula

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE