Italiafruit.net
Sklerotium rolsfii, grzyb zagraża polom ziemniaków w Bolonii.
2024-07-22 00:00
Upał ostatnich tygodni zdecydowanie nie pomaga rolnikom, wręcz przeciwnie, działa jako detonator dla owadów i chorób grzybowych. Wyraźnym przykładem jest nasilenie Sclerotinii w obszarze upraw ziemniaków w Bolonii. Ta choroba grzybicza jest spowodowana przez grzyba.
czytaj dalej
„Poszukiwanie wartości naprowadza nasze strategie.”
2024-07-22 00:00
Być na bieżąco z rynkiem warzywno-owocowym, który cechuje się głównie zmiennością, jest już samo w sobie trudne. Jeśli dodamy do tego wszystkie problemy, które pojawiły się w ostatnich latach, takie jak zmiany klimatyczne, kryzysy fitosanitarne, trudności z pracownikami, zagraniczna konkurencja, to sytuacja staje się jeszcze bardziej skomplikowana.
czytaj dalej
Nie ma żadnych znaczących nowości dotyczących sytuacji na Kanale Sueskim, z impassem trwającym i szkodzącym głównie produktom świeżym, w tym owocom i warzywom. Omawiamy to na IFN z Massimo Delpozzo, dyrektorem handlowym firmy Nord Ovest. "Kryzys na Bliskim Wschodzie się ustabilizował.
czytaj dalej
W czwartek, 25 lipca w Imoli, w jednostce operacyjnej Mario Neri z firmy Astra, odbędzie się wystawa pomologiczna na temat brzoskwini i moreli, podczas której Stefano Foschi z Ri.Nova będzie komentował różne odmiany prezentowane przed przedstawicielami branży.
czytaj dalej
Poszukiwana strategia dla śliwek.
2024-07-22 00:00
Włoskie śliwki pojawiły się w asortymentach sklepów z artykułami spożywczymi, ale w porównaniu z innymi rodzajami owoców pestkowych trudno znaleźć coś interesującego. Poza klasycznym podziałem ze względu na kolor skórki, niewiele zostało zrobione, oprócz kilku projektów.
czytaj dalej
Zakupy spożywcze: warzywa i owoce sezonowe jako sposób na radzenie sobie z upałami.
2024-07-22 00:00
W tym tygodniu La Borsa della Spesa, usługa BMTI i Italmercati Rete di Imprese we współpracy z Consumerismo No Profit, potwierdza doskonały okres dla produkcji owoców i warzyw, dzięki sprzyjającemu klimatowi dla wszystkich upraw. Włoskie rodziny mogą
czytaj dalej
Witajcie w Romandze: tutaj lato smakuje zupełnie inaczej, tak jak nasze brzoskwinie i nektaryny z Romandze PDO.
czytaj dalej
Warzywa z regionu Apulii w centrum projektu "Adoptuj...nasienie"
2024-07-19 00:00
W piątek, 26 lipca, od godziny 18:30, Wydział Nauk o Glebie, Roślin i Żywności (Di.S.S.P.A.) Uniwersytetu w Bari Aldo Morosarà będzie gościem w Radzie Miejskiej w Polignano a Mare (BA) na wydarzeniu "Ogrody Polignano - Tradycje".
czytaj dalej
W wyniku odbytego niedawno Zgromadzenia Wspólników, zostały odnowione stanowiska zarządu Konsorcjum Agribologna, lidera w grupie o tej samej nazwie, wśród wiodących producentów i dystrybutorów warzyw i owoców w Italii. Dwa ważne potwierdzenia: Franco Linguerri na stanowisku Prezesa.
czytaj dalej
Miłość i pomysłowość, oto jak siejemy wartość.
2024-07-19 00:00
Od pierwszej tacuszki gotowanych warzyw po nowoczesne opakowania produktów serwisowych z szeroką gamą wyboru. To historia ludzi, odwagi, ale także dużo serca firmy Annatura, która niedawno została podzielona ze wszystkimi współpracownikami.
czytaj dalej
"JEDZ OWOCY!", trwa kampania promująca spożycie warzyw i owoców.
2024-07-19 00:00
SG Marketing, firma doradcza specjalizująca się w marketingu w branży rolno spożywczej, prezentuje letnie działania kampanii promocyjnej "BĄDŹ OWOCOWY!", która poprzez angażujące, zintegrowane i wielokanałowe treści oraz inicjatywy, zarówno terenowe jak i cyfrowe, ma na celu przyciągnięcie uwagi.
czytaj dalej
Od odpadów spożywczych do grzybów: rewolucja cyrkularna Afterlife
2024-07-19 00:00
Amerykańska firma Afterlife Ag znalazła innowacyjny sposób radzenia sobie z problemem odpadów spożywczych w restauracjach w Nowym Jorku. Założona w 2021 roku przez Winsona Wonga, Sierrę Alea i Ryana Freeda, firma ta, której hasło brzmi "Nie pozwól, aby odpady zostały zmarnowane",
czytaj dalej
Eksport, oto co się zmieniło na wschód.
2024-07-19 00:00
Eksport włoskich warzyw i owoców do Europy zmienia swoje tradycyjne dynamiki. Niektórzy wskazują na zmiany klimatyczne jako przyczynę, inni na niestabilność współczesnego społeczeństwa. Rozmawialiśmy o tym z Romeo Zanotto, właścicielem firmy Due Erre z Maap w Padwie oraz z Ciro.
czytaj dalej
Chilijskie kiwi, pozytywnie ocenia pierwszą część sezonu.
2024-07-19 00:00
Sezon chilijskich kiwi rozpoczął się z dwutygodniowym opóźnieniem, ale nie wpłynęło to negatywnie na rynek, który cieszył się ograniczoną podażą - jak czytamy na stronie DiarioFruticola.cl. Obecnie sezon na chilijskie kiwi jest ukończony w około 65-69%, jak podano.
czytaj dalej
W tygodniu 27 obserwuje się bardzo podobne trendy do poprzedniego tygodnia, z dalszym spadkiem cen warzyw i owoców, ale z lekkim zmniejszeniem deflacji. Jeśli chodzi o kanały sprzedaży, walka między supermarketami a dyskontami w badanym tygodniu zakończyła się zwycięstwem supermarketów.
czytaj dalej
"Raport z 2023 roku dotyczący handlu zagranicznego jest sukcesem dla Systemu Włoch"
2024-07-18 00:00
“Te dane są sukcesem dla Włoskiego Systemu, świadectwem siły i jakości naszych produktów na świecie. Działania rządu Meloniego, skoncentrowane od samego początku na ochronie naszych doskonałości i firm, przynoszą swoje owoce. Będziemy kontynuować.
czytaj dalej
Po trudnym roku dla produkcji warzyw i owoców z powodu poważnych problemów klimatycznych, kampania 2024 przynosi pozytywne sygnały, zwłaszcza dla brzoskwiń i melonów. Popyt jest duży, a klienci szczególnie doceniają jakość sensoryczną brzoskwiń oraz słodycz.
czytaj dalej
Przekształcenie dwutlenku węgla wchłoniętego przez rośliny w produkt gotowy do sprzedaży na rynku, na równi z owocami i warzywami, w duchu coraz bardziej zrównoważonego rolnictwa, jednocześnie zdolnego do generowania nowych istotnych wpływów ekonomicznych.
czytaj dalej
Arbuzy: w ciągu dziesięciu lat ceny podwoiły się.
2024-07-18 00:00
Ceny podwajają się, wolumeny pozostają prawie stabilne przez dziesięć lat i w każdym razie rosną w porównaniu z okresem pandemii, podczas gdy w ciągu ostatnich trzech lat import zmniejszył się znacząco, a równocześnie wzrosły eksport, zwłaszcza pod względem wartości.
czytaj dalej
Po zakończeniu z zadowoleniem kampanii cytrusowej (kliknij tutaj, aby uzyskać więcej informacji), spółdzielnia Il Girasole z Paternò (Catania) przygotowuje się do sezonu późnych i średnio-późnych brzoskwiń oraz nektarynek, a także gruszek odmiany Coscia. Informuje nas o tym Giovanni Scavo.
czytaj dalej