Italiafruit News - wartościowe informacje dla branży owocowo-warzywnej na Fresh-Market.pl
Granat i granat, od odpadów do produkcji suplementów
2023-08-31 00:00
Ponowne wykorzystanie odpadów z plantacji granatu i przetwarzania granatu do produkcji suplementów diety to projekt, który wpisuje się w zasadę gospodarki o obiegu zamkniętym: wszystko można przekształcić i znaleźć nowe życie w innym cyklu produkcyjnym;
czytaj dalej
Tylko 1 papryczka chili na 3 (30%) jest produkowana we Włoszech, podczas gdy reszta jest importowana z zagranicy, a jej łączna waga w ubiegłym roku wyniosła prawie 3,4 miliona kilogramów. Tak wynika z analizy przeprowadzonej przez Coldiretti na Światowych Targach Papryki Chili w Rieti, opartej na danych Istat i
czytaj dalej
czytaj dalej
Maliny, Maroko jest największym dostawcą w Wielkiej Brytanii
2023-08-31 00:00
Maroko potrzebowało niewiele czasu, aby stać się głównym dostawcą malin do Wielkiej Brytanii, czyli około trzech lat.
czytaj dalej
"Brzoskwinie, czas na wartość dodaną
2023-08-31 00:00
Włoski i europejski rynek brzoskwiń i nektaryn osiągnął w tym roku dobre wyniki. Twierdzi tak Leonardo Odorizzi, jeden z sześciu członków sieci producentów La Grande Bellezza Italiana z siedzibą w Weronie.
czytaj dalej
Stowarzyszenie Oznaczeń Geograficznych ożywa
2023-08-31 00:00
Nazywa się ASSOIG i jest Stowarzyszeniem Oznaczeń Geograficznych. Zostało ono założone, za namową Confagricoltura, przez prezesów czterech konsorcjów, które podpisały ustawę: Tommaso Romano dla Konsorcjum Ochrony Pomidora San Marzano z Agro Sarnese-Nocerino D.O.P;
czytaj dalej
czytaj dalej
Odchudzanie poprzez spożywanie ujemnych kalorii
2023-08-30 00:00
To, że owoce i warzywa są panaceum na nasze zdrowie, było już znane, ale dziś idziemy o krok dalej, wprowadzając żywność o ujemnej kaloryczności;
czytaj dalej
Udar słoneczny, fizjopatia powodują obawy o pomarańcze
2023-08-30 00:00
Udar słoneczny to fizjopatia, która dotyka głównie owoców cytrusowych Satsuma i Bergamota; wysokie temperatury i wysoka intensywność promieniowania słonecznego są głównymi przyczynami udaru słonecznego wpływającego na owoce cytrusowe poprzez uszkodzenie skórki, a w skrajnych przypadkach,
czytaj dalej
czytaj dalej
W pierwszym pełnym miesiącu lata wydaje się, że ciepła pogoda nieco złagodziła konsumpcję w porównaniu z żałosnymi wynikami z czerwca; w rzeczywistości w lipcu dział owoców i warzyw w handlu detalicznym na dużą skalę stracił mniej niż w poprzednim miesiącu. Wynika to głównie z warzyw, podczas gdy owoce są nadal
czytaj dalej
czytaj dalej
Termin cyfryzacja jest obecnie powszechnie używany w sektorze ogrodniczym, ale często można odnieść wrażenie, że firmy nie wykorzystują w pełni możliwości, jakie się z nim wiążą. Podczas gdy z jednej strony poczyniono znaczne postępy w zakresie Rolnictwa 4.0, z drugiej strony istnieje wiele problemów związanych z cyfryzacją.
czytaj dalej
czytaj dalej
Nadszedł czas jabłek w dolinach Trentino
2023-08-29 00:00
Tysiące rolników, dziesiątki firm, ale przede wszystkim cała społeczność zaangażowana w obchody prawdziwego rytuału tożsamości. Zbiory jabłek odbywają się obecnie w Trydencie, w dolinach Noce - Val di Non i Val di Sole - oraz w sąsiednich regionach. Wydarzenie,
czytaj dalej
czytaj dalej
Emilia Romagna po powodzi, punkt działań, które należy wdrożyć
2023-08-29 00:00
Zapewnienie odpowiedniego utrzymania sieci obszarów wiejskich, również dzięki zasobom Gal. Kontynuowanie interwencji kryzysowych w celu przywrócenia dróg łączących i dróg wewnątrz pastwisk, unikając ryzyka wyludnienia gór. Szybkie przywrócenie
czytaj dalej
czytaj dalej
Deszcz i grad, które charakteryzowały lato 2023 r. w Wenecji Euganejskiej, nie sprzyjały uprawie pomidorów przetwórczych, chociaż ciepło sierpnia pozwoliło na poprawę sytuacji, ograniczając straty produktów. Jednak wyższa cena płacona rolnikom dzięki
czytaj dalej
czytaj dalej
Pere Abate z Hiszpanii: czy to będzie prawdziwa konkurencja?
2023-08-29 00:00
Na początku lipca spekulowaliśmy na temat Hiszpanii jako bohatera tej niebezpiecznej kampanii (kliknij tutaj, aby przeczytać więcej), a najnowsze ustalenia na rynkach hurtowych potwierdzają tę tezę. Kilka dni temu zauważyliśmy na rynku owoców i warzyw w Bolonii gruszki Abate
czytaj dalej
czytaj dalej
Opat Fetel, wizyta techniczna Fundacji Navarra i firmy Geoplant
2023-08-29 00:00
Wizyta techniczna zorganizowana przez Fundację Navarra i Geoplant będzie poświęcona Abate Fetelinnestata na podkładkach alternatywnych do pigwy Conference autoradicato , Farold ® 40 i Abate autoradicato .
czytaj dalej
Zielona pleśń na owocach cytrusowych zwalczana białkiem
2023-08-29 00:00
Zielona pleśń jest główną chorobą pozbiorczą owoców cytrusowych i każdego roku powoduje ogromne straty ekonomiczne dla wszystkich operatorów na całym świecie;
czytaj dalej
Vog, nowe żniwa rozpoczynają się galą i Sweetango
2023-08-29 00:00
Zbiory w 2023 r. w Terlano (BZ), należącym do jednej z największych europejskich organizacji zajmujących się produkcją i sprzedażą jabłek stołowych, rozpoczęły się w sierpniu od odmian Gala i SweeTango™.
czytaj dalej
Odpady cytrusowe - od odpadów do zasobów
2023-08-29 00:00
Recykling zużytych baterii przy użyciu odpadów cytrusowych to misja AraBat, innowacyjnego włoskiego start-upu założonego w Foggii i promowanego przez grupę młodych ludzi z Apulii, którzy dbają o etykę i zrównoważony rozwój. Jak donosi magazyn vita.it, AraBat ma na celu ponowne wykorzystanie
czytaj dalej
czytaj dalej
Prof. Gullino nagrodzony za wybitny wkład w patologię roślin
2023-08-29 00:00
W Lyonie, w ramach Międzynarodowego Kongresu Patologii Roślin, Maria Lodovica Gullino, profesor patologii roślin na Uniwersytecie w Turynie i współzałożycielka Centrum Agroinnova, otrzymała nagrodę Fran Fisher Award. Nagroda ta, przyznawana przez Towarzystwo
czytaj dalej
czytaj dalej
Zdrowie włosów dzięki owocom i warzywom
2023-08-29 00:00
Sezon letni obciąża nie tylko skórę, ale także włosy: morze, słońce i wiatr mogą obciążać skórę głowy, powodując jej odwodnienie, a w rezultacie łamliwe, suche i puszące się włosy.
czytaj dalej
Coop Sole, wyniki powyżej celów
2023-08-28 00:00
Marka, zrównoważony rozwój i wzrost znaczenia produktów ekologicznych stanowią strategiczną triadę, na której Coop Sole di Parete (Caserta) oparła całą swoją politykę produkcji i sprzedaży w ciągu ostatnich pięciu lat. Jeśli te czynniki wzrostu były już satysfakcjonujące
czytaj dalej
czytaj dalej