Italiafruit.net
Cebula, od warzywa do wiralnej atrakcji turystycznej.
2025-04-10 00:00
Jest jedna wyspa w Japonii, która uczyniła uprawę cebuli swoim największym osiągnięciem i prawdziwą atrakcją turystyczną. Chodzi o wyspę Awaji, znaną z produkcji słodkich i soczystych cebul, uprawianych dzięki wyjątkowo żyznej glebie wulkanicznej.
czytaj dalej
Dole wprowadza na włoski rynek Plátano de Canarias IGP.
2025-04-10 00:00
W tych dniach rusza ostatnia inicjatywa handlowa Dole Italia - lidera w produkcji i dystrybucji wysokiej jakości świeżych owoców - polegająca na wprowadzeniu na nasz rynek "Plátano de Canarias IGP", pierwszej organicznie uprawianej banany z certyfikatem IGP.
czytaj dalej
Sezon marokańskich melonów właśnie się rozpoczyna.
2025-04-10 00:00
Pierwsze marokańskie melony - zwłaszcza te pochodzące z wcześniejszych regionów, takich jak Dakhla - zaczęły już pojawiać się na rynkach międzynarodowych. Obecnie "popyt jest bardzo wysoki i znacznie przewyższa dostępną podaż", jak oświadczył Agrimaroce.
czytaj dalej
Truskawki w szklarni: rewolucja sztucznej inteligencji dzięki Heritable, Civ i Mastronardi
2025-04-10 00:00
Hodowla Dziedziczna, Paul J. Mastronardi i CIV (Consorzio Italiano Vivaisti) z dumą ogłaszają partnerstwo w celu opracowania zaawansowanego programu poprawy genetycznej truskawki przeznaczonej do uprawy w szklarniach i na podłożu bezglebowym. To trójstronne...
czytaj dalej
Misja w Chile włoskiej firmy Ortofrutta
2025-04-09 00:00
Włoski Związek Producentów Owoców i Warzyw – Narodowe Stowarzyszenie wraz z grupą techników z Organizacji Producentów działających w sektorze orzechów laskowych, które razem reprezentują 20% krajowej produkcji orzechów laskowych pod względem ilości i wartości: Agrinola, A.O.A, CO.PRO.N.T. EcoLazio, EuroNocciola.
czytaj dalej
Czerwona cebula z Tropei IGP: wiosną wzrastają jej zyski.
2025-04-09 00:00
Wraz z nadejściem wiosny, spożycie Czerwonej Cebuli z Tropei z oznaczeniem IGP z Kalabrii notuje prawdziwy skok do przodu. Produkt symbol tradycji rolniczej w Kalabrii zdobywa serca Włochów, dzięki korzystnej sezonowości, ale także uznaniu.
czytaj dalej
Owoce i warzywa: naturalni sojusznicy w walce z depresją.
2025-04-09 00:00
Spożywanie owoców i warzyw jest dobre nie tylko dla ciała, ale także dla umysłu. Według niedawnych badań opublikowanych w Scientific Reports i cytowanych na blogu.uniecampus.it, zwiększenie spożycia tych produktów może pomóc w ochronie przed depresją, szczególnie po ukończeniu 45 roku życia.
czytaj dalej
Stop plastikowi: katastrofa o wartości 1,5 miliarda euro dla włoskiego sektora owocowo-warzywnego.
2025-04-09 00:00
Słynna reklama emitowana od lat na głównych stacjach telewizyjnych ostrzega, że zanik pszczół zagraża ważnym uprawom takim jak pomidory i truskawki. Jednakże ta narracja wydaje się być zbyt alarmistyczna, biorąc pod uwagę że powierzchnie upraw tych produktów
czytaj dalej
Truskawki, rozpoczyna się kampania Aop Luce.
2025-04-09 00:00
"Loredana Di Mambro, dyrektor handlowy Aop Luce, stwierdza: „Jesteśmy teraz w pełnym okresie truskawkowym i przed nami jeszcze dwa bardzo ważne miesiące, które zadecydują o rezultacie sezonu” - podsumowując dotychczasowy przebieg sezonu."
czytaj dalej
Taryfy celne nałożone przez Trumpa: szansa dla katalońskich owoców
2025-04-09 00:00
Wejście w życie ceł ogłoszonych przez prezydenta Stanów Zjednoczonych Donalda Trumpa wywołuje niezadowolenie na wszystkich frontach, chociaż dla niektórych może stanowić okazję do zdobycia nowych rynków. Tak jest w przypadku katalońskich owoców, jak donosi fyh.es.
czytaj dalej
W ostatnich miesiącach wzrosło zapotrzebowanie na surowce ziołowe i aktywne składniki pochodzące z roślin. Mówimy o sektorze, jakim są pochodne botaniczne dla dobrobytu i zdrowia, który w Italii generuje wartość przekraczającą 1 miliard euro z produkcji i eksportu.
czytaj dalej
Dla włoskich owoców i warzyw, szklanka jest w połowie pełna.
2025-04-08 00:00
Wiem, że może to wydawać się nienależyte i że wspólna niewygoda nie zawsze przynosi radość, ale nie jest wcale pewne, czy międzynarodowa polityka "The Donalda" będzie dla włoskich owoców i warzyw takim tsunami, jakiego można by się spodziewać; albo przynajmniej taka jest moja optymistyczna wizja, biorąc pod uwagę
czytaj dalej
Jak jabłka przyczyniają się do zdrowej i świadomej diety? Co robią sommelierzy jabłek? Jakie składniki najlepiej komponują się z jabłkami? Aby odpowiedzieć na te i inne pytania, kampania „Świat poza jabłkiem. Europejskie doświadczenie smaku”.
czytaj dalej
HM.Clause wytycza drogę dla melona sycylijskiego: skupia się na długotrwałym przechowywaniu (LSL)
2025-04-08 00:00
W krajobrazie włoskiego sektora owoców i warzyw, melon potwierdza swoją niekwestionowaną dominację w okresie letnim. Dzięki postępom w firmach nasiennej, jakość tego owocu osiągnęła niezwykłe poziomy, nie tylko pod względem sensorycznym, ale także pod względem.
czytaj dalej
Warzywa, stabilny rynek przed Wielkanocą: papryka na szczycie, cukinia w trudnej sytuacji
2025-04-08 00:00
Nadchodzące Święta Wielkanocne zazwyczaj skupiają uwagę na sektorach związanych z agrobiznesem, które dotyczą świąt, obniżając zainteresowanie rynkiem warzyw, który natomiast w tym roku pozostaje stabilny, bez większych wstrząsów. Sytuację tę obserwuje Eugenio Celeste.
czytaj dalej
Idź na półmaraton i 10-kilometrowy bieg w Turynie.
2025-04-08 00:00
Dole Italia, lider w produkcji i dystrybucji wysokiej jakości świeżych owoców, nadal wspiera sport jako dobry nawyk dla zdrowego stylu życia i zapisuje kolejne ważne sponsorowanie, tym razem z Półmaratonem i 10 km w Turynie, które obchodzą swoją 10. edycję.
czytaj dalej
Wiśnia o wysokim plonie: strategia Fometu w celu zmniejszenia występowania pęknięć skórki.
2025-04-07 00:00
Dla producentów wiśni największym wyzwaniem w obecnej chwili pozostaje zwiększenie plonów bez ryzyka pęknięcia skórki, czyli temida spękania skórki, które wpływa negatywnie na jakość i wartość handlową owocu. To zjawisko fizjologiczne występuje głównie po obfitych
czytaj dalej
"Think Fresh 2025: połączenie nagłych zauroczeń i przemyśleń"
2025-04-07 00:00
Agregacja była obsesją mojego zawodowego życia w branży świeżych warzyw i owoców i nadal może nią pozostać, nie widząc przez wiele lat zdecydowanego i przekonującego postępu w systemie. W ciągu ostatnich 25 lat obserwowałem i śledziłem kilka przypadków sukcesu, ale pozostają
czytaj dalej
Rzeczywistym sukcesem było uczestnictwo Konsorcjum Pomarańczy Czerwonej IGP w drugiej edycji Międzynarodowego Salonu Cytrusów, który odbył się w Mentonie, na Lazurowym Wybrzeżu, i zakończył wczoraj (6 kwietnia). Jest to jedno z ważniejszych wydarzeń, mimo swojej młodości, dla branży.
czytaj dalej
Fruit Attraction 2025, które odbędzie się od 30 września do 2 października, stanowi ważny etap w swoim rozwoju, umacniając swoją pozycję jako wiodące targi branży owocowo-warzywnej na świecie. W swojej 17. edycji wydarzenie zorganizowane przez IFEMA MADRID i FEPEX potwierdza swoją pozycję.
czytaj dalej