Ukraina: dewaluacja hrywny powoduje wzrost cen owoców i warzyw
Indeks cenowy świeżych owoców i warzyw na Ukrainie w ostatnim tygodniu (od 13 do 19 grudnia br.) wzrósł średnio o 11,6 proc. względem poprzedniego tygodnia. Tydzień wcześniej wzrost cen był znacznie mniej intensywny, bo na poziomie 3,5 proc. W rezultacie spadku wartości hrywny wskaźnik cen rośnie na ukraińskim rynku już od siódmego tygodnia z rzędu i generalnie ceny owoców i warzyw w tym okresie wzrosły o 54,1 proc.
Ostra dewaluacja ukraińskiej hrywny spowodowała znaczną panikę na rynku importowanych owoców i warzyw - mówi Tatiana Getman, szef Fruit-Inform. Importerzy praktycznie natychmiast zwiększyli ceny zmuszając kupujących do ponoszenia wyższych kosztów lub do zaprzestania zakupu - dodaje Tatiana Getman.
Należy również zauważyć, że dewaluacja walut narodowych na Ukrainie oraz w Rosji wpływa bezpośrednio na ceny wewnętrzne w Turcji i w Hiszpanii - w krajach, które są głównymi dostawcami owoców i warzyw w tym okresie. Sytuacja ta dotyczy także innych dostawców.
Ceny owoców i warzyw z importu rosną, natomiast w przypadku produktów krajowych pozostają stabilne i to mimo znacznego wzrostu popytu na nie.
Ukraina: ceny pekinki mocno w górę
Ukraina: rośnie popyt na importowane jabłka
czytaj dalej
Ukraina – co z eksportem ziemniaków
Ukraina: październikowy import jabłek
Rosja: październikowy import jabłek i śliwek
czytaj dalej
Ukraina: banany przegrywają z jabłkami
czytaj dalej