USA – dzieci wolą słodzone warzywa
Amerykańskie Stowarzyszenie dla Rozwoju Nauki zaproponowało dość niezwykły sposób na to, aby zachęcić dzieci do jedzenia warzyw. Pomóc ma w tym dodatek cukru.
„Najważniejszą kwestią jest, jak zachęcić ludzi, zwłaszcza młodych, do jedzenia większych ilości owoców i warzyw” komentuje te doniesienia Paul Bresli z Rutgers University. „Wszelkie wysiłki zmierzające w tym kierunku warte są docenienia.”
A takich wysiłków podejmowano już bardzo wiele. Niestety z dość ograniczonymi skutkami. I, podczas gdy konsumpcja owoców nieco wzrosła, to spożycie warzyw pozostaje na niezmienionym, niskim poziomie.
Valerie Duffy, dietetyczka i naukowiec z University of Connecticut wyszła z ideą słodzenia warzyw, aby były one chętniej zjadane przez młodych ludzi. Powiedziała ona, że słodzenie sprawia, iż dzieci zmieniają swoje niechętne nastawienie do warzyw, które wcześniej postrzegały jako gorzkie, a przez to niesmaczne.
W swoich badaniach, finansowanych przez Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetologiczne oferowali dzieciom dwie próbki tych samych warzyw. Jedna była „ślepa” nie słodzona, a druga z rozcieńczonym roztworem ze słodzika. Dwie trzecie dzieci wybierało warzywa posłodzone. Gdy dzieciom serwowano warzywa z niewielką ilością słodzika przez miesiąc, nieznacznie wzrosła również ilość zjadanych przez nie warzyw. Dodatkowy wniosek wysnuty przez naukowców z tych badań był taki, że dzieci mogłyby jeść jeszcze więcej warzyw, ale zazwyczaj zaczynały posiłek od innych składników, warzywa zostawiając na koniec. Zdążyły się więc już najeść zanim sięgały po warzywa.
Valerie Duffy stwierdziła także, że słodzenie warzyw nie powinno budzić obaw rodziców, jako że w grę wchodzą niewielkie ilości cukru lub słodzika. A wyrobienie u dzieci nawyku jedzenia warzyw spowoduje, że w przyszłości dodatek cukru będzie mógł być z posiłków bez problemu usunięty.