Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Jak zwiększyć spożycie owoców i warzyw?

2017-08-07 10:58

Zbyt niskie spożycie warzyw i owoców jest tendencją globalną. Problem niskiej konsumpcji produktów z tej grupy dotyczy wielu ludzi, niezależnie od ich miejsca zamieszkania, statusu majątkowego, wieku czy płci. Nieodpowiednia dieta jest jedną z głównych przyczyn otyłości i wielu chorób cywilizacyjnych, które dotykają współczesne społeczeństwo.Jedną z inicjatyw, która ma na celu zwiększenie konsumpcji tych produktów jest idea „5 porcji”, zachęcająca do regularnego spożywaniawarzywi owoców w ramach diety. Organizacją, która prowadzidziałania na rzecz tej inicjatywy na arenie międzynarodowej, jest AIAM5, czyli Międzynarodowy Sojusz Organizacji i Stowarzyszeń na rzecz „5 porcji”. We wrześniu w Warszawie odbędzie się XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców, którego organizatorami będąAIAM5 i Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS).

 

Według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), minimalne spożycie warzyw i owoców na dzień wynosi 400 gramów, które należy spożyć w co najmniej 5 porcjach. W praktyce średnia konsumpcja produktów z tej grupy jest zdecydowanie niższa – w krajach Unii Europejskiej kształtuje się ono na poziomie 341,8 gramów dziennie.[1]Oprócz WHO, którewyznacza standardy w zakresie kształtowania polityki prozdrowotnej, kwestią zbilansowanej diety i odpowiedniego spożycia warzyw zajmują się także Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Poza organami UE i ONZ, na rzecz zwiększenia konsumpcji warzyw i owoców działają również organizacje krajowe i międzynarodowe, takie jaksojusz AIAM5.– AIAM5 to organizacja non-profit zrzeszająca stowarzyszenia i ruchy na rzecz 5 porcji z całego świata. Idea 5 porcji warzyw i owoców dziennie ma zachęcić społeczeństwo na całym świecie do spożywania większej ilości produktów z tej grupy w zróżnicowanej formie. Wykształcenie prostego nawyku sięgania po warzywa i owoce przy okazji każdego posiłku będzie miało pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Regularne spożywanie produktów z tej grupy zmniejsza ryzyko otyłości, cukrzycy, chorób układu krwionośnego, nerwowego, a także nowotworów. Dietetycy zachęcają, aby spożywać nawet więcej niż 5 owocowo-warzywnych porcji – może być ich 7, a według części ekspertów –10 – mówi Manuel MoñinoGómez, Przewodniczący Międzynarodowego Sojuszu Organizacji i Stowarzyszeń na rzecz „5 porcji”.

 

Globalne spożycie warzyw i owoców jest wciąż zbyt niskie. Ów problem można zaobserwować także w Europie – jak wynika z najnowszych danych, mieszkańcy Starego Kontynentu spożywają zaledwie 55% zalecanej przez dietetyków porcji warzyw i owoców.[2]Mimo kampanii informacyjnych, które mają na celu zwiększenie spożycia warzyw i owoców, prowadzonych zarówno na szczeblu międzynarodowym, jak i krajowym, globalnakonsumpcja tych produktówjest wciąż niewystarczająca. –W wielu przypadkach ludzie znają zalecenia, ale nie przestrzegają ich, gdyż uważają, że są zbyt skomplikowane.Aby zwiększyć skuteczność oddziaływania komunikatów na społeczeństwo, eksperci starają się konstruować je w taki sposób,by były praktyczne i łatwe do zapamiętania. Ich celem jest promowanie żywności niedrogiej, łatwo dostępnej i zróżnicowanej, odpowiadającej różnym grupom społecznym. Istotne jest również, aby wytyczne nie narzucały radykalnej zmiany przyzwyczajeń, ale raczej prowadziły do stopniowej modyfikacji nawyków żywieniowych. Jednym z elementów tego rodzaju działania jest idea 5 porcji, która zachęca do regularnego spożywania warzyw i owoców w zróżnicowanej postaci –tłumaczyManuel MoñinoGómez. Źródła warzyw i owoców w zbilansowanej diecie mogą być różnorodne.Jedną z 5 porcji warzyw i owoców może stanowić szklanka 100% soku. Według danych Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych (AIJN), Europejczycy piją 31 ml 100% soku dziennie, to zaledwie 3 łyżki stołowe! Gdyby każdy mieszkaniec Starego Kontynentu do swojej diety włączył szklankę soku, spożycie warzyw i owoców wzrosłoby o ponad 50%.[3]

 

Nad tym, jak zwiększyć spożycie warzyw i owoców eksperci będą debatować podczasXIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców, który odbędzie się w dniach 19-20 września w warszawskim hotelu InterContinental. W dyskusji wezmą udział przedstawiciele administracji rządowej i instytucji odpowiedzialnych za politykę prozdrowotną i propagowanie właściwych postaw żywieniowych oraz eksperci merytoryczni z 30 krajów świata. Do głównych tematów, które zostaną omówione podczas Kongresu należą m.in. spożycie oraz wartość odżywcza warzyw i owoców oraz światowe trendy w konsumpcji warzyw i owoców.

 

W programie Kongresu znalazła się kwestia chorób cywilizacyjnych, w prewencji których ważną rolę odgrywa zbilansowana dieta. Specjaliści będą również dyskutować na temat polityki prozdrowotnej w obliczu najnowszych doniesień naukowych. – Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców jest bardzo istotną inicjatywą, także w kontekście zdrowia publicznego. Misją Państwowej Inspekcji Sanitarnej jest nadzorowanie i kreowanie działań w zakresie zapobiegania i minimalizacji negatywnych skutków zdarzeń w obszarze zdrowia publicznego dlatego objęliśmy to wydarzenie swoim patronatem – dodaje dr Marek Posobkiewicz, Główny Inspektor Sanitarny.

 

Kongres Promocji Warzyw i Owoców stanowi platformę do wymiany doświadczeń pomiędzy organizacjami i specjalistami z całego świata. Poprzez uczestnictwo w wykładach prelegentów i konsultacjach merytorycznych eksperci otrzymują dostęp do informacji z rynków zagranicznych i mają szansę skonfrontować swoje opinie z poglądami specjalistów z innych krajów. Wiedza nabyta podczas tego rodzaju wydarzeń umożliwia poznanie szerszego kontekstu kwestii spożycia warzyw i owoców oraz praktycznych rozwiązań, które mogą okazać się przydatne w codziennej praktyce– twierdzi Manuel MoñinoGómez.

 

Więcej informacji na temat Kongresu pod adresem: http://www.kups.org.pl/kongres



[1] Raport Freshfel, 2015

[2] Kompleksowa Europejska Baza Danych nt. Spożycia Żywności EFSA - 2016 (data dostępu: sierpień 2016)

[3]Kompleksowa Europejska Baza Danych nt. Spożycia Żywności EFSA - 2016 (data dostępu: sierpień 2016)

 


Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem