Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Turcja – wzrost eksportu warzyw i owoców

W 2012 roku turecki eksport warzyw i owoców był niższy o 6 proc. w stosunku do poziomu z roku 2011. Zgodnie z raportem Tureckiego Stowarzyszenie Eksporterów Świeżych Warzyw i Owoców rok 2012 nie był korzystny dla handlu ze względu na kryzys, który dotknął światowe rynki. Eksport w 2012 roku wyniósł 3,23 mln ton za kwotę 2,183 mld USD.

Jednak rok 2013 zapowiada się lepiej i może przynieść możliwość odrobienia strat z roku 2012. Optymizmem napawają dane o eksporcie za pierwsze miesiące 2013 roku. Od początku stycznia do końca lutego eksport świeżych warzyw i owoców wyniósł 620 272 ton, a jego wartość 406 367 310 USD. W tym samym okresie roku 2012 eksport był na poziomie 549 721 ton i 366 782 871 USD. Oznacza to wzrost w 2013 roku o 13 proc. w ilości i 11 proc. w wartości eksportu.

Eksport ogółem warzyw i owoców mógłby być nawet większy. Niestety w Turcji brakuje cytrusów, których ostatnie zbiory były niskie. Tureccy eksporterzy czekają zatem na zbiory z sezonu 2013/2014. Jeśli te zbiory będą na dobrym poziomie to wzrost eksportu w sektorze cytrusów powinien wspomóc ogólny trend wzrostowy.

Prezydent Stowarzyszenie Eksporterów stwierdził, że poziom eksportu, jaki jest celem na rok 2013 to 2,5 mld USD, a więc wzrost rzędu 15 proc. w stosunku do roku 2012.

Słowa kluczowe: Turcja, warzywa, owoce, eksport
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE