Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Konsumpcja żywności ekologicznej nadal rośnie w Europie

2018-02-28 16:05

Konsumpcja żywności ekologicznej w Europie wygenerowała sprzedaż o wartości 33.500 milionów euro w 2016 roku, tj. o 11,4 proc. więcej niż przed rokiem. Z tego 30.700 milionów euro odpowiadało Unii Europejskiej (+12 proc.), która jest drugim najważniejszym rynkiem po Stanach Zjednoczonych produktów ekologicznych. Dane zostały opublikowane w roczniku "The World of Organic Agriculture, Emerging Statistics and Trends 2018", który został zaprezentowany podczas inauguracji międzynarodowych targów ekologicznych BioFach, które odbywają się w niemieckim mieście Norymberga.

Badanie przeprowadzone przez Międzynarodową Federację Rolnictwa Ekologicznego (Ifoam) i Instytut Badawczy ds. Rolnictwa Ekologicznego (FiBL) ujawniły, że europejska powierzchnia ekologiczna ponownie wzrosła, osiągając 13,5 mln. hektarów (+ 6,7 proc.), z 12,1 mln (+ 8,2 proc.) odpowiadającymi Unii Europejskiej.

Hiszpania jest liderem z ponad 2 mln. hektarów, a następnie Włochy z 1,8 mln. i Francja z 1,5 mln. Ta dwa ostatnie kraje odnotowały również znaczący wzrost – o ponad 300.000 hektarów we Włoszech i prawie 216.000 hektarów we Francji.

Udział produkcji ekologicznej w całkowitej powierzchni przeznaczonej na produkcję rolną w Europie wyniósł 2,7 proc., a odsetek ten wzrósł w UE do 6,7 proc. W Liechtensteinie udział ten sięga 37,7 proc., a w UE liderem rankingu jest Austria, w której wynosi 21,9 proc.

Liczba producentów wzrosła również o 6,9 proc., przy 373.240 w Europie (w UE liczba ta jest zbliżona do 300.000, 10 proc. więcej), z Turcją na pierwszym miejscu (67.879), a następnie we Włoszech (66 210) i Hiszpanii ( 34 673).

Tymczasem liczba przetwórców ekologicznych wzrosła o 10,2 proc. do 65.889 w Europie (62.652 w UE). Na terytorium europejskim było także 4.700 importerów (4.000 w UE).

Jeśli chodzi o konsumpcję produktów europejskich w Europie w 2016 roku wyniosła ona  około 41 euro na mieszkańca; liczba ta wzrosła średnio do 60,5 euro w samej UE. Wydatki w Szwajcarii, która była liderem od lat, wynosiły 274 euro na mieszkańca, a następnie w Dani 227 euro, w Szwecji 197 euro.


 

Słowa kluczowe: owoce, warzywa, ekologia, produkty bio
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem