Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Podczas mrozów nie warto kupować owoców i warzyw na bazarach?

W czasie mrozów produkty spożywcze szybko zamarzają, stają się twarde, ich miąższ może zmienić kolor i zawierać kryształki lodu. Każdy odmrożony produkt bardzo szybko się psuje - czytamy w "Expressie bydgoskim".

Z informacji Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie wynika, aby w czasie mrozów kupować owoce i warzywa w halach, w których jest  których jest temperatura powyżej zera. Rozsądny konsument o tej porze roku nie kupuje żywności na straganach. Ona przecież mogła już zamarznąć podczas transportu.

Przechowywanie warzyw i owoców w ujemnych temperaturach nie tylko negatywnie wpływa na ich atrakcyjność, ale również powoduje utratę wielu wartościowych składników odżywczych. Skoki temperatury, różnice w wilgotności powietrza i działanie innych czynników zewnętrznych mogą prowadzić do powstania procesów gnilnych, które wiążą się najczęściej z wytwarzaniem toksyn.

Toksyczne substancje mogą znajdować się w owocach bądź warzywach, na których pojawia się brunatny ślad, nadgnitych, stłuczonych czy pleśniejących, takich jak np. jabłka, morele, pomidory, gruszki, nektarynki, pomarańcze - wylicza Krystyna Błażejewska z Wojewódzkiej Stacja Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy.
Słowa kluczowe: owoce, warzywa handel zimą
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE