Freshplaza.com
Cieplejsze temperatury mogą spowodować wzrost popytu na melony
2023-03-09 00:00
Dostawy melonów z Meksyku i Ameryki Środkowej nadal są szczupłe. "Jest trochę więcej dostępnych niż to, co było na rynku, ale nadal jest to ciasny rynek. Dotyczy to wszystkich odmian i było tak przez cały sezon zimowy, począwszy od
czytaj dalej
czytaj dalej
Reapp: Wzrost sprzedaży mrożonych warzyw, gdy brytyjskie niedobory świeżych warzyw trwają
2023-03-09 00:00
Sarah Bradbury mianowana nowym dyrektorem naczelnym IGD
czytaj dalej
Brazylijscy producenci świętują zbiory awokado
2023-03-09 00:00
Trwa sezon na awokado, a rolnicy z centralnego regionu stanu są zadowoleni ze zbiorów. Producent Jorge Manfré mówi, że przez 30 lat pracy na tym terenie nigdy nie widział tak obfitych zbiorów. W tym roku deszcz przyszedł w odpowiedniej ilości i zbiory awokado, które normalnie zaczynają się
czytaj dalej
czytaj dalej
Dole nie spodziewa się odzyskać wszystkich kosztów ataku ransomware
2023-03-09 00:00
Według rzeczników Dole, firma może nie być w stanie w pełni odzyskać kosztów związanych z atakiem ransomware, który tymczasowo zakłócił jej północnoamerykańskie operacje w lutym. Gigant z siedzibą w Dublinie powiedział, że atak miał ograniczony ogólny wpływ na firmę, ale był
czytaj dalej
czytaj dalej
'Zwiększył się import gruszek z RPA'
2023-03-09 00:00
Zbliżał się koniec europejskiego sezonu gruszkowego: dostępność zmniejszyła się. Włoskie Abate Fetel, Williams Christ i Santa Maria nadal stanowiły podstawę europejskiej podaży, którą uzupełniała głównie Konferencja z Holandii i Belgii. Z Holandii, Xenia i
czytaj dalej
czytaj dalej
"Pierwsze borówki komercyjnie zebraliśmy za niecałe dwa lata"
2023-03-09 00:00
Dla firmy to zawsze ekscytujące, gdy decyduje się na poszerzenie swojej oferty o nowy produkt. Yigit Gokyigit, koordynator ds. marketingu w tureckim eksporterze świeżych produktów Alanar, stwierdza, że dla tureckiego eksportera wybór nowego produktu padł na borówki: "Mieliśmy
czytaj dalej
czytaj dalej
Wprowadzenie nowej marki truskawek jumbo
2023-03-09 00:00
Sezon truskawkowy właśnie stał się słodszy dzięki debiutowi truskawek Mighty Reds™ jumbo firmy Naturipe Farms, które są większe pod względem rozmiaru, smaku i słodyczy.
czytaj dalej
Eksport świeżych truskawek z Maroka w 2022 roku ustanowił historyczny rekord, a kraj ten wciąż dywersyfikował dostawy, EastFruit informuje.
czytaj dalej
Europa potrzebuje więcej owoców i warzyw. Oznacza to, że Afryka może mieć szansę na zwiększenie produkcji, aby wypełnić tę lukę. Wielu ekspertów i analityków przypisuje niedobory złym warunkom pogodowym w południowej Europie i północnej Afryce, inni twierdzą, że problem zmniejszonej
czytaj dalej
czytaj dalej
W najbliższych dniach pierwszy kontener z 20 tonami jabłek gruzińskiego producenta Tirifoni Fruits zostanie wyeksportowany do Dubaju (ZEA).
czytaj dalej
Czy francuski plan porozumienia "antyinflacyjnego" miałby zastosowanie w Hiszpanii?
2023-03-09 00:00
Hiszpański minister rolnictwa, rybołówstwa i żywności Luis Planas, trzecia wiceprezydent i minister gospodarki i transformacji cyfrowej Nadia Calviño oraz minister pracy Yolanda Diaz pochwalili porozumienie osiągnięte przez rząd francuski i dystrybucję.
czytaj dalej
czytaj dalej
Sektor rolniczy Turcji osiągnął ważny kamień milowy, widząc najwyższe w historii dane dotyczące eksportu w okresie styczeń-luty, o łącznej wartości 5,434 mld USD. Eksport rolny wzrósł o 2,7% w ciągu pierwszych dwóch miesięcy 2023 roku, w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku, przyczyniając się do
czytaj dalej
czytaj dalej
Po przejęciach belgijska firma produkująca przekąski owocowe w pełni koncentruje się na rozwoju w Niemczech i Holandii
2023-03-09 00:00
Owoce w pracy: w czasie pandemii, kiedy praca w domu stała się normą, nie było to przyjęte. Jednak belgijska firma Fruitsnacks, która się w tym specjalizuje, przetrwała kryzys, przejmując nawet pięć innych firm w ciągu trzech lat od rozpoczęcia pandemii. "Myślę, że wiara w naszą wizję i
czytaj dalej
czytaj dalej
Linia pakująca pomidory do przekąsek znacznie zmniejsza zapotrzebowanie na siłę roboczą
2023-03-09 00:00
Wybór pomidorów w każdym sklepie detalicznym jest dziś obfity. Zarówno sprzedawcy, jak i konsumenci pytają o różne rodzaje pomidorów, a także o wszelkiego rodzaju opakowania. W odpowiedzi na to zapotrzebowanie, JASA Packaging Solutions oferuje linie pakujące, które są w stanie zapakować większość pomidorów.
czytaj dalej
czytaj dalej
Włochy mogą produkować w 100% wolne od plastiku opakowania dla sektora owoców i warzyw
2023-03-09 00:00
"Oficjalne dane dotyczące bilansu ekologicznego produkcji papieru, poprzez uwzględnienie całego cyklu drzewnego przy jego produkcji, czyli od momentu posadzenia drzew, wykazały pozytywny trend. Oznacza to, że w całym cyklu produkcji papieru ilość CO2 pochłanianego przez lasy i
czytaj dalej
czytaj dalej
Konsumpcja krajowa i sprzedaż detaliczna pozostają bez zmian. Trend w przetwórstwie jest dobry, a ceny przekraczają 250 €/t. Ziemniaki są eksportowane do Portugalii i podobno jest dobry apetyt na więcej irlandzkich ziemniaków. Wstępne poziomy zapasów z badania zapasów IFA wskazały, że.
czytaj dalej
czytaj dalej
"Zmiana punktu ciężkości potrzebna do zarządzania rosnącym zapotrzebowaniem na żywność"
2023-03-09 00:00
Ostatnie wydarzenia pogodowe wzbudziły obawy o bezpieczeństwo żywnościowe w części nowozelandzkich sektorów produkcji podstawowej, a czołowy naukowiec ds. środowiska, dr Brent Clothier, twierdzi, że konieczna jest znaczna zmiana punktu ciężkości, aby zarządzać rosnącym zapotrzebowaniem na żywność i zwiększoną presją na ziemię i wodę w skali globalnej.
czytaj dalej
Uzbekistan zwiększy ilość owoców i warzyw do Południowego Uralu
2023-03-09 00:00
Zwiększy się wielkość dostaw owoców i warzyw z Uzbekistanu na Południowy Ural. Przyczynią się do tego porozumienia zawarte podczas wizyty oficjalnej delegacji obwodu czelabińskiego w Taszkencie.
czytaj dalej
'Jedzenie zielonych liści może prowadzić do mniejszej ilości białek mózgowych związanych z chorobą Alzheimera'
2023-03-09 00:00
Według nowego badania przeprowadzonego przez RUSH University w Chicago, ludzie, którzy jedzą zielone warzywa liściaste, owoce, pełne ziarna, oliwę z oliwek, fasolę, orzechy i ryby mogą mieć mniej białek w swoich mózgach związanych z chorobą Alzheimera niż ludzie nie jedzący tych pokarmów.
czytaj dalej
"Zdywersyfikowaliśmy naszą produkcję z klasycznych dżemów owocowych i marmolad, podczas gdy pikantne produkty przetworzone pozwoliły nam na rozwój i zwiększenie obrotów, biorąc pod uwagę, że istnieje większe zapotrzebowanie na rynku. Małe produkcje certyfikowane pod względem identyfikowalności i bezpieczeństwa żywności, które wykorzystują rzemieślnicze
czytaj dalej
czytaj dalej



