Dlaczego GLOBALGAP (EUREPGAP)?
2009-11-08 22:16
Źródło:
www.fresh-market.pl
Handel nie wytwarza żywności, ale wszystkie problemy jakościowe trafiają właśnie do sklepów i to na detaliście spoczywa obowiązek rozwiązania tych problemów. Dlatego organizacje handlowe, szczególnie duże sieci opracowują własne zestawy wymagań dla producentów żywności. Są to dobrowolne standardy handlowe, podlegające zewnętrznej certyfikacji, które w pełni uwzględniają przepisy prawa żywnościowego.
Najbardziej popularne standardy to:
Najbardziej popularne standardy to:
- GLOBALGAP (EUREPGAP) – wymagania dla producentów rolnych
- IFS oraz BRC – wymagania dla zakładów przetwarzających oraz pakujących żywność.
GLOBALGAP (EUREPGAP) jest to dobrowolna norma handlowa przeznaczona dla producentów rolnych, zajmujących się zarówno produkcją roślinną jak i zwierzęcą. Norma została opracowana przez EUREP (Euro-Retailer-Produce-Working-Group) - zrzeszenie największych detalistów żywności m.in. Metro Group, Tesco, Albert Heijn, McDonalds. Obecnie norma ma już zasięg światowy, co potwierdzono zmieniając we wrześniu 2007 r. jej nazwę z EUREPGAP na GLOBALGAP.
Wymagania normy oparte są na europejskim i krajowym prawie dotyczącym bezpieczeństwa żywności (GHP, GMP, HACCP) i jej pełnej identyfikowalności ; ochrony środowiska; zdrowia, bezpieczeństwa i ochrony pracowników (BHP) oraz dobrostanu zwierząt.
W ciągu 10 lat funkcjonowania standard podlegał kilku modyfikacjom; obecnie obowiązuje trzecia wersja, którą podzielono na 3 zasadnicze standardy: - Zintegrowane Zapewnienie Bezpieczeństwa i Jakości w Gospodarstwie
(IFA – Integrated Farm Assurance) wer. 3.0 (obowiązuje od marca 2007), obejmujący: - Ogólne wymagania dla każdego gospodarstwa występującego o certyfikację
- Wymagania podstawowe dla roślin uprawnych (w tym szczegółowe m. in. dla owoców i warzyw; roślin zbieranych mechanicznie takich jak zboża, kukurydza, buraki cukrowe; kwiatów i roślin ozdobnych)
- Wymagania podstawowe dla hodowców zwierząt (w tym szczegółowe dla bydła rogatego i owiec; bydła mlecznego; trzody chlewnej; drobiu oraz transportu zwierząt)
- Wymagania podstawowe dla hodowców ryb i innych organizmów wodnych (w tym szczegółowe dla łososia i pstrąga, pangi, krewetek, tilapii)
- Materiał Rozmnożeniowy (PM – Propagational Material) wer. 2.0 (obowiązuje od marca 2008)
- Producenci Pasz (Feed Producers) ver. 1.0 (obowiązuje od grudnia 2005)
Jak wynika z nowej struktury, głównym celem standardu jest zapewnienie bezpieczeństwa i jakości produktów żywnościowych w całej produkcji pierwotnej, począwszy już od uprawy bezpiecznego i zdrowego materiału rozmnożeniowego oraz bezpiecznej paszy dla zwierząt hodowlanych.
Wszystkie dokumenty normatywne GLOBALGAP (EUREPGAP) do niezależnej międzynarodowej oceny są opublikowane na stronie internetowejwww.globalgap.org . Od stycznia 2008 r. można tam znaleźć również polską wersję dokumentów normatywnych, jak na razie do certyfikacji owoców, warzyw, ziemniaków i grzybów zgodnie z IFA wer. 3.0.
Źródło: www.centrumhaccp.pl/GLOBALGAP
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem