Niskie ceny warzyw
Ziemniaki, w dużym hurcie czyli przy zakupie powyżej tony, sprzedawane są w cenie poniżej 20 groszy za kilogram. Tona kosztuje więc niecałe 150 złotych.
Piętnastokilogramowy worek cebuli producenci sprzedają za 5 zł, czyli kilogram niecałe 40 groszy, co w porównaniu z 2013 rokiem oznacza spadek cen ponad 60 proc.
Fasola szparagowa jest ponad 40 proc. tańsza w porównaniu do cen z 2013 r. W ofercie hurtowej Rynku w Broniszach cena kilograma oscyluje wokół 2,90 zł. Nieznacznie droższa jest fasolka pochodząca z upraw szklarniowych. Papryka zielona kosztuje około 1,85 zł za kilogram, w opakowaniach po 5 kg. To także taniej niż w 2013 roku. Rośnie popyt na dynie, w ofercie Rynku Hurtowego Bronisze kilogram sprzedawany jest w cenie od 1 do 1,50 zł.
Przy ogólnej tendencji dużej podaży i niskich cen, drożeją ogórki gruntowe. Tegoroczna cena hurtowa to 3-4 zł za kilogram. Warto dodać, że pomimo iż warzyw wyprodukujemy w tym roku więcej niż rok temu to jednak nie będą to zawrotne ilości. Szacuje się, że powinniśmy w tym roku zebrać 4,2 miliona ton warzyw gruntowych czyli 5 proc. więcej niż w 2013 roku, ale ten poziom zbiorów oznacza ponad 7 proc. mniej od średnich zbiorów z lat 2006-2010.