Italiafruit.net
Od końca października yello®, specjalność ze żółtą skórką o tropikalnym aromacie, ponownie króluje na rynkach. Nie do pomylenia na półce dzięki intensywnej żółtej barwie, zachwyca smakiem dzięki delikatnej i chrupiącej pulpce oraz niezapomnianym nutom ananasa, miodu i.
czytaj dalej
Siedem lat sieci i wizji: Włoska Wielka Piękność rośnie i wzmacnia doskonałość made in Italy.
2025-10-27 00:00
Jest siedem różnych firm zajmujących się produkcją i handlem owocami i warzywami, różniące się pod względem wielkości, specjalizacji i podejścia biznesowego, ale łączy je wspólny cel: promowanie włoskiej doskonałości poprzez siłę sieci. To filozofia "La Grande Bellezza Italiana", projektu powstałego siedem lat temu, aby promować.
czytaj dalej
Zdrowa gleba dla wartościowego sadownictwa.
2025-10-27 00:00
Jakość owoców zależy od zdrowej gleby. To z tego przekonania wychodzi refleksja, którą rozpoczął zorganizowany przez Fundację FRESH i odbyty w zeszły piątek na kampusie Unitec w Lugo.
czytaj dalej
Turcja zmniejsza produkcję orzechów laskowych na sezon 25/26.
2025-10-27 00:00
Turkstat, turecki urząd statystyczny, opublikował "Drugie oszacowanie produkcji rolniczej 2025" z rewizją prognozy produkcji orzechów włoskich w Turcji na 25/26: 441 000 t, co oznacza spadek o 15% w porównaniu z pierwszą prognozą z maja (520 000 t), -38% w porównaniu z kampanią 24/25 (717 000).
czytaj dalej
Włoski kiwi nadchodzi, ale na półkach wciąż dominuje nowozelandzki.
2025-10-27 00:00
We Włoszech, pod koniec października włoski kiwi zaczyna pojawiać się na półkach sklepów spożywczych, ale jeszcze nie jako główny gracz. Z analizy przeprowadzonej przez Italiafruit News w sześciu sieciach handlowych w okolicach Reggio Emilia wynika, że już obecny jest tam krajowy produkt, ale to nowozelandzki kiwi, który dominuje.
czytaj dalej
Stałe ceny na owoce i warzywa, doskonała oferta kasztanów i dyni.
2025-10-27 00:00
Tygodniowa usługa Zakupów Bez Problemu, opracowana przez BMTI i Italmercati we współpracy z Organizacją Konsumencką Non Profit, ujawnia najlepsze okazje na przystępne i zrównoważone jesienne zakupy. Jeśli chodzi o sektor warzywno-owocowy, w niektórych regionach nadal panują łagodne temperatury.
czytaj dalej
Włoskie jabłka zdobywają Brazylię: jakość ceniona na całym świecie.
2025-10-27 00:00
We Włoszech jabłka są najczęściej eksportowanym produktem ogrodniczym, a Brazylia w ciągu kilku lat stała się jednym z głównych rynków poza UE pod względem znaczenia, absorbując ponad 42 tysiące ton włoskiego produktu. Jednakże nie brakuje problemów, takich jak na przykład uznanie.
czytaj dalej
Melanie, powolny start nowej kampanii.
2025-10-24 00:00
W 41. tygodniu, sektor owocowo-warzywny z obowiązkową wagą przerwał serię spadków z poprzednich tygodni, zanotowano wzrost wolumenu towarzyszący lekkiej deflacji. Wszystkie kanały sprzedaży odnotowały wzrost, z wyjątkiem hipermarketu. W szczególności, sklepy dyskontowe i.
czytaj dalej
Jesień zbliża się, a na Rynku Rolno-Spożywczym w Padwie (MAAP) pojawiają się pierwsze prawdziwe sezonowe produkty. Jednakże konsumenci wciąż zachowują ostrożność, oczekując znacznego spadku temperatur. Tak wynika z codziennego raportu Il Borsino.
czytaj dalej
Na sezon 2025, VIP przewiduje wzrost o 10% wolumenu zbiorów w porównaniu z poprzednim rokiem, po raz pierwszy osiągając ponad 50 000 ton jabłek ekologicznych do spożycia. Jest to ważny krok potwierdzający ciągły rozwój sektora BIO w dolinie.
czytaj dalej
Kiedy jakość tworzy drużynę: Del Monte i Spreafico razem dla przyszłości warzyw i owoców.
2025-10-24 00:00
Kilka kroków od Arco della Pace w Mediolanie, wczoraj po południu Del Monte i Spreafico zaprezentowali interesariuszom i przedstawicielom branży projekt, który ma być ważnym krokiem dla włoskiego rynku owocowo-warzywnego. Nowe partnerstwo między międzynarodowym gigantem a
czytaj dalej
W Emilia-Romania ostrzy się broń bruna, w języku potocznym oznacza to, że przygotowuje się na trudne czasy.
2025-10-24 00:00
Nadszedł czas, aby podążać nową drogą dla sektora rolniczego w Emilii-Romanii, który od lat boryka się z problemami związanymi z brunatną plamistością spowodowaną przez grzyba Stemphyllium vesicarium, a także masowymi atakami azjatyckiego pluskwiaka brązowca Halyomorpha Halys. Nowa droga jest wyznaczona przez projekt.
czytaj dalej
Dobry początek dla kampanii 2025/26 ziemniaka z Bolonii PDO.
2025-10-23 00:00
Zaczyna się z ostrożnym optymizmem kampania 2025/26 dla ziemniaka z Bolonii PDO. Konsorcjum Ochrony odnotowuje wzrost powierzchni upraw o +6%, co daje łączną powierzchnię upraw wynoszącą 389 hektarów. Wynik ten potwierdza żywotność sektora, wspieranego przez dobre.
czytaj dalej
Salt Bae odkrywa "Made in Italy" - nadaje złoty kawałek wołowiny z warzywami z Ortomercato
2025-10-23 00:00
Okulary przeciwsłoneczne, zadbane wąsy, zadbane włosy i wygląd bardziej jak ciekawy turysta niż międzynarodowa gwiazda. Salt Bae, czyli Nusret Gökçe, turecki rzeźnik, który stał się viralowy dzięki swojemu słynnemu "posypaniu solą", został zauważony na stoiskach Ortomercato w Mediolanie.
czytaj dalej
„Power to Go” Kanzi® zapala Deejay Ten.
2025-10-23 00:00
Energia, smak i zabawa. W tym roku Kanzi® ponownie zrobił furorę podczas Deejay Ten w Mediolanie, wydarzenia biegowego od Radio Deejay, które w sobotę 12 października ożywiło serce miasta. Ta wyjątkowa odmiana jabłka przyniosła publiczności pełnię swojej energii dzięki odświeżonemu stoisku.
czytaj dalej
Corigliano-Rossano jest włoską stolicą mandarynek.
2025-10-23 00:00
Dwie trzecie włoskiej produkcji mandarynek oraz ponad 60% obszaru upraw jest przypisane Kalabrii. Tylko w prowincji Cosenza znajduje się 46% krajowej produkcji, która skupia się głównie na równinie Sibari, a w szczególności na obszarze...
czytaj dalej
Sezon produkcyjny 2025 Melone Mantovano IGP zakończył się pozytywnie, potwierdzając solidność i rosnącą rozpoznawalność marki na krajowych rynkach. Pomimo zmiennej pogody charakteryzującej się częstymi wahaniami temperatury i nieregularnymi opadami, produkcja przebiegła pomyślnie.
czytaj dalej
Pesca di Leonforte IGP: gdy rolnictwo zamienia się w haute couture
2025-10-23 00:00
Owoc, który nie tylko rośnie na drzewie, ale jest również "hodowany" z dbałością rzemieślniczą. To Brzoskwinia z Leonforte IGP, bohater wycieczki prasowej zorganizowanej przez Konsorcjum Ochrony, które wczoraj poprowadziło specjalistyczne media po sadach na tym obszarze.
czytaj dalej
Hiszpania pod oblężeniem: dziki i złodzieje pomarańczy doprowadzają do załamania rolnictwo cytrusowe.
2025-10-23 00:00
Agrumicultores de Valencia ya no solo tienen que lidiar con los precios fluctuantes y los desafíos climáticos: ahora también deben proteger sus huertos de dos enemigos cada vez más feroces — los jabalíes y los ladrones de naranjas.
czytaj dalej
"Kaki przyszłości mają smak naszej historii"
2025-10-22 00:00
We Romagna kakinon to nie tylko owoc: to symbol, kawałek zbiorowej tożsamości. W każdym domu, bez względu na to, czy należy do sadownika czy nie, pojawia się nieodzownie roślina kaki, świadcząca o głębokim związku między tą ziemią a uprawą, która od ponad wieku ją opowiada.
czytaj dalej



