Niemiecki rynek warzyw
2013-12-18 14:14
W 2012 roku łączne zbiory warzyw w Niemczech wyniosły 3,768 mln ton wobec 3,532 mln ton rok wcześniej. Z wielkości tej około 133 tys. ton stanowiła produkcja warzyw spod osłon a pozostałe 3,635 mln ton to warzywa gruntowe, które uprawiane były w kraju na łącznej powierzchni 114,6 tys. ha, a przypadku warzyw szklarniowych to obszar 1,3 tys. ha.
W zbiorach warzyw gruntowych dominowała przed rokiem marchew – 592,7 tys. ton oraz cebula – 484,6 tys. ton, biała kapusta – 473,1 tys. ton, a także ogórki – 186,6 tys. ton, sałata lodowa – 183,5 tys. ton, kalafiory – 143 tys. ton i kapusta czerwona – 123,6 tys. ton. W warzywach szklarniowych najwięcej zebrano pomidorów – 61,2 tys. ton oraz ogórków – ponad 50,7 tys. ton.
Z łącznej ilości zaimportowanych przed rokiem warzyw – 2,946 mln ton wobec 3,142 mln ton w roku 2011 najwięcej produktów dostarczyła Holandią – ponad 1,11 mln ton oraz kolejno Hiszpania – 860,3 tys. ton, Włochy – niecałe 290 tys. ton oraz Francja – 142,3 tys. ton i Belgia – 127,6 tys. ton. W imporcie dominowały przede wszystkim pomidory – ponad 691,5 tys. ton oraz ogórki – 456,1 tys. ton, a następnie słodka papryka – 334,4 tys. ton, marchew – 238,7 tys. ton oraz cebula – 215,3 tys. ton i wszelkiego rodzaju sałaty – 157,6 tys. ton. Najwięcej z Holandii Niemcy zaimportowali pomidorów – ponad połowa łącznych dostaw - 357 tys. ton oraz ogórków
– 225 tys. ton.
W przypadku eksportowanych z Niemiec warzyw – ich ilość w 2012 roku to 435,8 tys. ton wobec 443,7 tys. ton w roku 2011. Najchętniej warzywa z Niemiec wysłane były do Holandii – ponad 86 tys. ton, Włoch – niecałe 61,0 tys. ton czy Austrii – 47 tys. ton i Francji – 43 tys. ton. W wysyłce przeważała cebula- niecałe 140 tys. ton oraz biała i czerwona kapusta – ponad 833 tys. ton.
W zbiorach warzyw gruntowych dominowała przed rokiem marchew – 592,7 tys. ton oraz cebula – 484,6 tys. ton, biała kapusta – 473,1 tys. ton, a także ogórki – 186,6 tys. ton, sałata lodowa – 183,5 tys. ton, kalafiory – 143 tys. ton i kapusta czerwona – 123,6 tys. ton. W warzywach szklarniowych najwięcej zebrano pomidorów – 61,2 tys. ton oraz ogórków – ponad 50,7 tys. ton.

– 225 tys. ton.
W przypadku eksportowanych z Niemiec warzyw – ich ilość w 2012 roku to 435,8 tys. ton wobec 443,7 tys. ton w roku 2011. Najchętniej warzywa z Niemiec wysłane były do Holandii – ponad 86 tys. ton, Włoch – niecałe 61,0 tys. ton czy Austrii – 47 tys. ton i Francji – 43 tys. ton. W wysyłce przeważała cebula- niecałe 140 tys. ton oraz biała i czerwona kapusta – ponad 833 tys. ton.
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Niemcy: ewakuacja supermarketu z powodu pająka
2013-11-05 07:05
W Niemczech ewakuowano supermarket z powodu ukąszenia pracownika przez niezidentyfikowane zwierzę.
czytaj dalej
Niemcy lubią produkty ekologiczne
2013-10-10 13:11
Niemieccy konsumenci preferują produkty ekologiczne. Najwięcej z nich kupuje ekologiczne owoce i warzywa, ale także jajka, ziemniaki, czy produkty mleczne.
czytaj dalej
Niemcy: GMO w warzywach dla dzieci
2013-10-09 12:35
Niemiecki ZDF magazyn konsumentów "WISO" dokonał wstrząsającego odkrycia w ekologicznej żywności dla niemowląt.
czytaj dalej