Italiafruit.net
Finocchio, słodka sałata lucano, nie odczuwa kryzysu
2024-04-10 00:00
Do tej pory kampania handlowa kopru włoskiego charakteryzowała się skrajną zmiennością cen, która bardzo obciążała łańcuch dostaw. Aby uzyskać szczegółowy obraz sytuacji, skontaktowaliśmy się z jednym z głównych graczy włoskiego rynku, firmą Op Primo Sole, dzięki ich wkładowi.
czytaj dalej
Ulotka o warzywach i owocach może stwarzać wiele problemów, zwłaszcza gdy producenci nie znajdują cen zgodnych z oczekiwaniami, które otrzymują na swoje produkty. Dowodem na to jest zamieszanie wywołane ulotką niemieckiej sieci sklepów Kaufland, która obecnie promuje.
czytaj dalej
Pokoloruj włoskie ulice barwą egzotyczną, tętniącą życiem.
2024-04-10 00:00
Dole Italia, wiodąca firma w produkcji i dystrybucji wysokiej jakości świeżych owoców, integruje swoje działania z nowymi podmiotami na zewnątrz. Obok znanego hasła „Słońce nawet gdy go nie ma”, pojawi się czysty i przyciągający wzrok design, dedykowany nowemu.
czytaj dalej
Zgony kiwi: zapobieganie zależy od właściwego nawadniania
2024-04-10 00:00
Staranna irygacja i kontrola nadmiaru wody są kluczowymi elementami strategii obronnej mającej na celu zwalczanie występowania Kiwi Moria. Te dowody niedawno pojawiły się podczas jednego z wydarzeń Grupy Roboczej ds. Kiwi.
czytaj dalej
Dzisiaj roboty również uprawiają świeże warzywa.
2024-04-10 00:00
Współistnienie z antropomorficznymi maszynami rozpoczęło się już jakiś czas temu. Przykładem są drony wykorzystywane do zbioru jabłek (kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej) oraz dwunożne roboty Amazona (kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej).
czytaj dalej
Płacenie za produkty w zależności od ich świeżości lub dojrzałości: czy to utopia czy rzeczywistość?
2024-04-09 00:00
W sektorze warzywno-owocowym etykietowanie od dłuższego czasu jest tematem zainteresowania i dyskusji. Faktycznie, wraz z ciągłym wzrostem udziału opakowanych owoców i warzyw w sprzedaży w dedykowanej sekcji - tak bardzo, że obecnie stanowią one prawie 50% oferowanych referencji - staje się coraz bardziej istotne.
czytaj dalej
Z Japonii przybywa Dekopon, mandarynka, która podbija Włochy.
2024-04-09 00:00
Z naszym doświadczeniem za sobą myślimy, że widzieliśmy naprawdę wszystko, ale - jak często bywa w branży owocowo-warzywnej - nigdy nie przestaje się uczyć. Tak właśnie pomyśleliśmy, gdy na targu warzywnym w Mediolanie natknęliśmy się na cytrus o dziwnym kształcie, który przypominał...
czytaj dalej
Dwunasty tydzień pokazuje gwałtowny wzrost sprzedaży produktów Lcc, w przeciwieństwie do owoców i warzyw sprzedawanych na wagę, które rosną nieco skromniej, chociaż od początku roku prezentują się lepiej niż produkty Lcc. Inflacja jest prawie na poziomie stagnacji. Wśród kanałów sprzedaży, zawsze na czele znajduje się sklep dyskontowy i supermarket.
czytaj dalej
Aop Luce podsumowuje kampanię warzywną
2024-03-26 00:00
Wiosna to okres przejściowy dla warzyw: podczas gdy więcej upraw zimowych, takich jak sałaty, boćwina i cykoria, dobiega końca, w tym samym czasie uprawy takie jak cukinie i agretti są w pełnej produkcji. Rozmawialiśmy o tym z prezesem Aop Luce Felice
czytaj dalej
czytaj dalej
Owoce cytrusowe, włoskie obszary osiągają 86 000 hektarów
2024-03-26 00:00
Innowacje w uprawie pomarańczy we Włoszech mają swoje korzenie w procesie odnowy nasadzeń wdrożonym w latach 2007-2010 przez Sycylię, z wykorzystaniem nowych odmian podkładek odpornych na wirusa "tristeza", który rozprzestrzenił się kilka lat wcześniej na tym obszarze.
czytaj dalej
Warzywa: cztery kategorie napędzają wzrost masy ciała
2024-03-26 00:00
W tym czwartym i ostatnim numerze, poświęconym analizie narzuconej wagi owoców i warzyw, skupiamy się na kategoriach warzyw, po pierwszej ogólnej analizie (kliknij tutaj, aby przeczytać więcej), drugiej dotyczącej makrokategorii (kliknij tutaj, aby przeczytać więcej) i jednej dotyczącej kategorii warzyw (kliknij tutaj, aby przeczytać więcej).
czytaj dalej
czytaj dalej
Codzienna dawka owoców i warzyw, czyli dlaczego to wciąż miraż
2024-03-26 00:00
Nawet dziś zbyt wielu konsumentów nie osiąga zalecanego dziennego spożycia owoców i warzyw. I robią to z powodu braku odpowiednich środków finansowych, braku czasu na przygotowanie i braku inspiracji dla przepisów.
czytaj dalej
Warzywa: cztery kategorie napędzają wzrost masy ciała
2024-03-26 00:00
W tym czwartym i ostatnim numerze, poświęconym analizie narzuconej wagi owoców i warzyw, skupiamy się na kategoriach warzyw, po pierwszej ogólnej analizie (kliknij tutaj, aby przeczytać więcej), drugiej dotyczącej makrokategorii (kliknij tutaj, aby przeczytać więcej) i jednej dotyczącej kategorii warzyw (kliknij tutaj, aby przeczytać więcej).
czytaj dalej
czytaj dalej
Tino Bellina od 35 lat stanowi punkt odniesienia dla branży sałaty szklarniowej. Bellina, znany również jako "Steve Jobs czwartej gamy", zrewolucjonizował rynek pod koniec lat 80-tych, wprowadzając wstępnie umyte młode liście w workach, zmieniając oblicze branży
czytaj dalej
czytaj dalej
Rak bakteryjny kiwi: zezwolenie na awaryjne stosowanie Sitofex®
2024-03-25 00:00
W dniu 8 marca 2024 r. firmie Alzchem Trostberg GmbH przyznano tymczasowe zezwolenie na stosowanie w nadzwyczajnych sytuacjach fitosanitarnych, w drodze odstępstwa zgodnie z art. 53 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009, preparatu Sitofex® w zwalczaniu raka bakteryjnego aktinidii (Pseudomonas syringae pv.
czytaj dalej
czytaj dalej
Tino Bellina od 35 lat stanowi punkt odniesienia dla branży sałaty szklarniowej. Bellina, znany również jako "Steve Jobs czwartej gamy", zrewolucjonizował rynek pod koniec lat 80-tych, wprowadzając wstępnie umyte młode liście w workach, zmieniając oblicze branży
czytaj dalej
czytaj dalej
Truskawki, boom cenowy, ale alert konsumpcyjny
2024-03-25 00:00
W ciągu ostatnich pięciu lat w kategorii truskawek ceny detaliczne wzrosły o 30 punktów procentowych, powierzchnia upraw była stabilna, a import zmniejszył się niemal o połowę. Obraz wyłaniający się z analizy Agroter Fruit and Vegetable Monitor wydaje się być raczej różowy
czytaj dalej
czytaj dalej
California Plums, innowacja i tradycja stojące za sukcesem
2024-03-25 00:00
Kalifornia jest znana na całym świecie jako nazwa pochodzenia wysokiej jakości śliwek o charakterystycznym smaku, częściowo dzięki innowacyjnym praktykom rolniczym i najnowocześniejszym standardom bezpieczeństwa żywności. Zaledwie kilka tygodni po zakwitnięciu sadów,
czytaj dalej
czytaj dalej
Woda, już alarm suszy na 16% terytoriów UE
2024-03-25 00:00
Piętnaście procent całego terytorium Unii Europejskiej znajduje się w pomarańczowym stanie alarmowym z powodu suszy, a kolejny jeden procent znajduje się w czerwonym stanie alarmowym z powodu rekordowych temperatur odnotowanych w lutym na starym kontynencie, o 3,3 stopnia wyższych niż historyczna średnia z lat 1991-2020 dla tego okresu.
czytaj dalej
Tino Bellina od 35 lat stanowi punkt odniesienia dla branży sałaty szklarniowej. Bellina, znany również jako "Steve Jobs czwartej gamy", zrewolucjonizował rynek pod koniec lat 80-tych, wprowadzając wstępnie umyte młode liście w workach, zmieniając oblicze branży
czytaj dalej
czytaj dalej