Włoski handel zagraniczny
W okresie od początku stycznia do końca sierpnia bieżącego roku Włosi wyeksportowali 2,465 mln ton owoców i warzyw za łączną sumę 2,489 mld euro. Wobec tego samego okresu roku 2013 wysłano zatem o 4,5 procent więcej towarów, ale za sumę o niecałe 5 procent niższą.
Najwięcej w okresie od stycznia do końca sierpnia wyeksportowano owoców świeżych – 1,497 mln to, drugie w kolejności były warzywa – ponad 712,0 tys. ton.
W pierwszych ośmiu miesiącach 2014 roku na rynek włoski sprowadzono natomiast 2,184 mln to owoców i warzyw za sumę 1,987 mld euro – to jest o 3,6 procent mniej wobec roku poprzedniego i również za niższa o prawie 5 procent sumę.
We włoskim imporcie dominowały warzywa świeżę z wynikiem 857,2 tys. ton oraz owoce świeże – niecałe 399,0 tys. ton. Więcej w poniższej tabeli: