Polacy lubią ekobazary i ekosklepy
2014-02-25 08:25
Jednym z największych i najbardziej znanych jest BioBazar na ul. Żelaznej w Warszawie. Położony blisko ścisłego centrum stolicy punkt działa co sobotę już od ponad trzech lat, a od listopada 2013 roku także w środy.
Przyjeżdżają tu wystawcy i klienci z całego kraju. – Śmiało możemy powiedzieć, że nie ma drugiego takiego miejsca w Warszawie, a nawet Polsce, gdzie w jednym miejscu można kupić prosto od rolników i producentów w jakości bio: sery, nabiał, jaja, owoce, warzywa, drób, mięso, wędliny, przetwory, mąki, wypieki, pasztety, pierogi, kawy, herbaty, ryby, wina, kosmetyki, środki czystości i wiele innych. Największą popularnością cieszą się sezonowe owoce i warzywa oraz drób, który jest w jakości eko trudno dostępny – wylicza Joanna Żychlińska, organizatorka BioBazaru. Dodaje, że jest to miejsce dla każdego, dla młodych mam, całych rodzin, alergików, fanów kuchni. – Duża grupa klientów to obcokrajowcy i osoby starsze, dla których liczy się nie ilość jedzenia, lecz jakość, którą pamiętają sprzed lat. Na pewno BioBazar to miejsce dla ludzi, którzy dbają o siebie oraz środowisko i żyją świadomie – podkreśla Żychlińska.
Cały artykuł na stronie dziennika Rzeczpospolita.
Przyjeżdżają tu wystawcy i klienci z całego kraju. – Śmiało możemy powiedzieć, że nie ma drugiego takiego miejsca w Warszawie, a nawet Polsce, gdzie w jednym miejscu można kupić prosto od rolników i producentów w jakości bio: sery, nabiał, jaja, owoce, warzywa, drób, mięso, wędliny, przetwory, mąki, wypieki, pasztety, pierogi, kawy, herbaty, ryby, wina, kosmetyki, środki czystości i wiele innych. Największą popularnością cieszą się sezonowe owoce i warzywa oraz drób, który jest w jakości eko trudno dostępny – wylicza Joanna Żychlińska, organizatorka BioBazaru. Dodaje, że jest to miejsce dla każdego, dla młodych mam, całych rodzin, alergików, fanów kuchni. – Duża grupa klientów to obcokrajowcy i osoby starsze, dla których liczy się nie ilość jedzenia, lecz jakość, którą pamiętają sprzed lat. Na pewno BioBazar to miejsce dla ludzi, którzy dbają o siebie oraz środowisko i żyją świadomie – podkreśla Żychlińska.
Cały artykuł na stronie dziennika Rzeczpospolita.
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Rekord w eksporcie tureckich ziemniaków
2014-02-20 09:47
Jak informuje Tureckie Stowarzyszenie Eksporterów Owoców i Warzyw, dzięki ubiegłorocznemu wzrostowi zbiorów ziemniaków odnotowano również większy ich eksport.
czytaj dalej
Nie będzie rekordu w eksporcie do Rosji
2014-02-18 09:31
Eksport jabłek do Rosji kuleje i nie może ruszyć na dobre. Dzieje się tak przy otwartych granicach, bo w przeciwieństwie do mięsa - jabłek ograniczenia handlowe nie dotyczą.
czytaj dalej
Rolnictwo ekologiczne przestanie się opłacać?
2014-02-18 06:49
Zakończyły się konsultacje społeczne projektu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 przygotowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projekt ten wzbudził szereg kontrowersji.
czytaj dalej
Białoruś – rekordowy wzrost cen ziemniaków
2014-02-13 09:00
Na Białorusi, gdzie ziemniak jest faktycznie narodowym produktem spożywczym, w 2013 roku notowano rekordowy wskaźnik wzrostu ich cen. A w roku 2014 tendencja ta została utrzymana.
czytaj dalej
Rekordowo dużo koncentratu importujemy z Ukrainy
2014-01-17 09:28
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że po rekordowej wielkości, jaką osiągnął import koncentratu jabłkowego z Ukrainy do Polski w sezonie 2012/2013 (51 tys. t) w pierwszej połowie bieżącego sezonu obserwować można było dalsze wzrosty.
czytaj dalej