Podczas mrozów nie warto kupować owoców i warzyw na bazarach?
2014-01-27 08:01
W czasie mrozów produkty spożywcze szybko zamarzają, stają się twarde, ich miąższ może zmienić kolor i zawierać kryształki lodu. Każdy odmrożony produkt bardzo szybko się psuje - czytamy w "Expressie bydgoskim".
Z informacji Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie wynika, aby w czasie mrozów kupować owoce i warzywa w halach, w których jest których jest temperatura powyżej zera. Rozsądny konsument o tej porze roku nie kupuje żywności na straganach. Ona przecież mogła już zamarznąć podczas transportu.
Przechowywanie warzyw i owoców w ujemnych temperaturach nie tylko negatywnie wpływa na ich atrakcyjność, ale również powoduje utratę wielu wartościowych składników odżywczych. Skoki temperatury, różnice w wilgotności powietrza i działanie innych czynników zewnętrznych mogą prowadzić do powstania procesów gnilnych, które wiążą się najczęściej z wytwarzaniem toksyn.
Toksyczne substancje mogą znajdować się w owocach bądź warzywach, na których pojawia się brunatny ślad, nadgnitych, stłuczonych czy pleśniejących, takich jak np. jabłka, morele, pomidory, gruszki, nektarynki, pomarańcze - wylicza Krystyna Błażejewska z Wojewódzkiej Stacja Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy.
Z informacji Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie wynika, aby w czasie mrozów kupować owoce i warzywa w halach, w których jest których jest temperatura powyżej zera. Rozsądny konsument o tej porze roku nie kupuje żywności na straganach. Ona przecież mogła już zamarznąć podczas transportu.
Przechowywanie warzyw i owoców w ujemnych temperaturach nie tylko negatywnie wpływa na ich atrakcyjność, ale również powoduje utratę wielu wartościowych składników odżywczych. Skoki temperatury, różnice w wilgotności powietrza i działanie innych czynników zewnętrznych mogą prowadzić do powstania procesów gnilnych, które wiążą się najczęściej z wytwarzaniem toksyn.
Toksyczne substancje mogą znajdować się w owocach bądź warzywach, na których pojawia się brunatny ślad, nadgnitych, stłuczonych czy pleśniejących, takich jak np. jabłka, morele, pomidory, gruszki, nektarynki, pomarańcze - wylicza Krystyna Błażejewska z Wojewódzkiej Stacja Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy.
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Sandomierz –zmrożony handel warzywami
2014-01-23 14:30
Zima zawitała na Sandomierski Ogrodniczy Rynek Hurtowy i zmroziła, i tak już senny, handel warzywami.
czytaj dalej
Handel mango bez zmian
2014-01-22 16:01
Jak wynika z najnowszych, dostępnych danych w roku 2012 światowy eksport mango wyniósł 1,631 mln ton – czyli dokładnie tyle samo co rok wcześniej, a wolumen importu odpowiednio 1,571 mln ton w roku 2012 i 1,456 mln ton w roku 2011.
czytaj dalej
Giełda w Łodzi - stabilny handel warzywami
2014-01-22 14:41
Minął jeszcze jeden tydzień, podczas którego ceny warzyw na giełdzie łódzkiej pozostawały stabilne.
czytaj dalej
Włoski handel owocami i warzywami
2014-01-21 15:09
Fruitimprese opublikował najnowsze dane dotyczące włoskiego handlu zagranicznego produktami ogrodnictwa za okres od stycznia do końca września bieżącego roku.
czytaj dalej
Handel jabłkami na SORH na zwolnionych obrotach
2014-01-20 16:11
Nie ma wciąż większego popytu na jabłka na sandomierskiej giełdzie, a ich ceny nie zmieniają się co najmniej od grudnia.
czytaj dalej
czytaj dalej
Handel czerwoniakami „po ile się uda”
2014-01-15 09:58
Jabłka odmian czerwonych cieszą się zróżnicowanym zainteresowaniem i w zależności od pilności zamówienia można za nie dostać od niecałej złotówki do ponad 1,00 zł za kilogram. Wszystko zależy „jak się trafi”.
czytaj dalej
czytaj dalej