Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

UE zwiększyła import owoców i warzyw z krajów spoza Unii

Według danych Stowarzyszenia Eksporterów Owoców, Warzyw, Kwiatów i Produktów Roślinnych w Hiszpanii (FEPEX), które są oparte na danych Eurostatu, w ubiegłym roku europejskie firmy kupiły 15,5 mln ton owoców i warzyw na rynku zagranicznym, co stanowi 5 proc. względem importu z 2016 r. Import owoców wyniósł 13,3 mln ton, a import warzyw osiągnął 2,2 mln ton.

Większą część importowanych owoców stanowiły banany, pomarańcze oraz ananasy. I tak, w 2017 roku UE sprowadziła 5,9 mln ton bananów, czyli o 7 proc. więcej niż przed rokiem. Import pomarańczy przekroczył wskaźniki 2016 roku o 11 proc. i wyniósł 1,05 mln ton. W tym samym czasie dostawy ananasa osiągnęły poziom 941,8 tys. ton, czyli o 11 proc. więcej niż rok wcześniej. Ponadto nastąpił wzrost przywozu jabłek i awokado. Dostawy tych owoców wyniosły odpowiednio 448 tys. ton i 486 tys. ton, przekraczając wyniki z 2016 roku odpowiednio o 1 proc. i 9 proc.

W segmencie warzyw według wielkości przywozu dominowały pomidory, które stanowiły ponad jedną czwartą importowanych warzyw. Dostawy tych warzyw w UE w 2017 roku wyniosły 568 tys. ton, czyli o 8 proc. więcej niż rok wcześniej. Głównym dostawcą tych warzyw było tradycyjnie Maroko, które wysłało 71 proc. importu pomidorów na rynek europejski. Import ziemniaków do krajów UE według danych Eurostatu wzrósł o 14 proc. - do 430,5 tys. ton, podczas gdy dostawy cebuli przekroczyły wskaźniki 2016 o 8 proc. i wyniosły 243 tys. ton.

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem