Revista Mercados
Wspólnota Walencka oblicza straty na trzy miliony kilogramów wiśni.
2025-06-10 00:00
Producenci wiśni z Walencji mieli wysokie oczekiwania co do tegorocznej kampanii, którą przewidywali jako doskonałą, po kilku poprzednich, w których ze względu na suszę lub deszcze w niewłaściwych momentach, nie było prawie żadnych owoców. Jednak lekkie deszcze na początku
czytaj dalej
Bracia Monrabal wspierają produkcję hydroponicznego pomidora w szklarniach w Walencji.
2025-06-09 00:00
To, co zaczęło się ponad trzy dekady temu jako rodzinna firma zajmująca się tradycyjnym uprawianiem pomidorów, przekształciło się w punkt odniesienia dla innowacji rolniczych w regionie Ribera Alta. Javier Monrabal, członek Stowarzyszenia Rolników Walencji (AVA-ASAJA),
czytaj dalej
Proexport uhonoruje dokonania przedsiębiorcy José Péreza i SCRATS podczas swojego Zgromadzenia.
2025-06-09 00:00
Stowarzyszenie Producentów-Eksporterów Owoców i Warzyw Regionu Murcja (Proexport) przeprowadzi wybory podczas swojego Zwyczajnego Zgromadzenia Ogólnego, które odbędzie się 12 czerwca w miejscowości Santomera. Mariano Zapata ponownie zostanie wybrany na stanowisko prezesa, które objął w grudniu 2021 roku, nie mając.
czytaj dalej
Handel uliczny zalewa drogi w Almerii w trakcie kampanii.
2025-06-09 00:00
Źródło: Gazeta Almería. Wyśmienite arbuziaki uprawiane w szklarniach w Almerii trafiają na rynki na całym świecie, gdzie często można je nabyć po "złote ceny". Jednakże, kilka metrów od miejsca, gdzie rosną i dojrzewają te owoce, znajduje się jeden z
czytaj dalej
Kampania owoców leśnych: Nie każdemu pasuje deszcz
2025-06-09 00:00
Kampania truskawkowa rozpoczęła się z dużym optymizmem wśród rolników, dzięki rosnącym cenom po udanym starcie na rynkach europejskich. Ponadto wczesne odmiany truskawek przynosiły pozytywne plony, charakteryzując się wysoką jakością owoców oraz dużymi, dobrze ukształtowanymi truskawkami.
czytaj dalej
System CITROCIDE® (Citrosol) trafia do Francji, aby poprawić trwałość obranego czosnku.
2025-06-09 00:00
Firma z Walencji, Citrosol, we współpracy z INDUSTRADE, zainstalowała innowacyjny system CITROCIDE® do higienicznego mycia obranych ząbków czosnku w firmie francuskiej Royal Saveurs SAS zlokalizowanej w Marignac. Dzięki tej nowej implementacji, Citrosol rozwija swoją technologię.
czytaj dalej
Hiszpański import owoców i warzyw świeżych w pierwszym kwartale wzrósł o 8% pod względem ilości i o 15% pod względem wartości, osiągając łącznie 1,1 miliona ton i 1 442 miliony euro odpowiednio. Wzrost zakupu owoców i warzyw z Maroka jest ciągły. W
czytaj dalej
Los kierownicy rozmawiają o Hiszpanii wprowadzają ustawę dotyczącą zapobiegania strat i marnotrawstwa żywności, która skupia się na efektywności, solidarności i zrównoważonym rozwoju całego łańcucha żywnościowego - od produkcji, poprzez dystrybucję aż po gospodarstwa domowe. Wszyscy
czytaj dalej
Los Directivos Hablan España wprowadza Ustawę dotyczącą Zapobiegania Stratom i Marnowaniu Żywności, która skupia się na efektywności, solidarności i zrównoważonym rozwoju całego łańcucha żywnościowego, począwszy od produkcji, poprzez dystrybucję aż do gospodarstw domowych. Wszyscy
czytaj dalej
Prognosfruit, główne coroczne wydarzenie z sektora jabłek i gruszek, odbędzie się w Angers we Francji w dniach od 6 do 8 sierpnia 2025 roku. Prognosfruit 2025 jest organizowany przez WAPA we współpracy z ANPP (Association Nationale Pommes Poires). Rejestracja jest już otwarta na.
czytaj dalej
Od dziesięcioleci Plátano de Canarias towarzyszy regularnie milionom osób uprawiającym sport w naszym kraju. Stała obecność, często cicha, przetrwała dzięki unikalnym właściwościom tego owocu, przekazywanym z pokolenia na pokolenie.
czytaj dalej
Seleria chce zyskać popularność spożycia w Hiszpanii.
2025-06-06 00:00
Tozer, światowy lider w produkcji nasion selera, oraz Stowarzyszenie Promocji Spożycia Owoców i Warzyw "5 porcji dziennie", rozpoczęli kampanię "Miłośnicy selera". Inicjatywa ma na celu zachęcenie do spożywania tego warzywa poprzez szeroki zakres działań, który obejmuje m.in.
czytaj dalej
Jakiego rodzaju pomidory są wymagane w każdym przepisie?
2025-06-06 00:00
Wybór odpowiedniego rodzaju pomidora, jak wyjaśnia sklep internetowy Huerta de Pancha, może stanowić różnicę między dobrze wykonanym a doskonałym przepisem. Jak twierdzą, jednym z obecnych trendów jest zakup pomidorów online, aby mieć dostęp do wszystkich rodzajów warzyw wraz z ich.
czytaj dalej
"Celem jest przybliżenie konsumentowi soku z owoców i gazpacho, podkreślając ich jakość, różnorodność i smak."
2025-06-06 00:00
Stowarzyszenie Krajowych Producentów Soków i Gazpacho – Soki i Gazpacho Hiszpanii – zorganizowało w Madrycie oficjalne przedstawienie swojego Programu Promocyjnego Europejskiego 2025-2027, inicjatywy współfinansowanej przez Unię Europejską po bardzo konkurencyjnym procesie, który został
czytaj dalej
SanLucar kontynuuje swoje udane partnerstwa z branżą sportową.
2025-06-05 00:00
SanLucar, wiodąca firma oferująca wysokiej jakości owoce i warzywa, kontynuuje w 2025 roku swoje udane współprace ze sportem, tym razem nawiązując dwie nowe współprace w dziedzinie tenisa w Niemczech. Międzynarodowa marka nawiązała współpracę z Berlin Tennis Open, które
czytaj dalejJaki jest sekret sukcesu hiszpańskich zielonych szparagów?
2025-06-05 00:00
Organizacja Interprofesjonalna Szparaga Zielonego Hiszpanii rozpoczęła projekt „Interprofesjonalna w Akcji: Współpraca i Rozwój dla Sektoru Rolno-Żywnościowego”, inicjatywa realizowana we współpracy z Diputación de Granada i mająca na celu wzmocnienie.
czytaj dalej
Na codzienne wyzwanie zapewnienia najmłodszym zdrowej i zrównoważonej diety, mrożone warzywa wychodzą jako inteligentna, pożywna i wygodna opcja dla rodziców i opiekunów. Dlatego też, hiszpańskie Stowarzyszenie Producentów Mrożonych Warzyw, ASEVEC, promuje...
czytaj dalej
Z punktu widzenia popytu, rewolucja w konsumpcji owoców tropikalnych jest oczywista: między 2014 a 2024 rokiem hiszpańskie eksport wzrósł o 75% pod względem objętości i o 174% pod względem wartości. Jednak trend określany przez europejskie importy był jeszcze bardziej spektakularny: w tym czasie.
czytaj dalej
Brytyjska Szkoła otrzymuje najwyższe wyróżnienie w konkursie „5 a day Healthy School Awards”
2025-06-05 00:00
Stowarzyszenie "5 na dzień" zorganizowało w brytyjskiej szkole wręczenie nagród "5 na dzień Szkole Zdrowia", wyróżniając placówki edukacyjne najbardziej zaangażowane w promocję zdrowych nawyków życiowych oraz spożycie świeżych owoców i warzyw.
czytaj dalej
Warzywa i warzywa są najczęściej spożywanym jedzeniem poza domem.
2025-06-05 00:00
Każdy mieszkaniec Hiszpanii w 2024 roku spożył średnio 45,78 kilogramów jedzenia poza domem, co stanowi wzrost o 2,2% w porównaniu z rokiem 2023. Wydatki na jedzenie per capita wyniosły 676,17 euro na osobę rocznie, ponownie wyższe niż w 2023 roku.
czytaj dalej