Peru: wzrost eksportu owoców do Holandii i USA
Stowarzyszenie Eksporterów (ADEX) w Peru poinformowało, że od stycznia do sierpnia 2013 roku peruwiański eksport owoców dotyczył aż 76 rynków i jego wartość wyniosła 702.900.000 dolarów, tj. była o 15,2 proc. wyższa od ubiegłorocznej. Na wzrost ten bezpośredni wpływ miało zwiększenie popytu na peruwiańskie owoce ze strony Holandii oraz Stanów Zjednoczonych.
Wartość sprzedaży owoców do Holandii wyniosła 202.100.000 dolarów – o 12,5 proc. więcej jak przed rokiem, a do Stanów Zjednoczonych 171.300.000 dolarów – o 22,3 proc. więcej jak w analogicznym okresie roku 2012. Na trzecim miejscu pod względem wielkości eksportu znalazła się Wielka Brytania, która kupiła w Peru owoców za 53.900.000 dolarów, a następnie Hiszpania, Hong Kong, Kanada, Chiny, Rosja, Niemcy, Japonia, Chile oraz Belgia.
Głównymi produktami handlu w Peru są awokado, których wartość eksportu od stycznia do sierpnia br. wyniosła 171.000.000 dolarów, a następnie winogrona, mango, banany, mandarynki, orzechy, truskawki, pomarańcze , borówki wysokie i passiflora.
Peru eksportuje coraz więcej cytrusów
czytaj dalej