Italiafruit.net
Konsorcjum Ochrony Kalafiora z Doliny Sele IGP się prezentuje.
2025-03-24 00:00
Wypełniona po brzegi Aula Magna, Technikum Rolnicze G. Fortunato w Eboli, entuzjastycznie przyjęła nowe Konsorcjum ochrony Kalafiora z Doliny Sele IGP, niedawno uznane przez dekret ministerialny. Obecność dziennikarzy, producentów i pakowaczy jest już standardem.
czytaj dalej
Truskawki: produkt premium napędza rynek.
2025-03-24 00:00
Segment premium potwierdza swoją rolę jako silnik wzrostu dla włoskiego sektora truskawkowego, dzięki coraz bardziej skoncentrowanemu na produktach wysokiej jakości konsumentowi. Ten trend stanowi podstawę sukcesu, jakiego ten sektor odniósł w ostatnich latach, wspierany przez poprawę.
czytaj dalej
W piątek odbyła się wycieczka edukacyjna zorganizowana przez Konsorcjum Nowej Marchewki Ispica IGP (Oznaczenie Geograficzne Chronione), której celem było odkrycie tego typowo zimowo-wiosennego produktu, bogatego w witaminy, minerały i beta-karoten. Jest to wyjątkowa warzyw.
czytaj dalej
Mrozy w Grecji, owoce zagrożone: straty sięgające nawet 100% w niektórych obszarach.
2025-03-24 00:00
W zeszłym tygodniu intensywna fala zimna uderzyła w naszą półwyspu, z szczególnie dotkliwymi skutkami wzdłuż wybrzeża Adriatyku. Temperatury spadły poniżej zera w różnych regionach, w tym w Romandii, Wenecji i Apulii, powodując szkody w uprawach. Podczas gdy w
czytaj dalej
Sałatka z ogrodu: opowiadamy Wam o pierwszorzędnej produkcji
2025-03-24 00:00
Kiedy pasja zamienia się w innowację, rezultatem jest międzynarodowo uznana doskonałość. Insalata dell'Orto, firma z Wenecji specjalizująca się w produkcji świeżych warzyw do konsumpcji w formie gotowej, potrafiła wykorzystać jeszcze mało znaną niszę rynkową.
czytaj dalej
Dole odnawia wsparcie dla projektu "Szkoła na stadionie".
2025-03-24 00:00
Także w tym roku Dole Italia, lider w produkcji i dystrybucji wysokiej jakości świeżych owoców, oficjalny partner żywności zdrowej Atalanta B.C., zdecydował się wesprzeć projekt "Szkoła na Stadionie", potwierdzając tym samym swoje zaangażowanie w promowanie zdrowego stylu życia wśród młodego pokolenia.
czytaj dalej
Zespri opublikowało pierwsze wskazówki dotyczące sezonu 2025/26, podkreślając silne perspektywy zysku na tacę i hektar. Jason Te Brake, CEO Zespri, twierdzi, że pozytywne warunki doprowadziły do dobrego początku sezonu z przewidywanym całkowitym zbiorami
czytaj dalej
czytaj dalej
Komitet Koordynacyjny Organizacji Rolniczych i Hodowlanych (COAG) w Almerii wydał alarm: ciągłe opady deszczu w marcu zagrażają sezonowi warzywno-owocowemu w prowincji, jak donosi valenciafruits.com. Największe szkody występują
czytaj dalej
Truskawki: Włochy zaczynają dobrze, Hiszpania ma problemy.
2025-03-21 00:00
Truskawka potwierdza swoją pozycję jako filar włoskiego sektora warzywno-owocowego, a dane zebrane przez Monitor Warzywa i Owoce Agroteru mówią jasno: znaczący wzrost wartości - z wzrostem cen detalicznych o prawie 50 punktów procentowych, bez wpływu na wolumeny sprzedaży - oraz
czytaj dalej
Ewolucja VOG: przyszłość jabłka przechodzi przez to miejsce
2025-03-21 00:00
Osiemdziesiąt lat stanowią istotny kamień milowy, zwłaszcza w dynamicznej branży sadowniczo-warzywnej. Walter Pardatscher, Dyrektor Generalny VOG - Dom Jabłek (na zdjęciu na wstępie), opowiada nam o znaczeniu tej rocznicy i przyszłych perspektywach Konsorcjum.
czytaj dalej
Bonduelle, wiodąca firma na rynku warzyw we Włoszech, poszerza swoją gamę świeżych dań gotowych o cztery nowe propozycje, stworzone w celu zaspokojenia coraz większej liczby konsumentów i oferowania zdrowego, smacznego i bogatego w warzywa posiłku każdego dnia.
czytaj dalej
Wiosna nadchodzi z boomem sezonowych produktów, od cukinii po bób.
2025-03-21 00:00
Na rynkach zanotowano boom świeżych produktów wiosennych, na skutek rekordowego ciepła na początku 2025 roku, które wyniosło +1,65 stopnia w stosunku do średniej historycznej. Tak podaje analiza Coldiretti na podstawie danych Instytutu Nauk Atmosferycznych i Klimatycznych Narodowej Rady Badań. To wydarzyło się w związku z nadejściem nowej pory roku.
czytaj dalej
W dziesiątym tygodniu, dział warzyw i owoców o wadze narzuconej zanotował znacznie lepsze wyniki niż LCC, z przeciwstawnymi trendami również w przypadku średniej ceny mix. Wśród kanałów sprzedaży, sklepy spożywcze i samoobsługowe prezentują najlepsze wyniki, podczas gdy wzrost jest odczuwany.
czytaj dalej
Marchewka nowella z Ispiki IGP: dobra ziemia nie kłamie.
2025-03-21 00:00
Drugiego dnia Edukacyjnej Trasy zorganizowanej przez Konsorcjum Marchewki Nowej z Ispiki IGP było niezwykłe doświadczenie, które pozwoliło przedstawicielom branży i mediom na własne oczy zobaczyć cały proces produkcji tego wyjątkowego warzywa, począwszy od zbioru na polach.
czytaj dalej
Zakończenie karnawału i nadejście wiosny oznaczają powrót do życia na rynku warzywno-owocowym po skromnych wymianach początkiem roku. Ogólnie rzecz biorąc, sytuacja nie jest całkowicie pozytywna. "Niestety, z rynku nie dochodzą sygnały.
czytaj dalej
„Mercosur, dobrze, że Meloni interweniowała w obronie Made in Italy”
2025-03-20 00:00
Confagricoltura chwali interwencję Premiera Rady Ministrów Giorgia Meloniego w sprawie umowy Mercosur, podkreślając potrzebę zapewnienia wzajemności w handlu, aby był on sprawiedliwy.
czytaj dalej
Ochrona uprawy orzecha laskowego odmiany Tonda Gentile Trilobata, która ma potencjał stać się orzechem laskowym z oznaczeniem IGP z Piemontu, cenionym i docenianym na całym świecie, jest celem grupy roboczej, która rozpoczęła prace w poniedziałek 17 marca w regionie Piemont.
czytaj dalej
Marchewka Novella di Ispica IGP: historia warta opowiedzenia!
2025-03-20 00:00
Rozpoczęła się wczoraj Edukacyjna Trasa zorganizowana przez Konsorcjum Marchewki Nowej z Ispiki IGP, wydarzenie poświęcone odkrywaniu tego doskonałego włoskiego produktu ogrodniczego. Trasa, która obejmuje pola, magazyny i tereny, umożliwiła bliższe poznanie.
czytaj dalej
Wprowadzenie cła na świeże produkty importowane z Kanady i Meksyku może mieć znaczący wpływ na konsumpcję owoców i warzyw w Stanach Zjednoczonych, jak donosi thepacker.com. Oprócz sprawienia, że te produkty staną się mniej dostępne dla obywateli amerykańskich, środek ten może również sprawić, że będzie to bardziej skomplikowane.
czytaj dalej
Ambrosia™: pozytywny sezon z rekordowym plonem.
2025-03-20 00:00
Ambrosia™, jabłko influencer uprawiane wyłącznie w Piemoncie przez Gruppo Rivoira i w Val Venosta przez Consorzio VIP, świętuje udany sezon z rekordowym plonem i wyjątkową jakością. Jako gwiazda codziennego dialogu z użytkownikami swojej społeczności, zdobywa serca.
czytaj dalej