Wielka Brytania – popyt na produkty organiczne
2012-09-10 07:30
Brak składników modyfikowanych genetycznie oraz pestycydów/chemikaliów stosowanych przy produkcji, dobroczynny wpływ na organizm i zdrowie człowieka oraz sprzyjanie środowisku naturalnemu – to najczęściej podawane przez konsumentów argumenty, przemawiające na korzyść organicznej żywności i rolnictwa. Częstotliwość zakupu, np. organicznej marchwi wzrosła tam o 4,6 proc. „Jako najwięksi hodowcy warzyw organicznych w Wielkiej Brytanii, wciąż widzimy dobre wyniki ze strony naszych kluczowych klientów. Istnieją dowody, że popyt na produkty ekologiczne wytrzymał początkowe wpływy recesji, a konsumenci pozostali wierni produktom” – powiedział Andrew Burgess, dyrektor ds. rolnictwa w Produce World.
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Niewielki popyt na śliwki eksportowe
2012-09-07 12:26
Coraz trudniej wysłać śliwkę na eksport. Słabnie zainteresowanie tym gatunkiem ze strony wschodnich odbiorców. Eksporterzy rezygnują z handlu.
czytaj dalej
Wielka Brytania – trudny sezon dla cebuli.
2012-09-04 08:32
Ekstremalne warunki pogodowe wiosną, najbardziej mokre lato od 100 lat. Ten sezon to duże wyzwanie dla uprawy cebuli.
czytaj dalej
Wielka Brytania - mniej ziemniaków
2012-08-07 09:30
W połowie lipca tego roku ukazała się wstępna prognoza tegorocznych zbiorów ziemniaków w Wielkiej Brytanii.
czytaj dalej
Duża konkurencja na rynku zdrowej żywności
2012-05-29 10:00
Rynek żywności ekologicznej rośnie w tempie 20 proc. rocznie. Dzięki coraz większej konkurencji, ceny tych produktów spadają.
czytaj dalej



