Straty w żywności na świecie
Szwedzki Instytut ds. Żywności I Biotechnologii (SIK) opublikował raport poświęcony tematyce „marnowania” żywności na świecie. Obserwacji w stratach żywnościowych poddano następujące grupy produktów – zboża, rośliny bulwiaste, oleiste, strączkowe, warzywa i owoce oraz mięso, ryby i owoce morza a także mleko. Raport uwzględnia ponadto następujące ugrupowania państw: Europę wraz z Rosją, Północną Amerykę i Oceanię, Azję, Afrykę oraz Amerykę Łacińską.
Na etapie samej tylko produkcji największe straty w zbiorach owoców i warzyw odnotowuje się w krajach Ameryki Łacińskiej, w krajach Ameryki Północnej oraz Oceanii, a także w Europie i Rosji – po około 20 proc., W krajach Afryki Płn. oraz Zachodniej i Centralnej Azji są to straty na poziomie 17 proc.
Na etapie przechowalni i magazynowania największe stary w produktach ogrodnictwa odnotowują ponownie kraje Ameryki Łacińskiej – po 10 proc.
Na etapie przetwórstwa oraz pakowania nawet 25 proc. strat notuje się w krajach Afryki Płn. oraz Płd. i Płd. – Zach Azji, a także w pozostałych krajach afrykańskich, natomiast po 20 proc. w Ameryce Łacińskiej i Afryce Płn. oraz Zachodniej i Centralnej Azji.
Zdecydowanie w całym łańcuchu produkcyjno – przetwórczym największe straty obserwowane są na etapie końcowym, tj. na etapie konsumpcji – nawet do 28 proc. w przypadku państw Ameryki Płn. i Oceanii, w przypadku państw europejskich jest to około 20 proc. a około 15 proc. w przypadku państw azjatyckich.