Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Trochę mniejszy eksport z Polski

2014-03-26 11:49
Dynamika zmian w wolumenie eksportu była jednak zróżnicowana w zależności od poszczególnych kategorii produktowych oraz kierunków sprzedaży.

Z danych Eurostatu wynika, że od lipca do grudnia 2013 roku najbardziej zwiększył się eksport pomidorów świeżych - o 8,7 proc. do poziomu 64,3 tys. t., z czego w największym stopniu, bo aż o 45 proc. (33,4 tys. t) wzrosła sprzedaż do Federacji Rosyjskiej. Biorąc pod uwagę ostatnie 5 lat, była to najwyższa wielkość eksportu pomidorów z Polski jeśli chodzi o ten okres. Z drugiej strony największą dynamiką spadku charakteryzowała się sprzedaż ogórków oraz cebuli.

Dane handlowe wskazują, że eksport cebuli, szalotki, czosnku i porów łącznie w drugiej połowie 2013 r zmniejszył się o 37 proc. do poziomu 41 tys. t. Wywóz ogórków z Polski uległ natomiast zmniejszeniu w relacji rocznej o 49 proc. do 4,5 tys. t.

Wpływ na spadek eksportu miało przede wszystkim zmniejszenie podaży warzyw gruntowych na rynku krajowym.

Zbiory, zgodnie z danymi GUS, w 2013 roku obniżyły się średnio o 4,3 proc.. Mimo spadku wolumenu sprzedaży zagranicznej, w notowanym okresie nastąpiła wyraźna poprawa sytuacji cenowej, która była spowodowana nie tylko zmianami podąży na rynku lokalnym (krajowym) ale również nienajlepszą sytuacją podażową w innych krajach europejskich.

Niemniej, w przypadku Unii Europejskiej obserwowany tam spadek zbiorów gruntowych warzyw świeżych nie przełożył się w sposób istotny na wzrost zapotrzebowania na produkty tego sektora pochodzące z Polski - eksport łącznie do UE-28 w relacji r/r zmniejszył się o 20 proc., podczas gdy do krajów poza unijnych wzrósł o 17 proc..

Wspomniana poprawa relacji cenowych w drugiej połowie 2013 roku spowodowała jednak, że spadek wartości eksportu warzyw świeżych ogółem był relatywnie mniejszy niż spadek jego wolumenu wynosząc 1,1 proc. (do 288 mln euro).

Dotyczyło to głównie warzyw gruntowych, w przypadku których obserwowany wzrost cen był dość wyraźny (np. wzrost cen eksportowych cebuli wyniósł w relacji rocznej aż 46 proc.). Mniejszy wzrost wpływów z eksportu, w stosunku do wielkości wolumenu sprzedaży odnotował natomiast eksport pomidorów świeżych (+3 proc.) na co z kolei przełożył się spadek ich cen. Według danych Eurostatu przeciętna cena pomidorów w eksporcie z Polski średnio w drugiej połowie 2013 r. zmniejszyła się w relacji do analogicznego okresu przed rokiem o 5,3 proc. do 0,71 euro/kg.
Słowa kluczowe: keposrt, owoce, warzywa, polska, bgż
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE