UE – rekordowy import warzyw w 2016 r.
Rekordowy wolumen importu świeżych warzyw zanotowały w 2016 roku kraje Unii Europejskiej. W ujęciu wartościowym liderem w imporcie pozostaje Hiszpania, za to w ujęciu ilościowym na miejsce lidera wysunęła się Holandia. Jak wynika z najnowszych danych ICEX – EUROSTAT, w minionym roku Unia Europejska sprowadziła ogromną ilość warzyw świeżych - w sumie 28,087 mln ton, czyli o 7 procent więcej niż w roku 2015.
Wartość zakupionych warzyw zmniejszyła się natomiast o 1,2 procent w ujęciu rok do roku. W omawianym okresie było to 24,025 mld euro. Średnia cena importowa dla wszystkich warzyw wyniosła 0,855 euro/kg.
Największym importerem warzyw wśród państw unijnych była w minionym roku Holandia z zakupami na poziomie 6,118 mln ton o wartości 4,895 mld euro. Na drugiej pozycji znalazła się Hiszpania z 4,890 mln ton za to o wyższej wartości, bo 5,213 mld euro. Na trzecim miejscu znalazła się Francja z importem warzyw wynoszącym 3,607 mln ton o wartości 1,8 mld euro. Ponadto 2,643 mln ton warzyw zaimportowały Niemcy, 2,509 mln ton Belgia oraz 1,019 mln ton Włochy.
Poza unijny handel zagraniczny
czytaj dalej
Unijny eksport do państw azjatyckich
czytaj dalej
Unijny eksport do państw zatoki perskiej
czytaj dalej