Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Włochy: eksport-import owoców i warzyw

2012-10-09 15:03

W omawianym okresie styczeń-maj Włosi wyeksportowali w sumie 1,7 mln ton owoców i warzyw świeżych za łączną sumę 1,55 mld euro. Tym samym wobec roku poprzedniego odnotowano 1,1 proc. wzrost w ujęciu ilościowym i o 6,2 proc. spadek w ujęciu wartościowym. W bieżącym roku o 2,5 proc. więcej wysłano warzyw, o 4,8 proc. więcej owoców i o 2,7 proc. więcej orzechów, spadek zanotował natomiast eksport cytrusów – o ponad 11 proc.

W analogicznym okresie pierwszych pięciu miesięcy import świeżych owoców i warzyw wyniósł 1,48 mln ton o łącznej wartości 1,19 mld euro. Tym samym importowane produkty były o12 proc. tańsze wobec poprzedniego roku i było ich o 3,2 proc. mniej w ujęciu ilościowym. W okresie od początku stycznia do końca maja bieżącego roku o niecałe 35 proc. więcej Włosi sprowadzili cytrusów, o 1,6 proc. mniej za to warzyw oraz o ponad 21 proc. mniej pozostałych owoców czy o 20,7 proc. mniej orzechów.

Słowa kluczowe: Włochy, owoce, warzywa, eksport, import
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE