Italiafruit.net
Halloween: Orsero obchodzi strasznie smaczne owoce.
2025-10-31 00:00
Z okazji Halloween, firma F.lli Orsero organizuje specjalną inicjatywę, aby uczcić swoje owoce - strasznie dobre - na włoskich rynkach warzywno-owocowych.
czytaj dalej
Wrzesień: wzrost cen warzyw hurtowych.
2025-10-31 00:00
Ceny hurtowe warzyw rosną, a spadają ceny winogron stołowych, wieprzowiny i masła.
czytaj dalej
We Włoszech przewiduje się rok dla kiwi zielonego z mniejszą dostępnością niż początkowe szacunki, co tworzy scenariusz bardzo podobny do poprzedniej kampanii. Natomiast dla kiwi o żółtej pulpce prognozy wzrostu segmentu są potwierdzone.
czytaj dalej
Bonduelle, wiodąca firma na rynku warzyw we Włoszech, prezentuje dwie ważne nowości: wprowadzenie czterech nowych odmian Pastallegre do spożycia na ciepło w świeżym dziale owoców i warzyw oraz wprowadzenie pierwszej gamy mrożonych Pastallegre. Podwójne wprowadzenie, które konkretnie odpowiada na
czytaj dalej
Prunolax: 100% Pulpą ze śliwek i błonnik. Pierwszy całkowicie naturalny produkt funkcjonalny.
2025-10-30 00:00
Od lat w kategorii soków owocowych segment produktów funkcjonalnych zdobył stabilną i uznawaną pozycję. W tym kontekście Prunolax di Natura Nuova potwierdza swoje przywództwo na rynku, osiągając lepsze wyniki sprzedaży niż główni konkurenci, zarówno w
czytaj dalej
Ziemniaki: więcej rodzin kupujących, ale mniejsze ilości na raz
2025-10-30 00:00
W zwykłym badaniu przeprowadzonym przez IFN we współpracy z Osservatorio permanente YouGov Shopper, analizujemy kategorię historyczną i fundamentalną dla działu warzywno-owocowego: ziemniaki.
czytaj dalej
Hiszpania: awokado lata, pomidor hamuje.
2025-10-30 00:00
Awokado i pomidory, dwa wiodące uprawy w hiszpańskim sektorze warzywno-owocowym, ale o przeciwnych trendach, jak wynika z analiz Valenciafruits.com. Z jednej strony, awokado przechodzi fazę rozwoju produkcyjnego dzięki powrotowi deszczów i rozszerzeniu obszarów uprawnych;
czytaj dalej
Shelfy: oczyszczacz powietrza, który przedłuża życie owoców i warzyw w lodówce w domu.
2025-10-30 00:00
Zmniejszanie marnowania jedzenia w domu - i może nawet oszczędzać - jest możliwe. A technologia może w tym pomóc. To jest zasada, na której opiera się Shelfy, mały oczyszczacz powietrza zaprojektowany do lodówek, który obiecuje przedłużyć świeżość owoców i warzyw oraz poprawić.
czytaj dalej
Sezon winogron stołowych we Włoszech zbliża się ku końcowi bez większych wstrząsów, ale teraz pojawiają się pewne obawy. W obszarach produkcyjnych na Południu, zwłaszcza na Sycylii, uwaga skupia się na Botrytis cinerea, szarej pleśni winorośli, która w ostatnich latach
czytaj dalej
Jakość, projektowanie i programowanie: oto jak arbuz odnosi sukces w sprzedaży detalicznej.
2025-10-29 00:00
Jakie są dzisiejsze potrzeby włoskiego i europejskiego dystrybutora wobec arbuza? Omawiano to szczegółowo podczas "Szczytu Arbuza 2025 - Budujemy przyszłość", zorganizowanego przez BASF | Nunhems i odbytego wczoraj w Rzymie. Była to konkretna i wizjonerska dyskusja, która miała na celu.
czytaj dalej
Zbiór kaki w Hiszpanii będzie niższy niż oczekiwano. Początkowe prognozy, które szacowały ogólną produkcję na około 350 000 ton, zostały skorygowane w dół: według najnowszych ocen, sezon prawdopodobnie nie przekroczy 300 000 ton. O tej sytuacji informuje.
czytaj dalej
Arbuz, przyszłość do budowania razem: cegiełka po cegiełce
2025-10-29 00:00
Spotkanie, które zgromadziło głównych graczy w łańcuchu dostaw arbuza, aby wspólnie wyobrazić sobie przyszłość uprawy coraz bardziej strategicznej dla włoskich warzyw i owoców. Wczoraj w Rzymie odbył się "Szczyt Arbuza 2025 - Budujmy przyszłość", wydarzenie zorganizowane przez firmę BASF.
czytaj dalej
Gry w Minecrafta razem dla zdrowszego świata
2025-10-29 00:00
Firma Dole Food Company ogłasza nowe rewolucyjne partnerstwo z Minecraftem, najpopularniejszą grą na świecie, aby inspirować zdrowszy styl życia poprzez interaktywną zabawę, edukację i zabawę wspieraną przez świeże owoce. Po raz pierwszy Dole rozpoczyna
czytaj dalej
Zarządzanie dojrzewaniem owoców zawsze było jednym z najbardziej delikatnych etapów w łańcuchu dostaw świeżych produktów. Osiągnięcie idealnego stopnia dojrzałości bananów lub innych owoców klimakterycznych w odpowiednim momencie to zarówno sztuka, jak i nauka. Etylen, roślinny hormon
czytaj dalej
Jabłko "cool": Pink Lady® staje się marką stylu życia.
2025-10-28 00:00
Pink Lady® nie jest już tylko "zwykłym jabłkiem": stała się marką zdolną definiować styl życia, marką lifestyle, która komunikuje się z konsumentami za pomocą języka emocji. Takie przesłanie pochodzi od Cédrica Modica Amore, strategicznego menedżera ds. marketingu Pink Lady Europe.
czytaj dalej
Maroko, nowym silnikiem sektora owocowo-warzywnego Morza Śródziemnego: eksport wart jest 3,7 miliarda euro.
2025-10-28 00:00
W ostatnich dniach Maroko powróciło na arenę międzynarodową z powodu protestów i ruchów społecznych, których bohaterami są młodzi ludzie z pokolenia Z, będący symbolem kraju zmieniającego swoje oblicze i ambicje. To pokolenie, które już nie marzy o Europie jako celu podróży.
czytaj dalej
Owoce pomagają płucom bronić się przed smogiem.
2025-10-28 00:00
Spożywanie większej ilości owoców korzystnie wpływa nie tylko na serce i jelita, ale także na płuca. Badanie przeprowadzone przez Uniwersytet w Leicester - jak czytamy na stronie Fortune Health - przedstawione podczas corocznego Kongresu Europejskiego Towarzystwa Respiracyjnego (ERS) w Amsterdamie, wykazało, że.
czytaj dalej
Agrion: dzień otwarty poświęcony innowacjom, dyskusjom i przyszłości orzecha włoskiego.
2025-10-28 00:00
17 października 2025 roku odbył się Dzień Otwarty pod tytułem „Plony, Innowacje i Badania: bilans sezonu 2025 i plany badawcze na rok 2026” zorganizowany przez Centrum Rolnicze Fundacji Agrion w ramach Projektu Green Cori OrtoFruit.
czytaj dalej
Unia Europejska Rośliny 2025: sojusz między hodowcami nasion a szkółkarzami dla sektora warzywnego.
2025-10-28 00:00
Branża nasion i ogrodnictwa łączą siły, aby zbudować łańcuch dostaw zdolny zapewnić konsumentom zdrowe, śledzone i innowacyjne produkty. To przesłanie wynikało z piętnastej edycji Kongresu EU Plant, europejskiego stowarzyszenia, które.
czytaj dalej
Kobiety z branży owocowo-warzywnej: rozwijające się stowarzyszenie, pomiędzy dyskusją a nowymi synergiami
2025-10-27 00:00
Klimat dialogu i współdzielenia cechował Zgromadzenie 2025 Stowarzyszenia Narodowego Kobiet z Branży Owoców i Warzyw, które odbyło się w Willi Fiorita w Monastierze. To coroczne spotkanie odnawia poczucie przynależności i siłę sieci, oferując przestrzeń do refleksji i rozwoju.
czytaj dalej



