Revista Mercados
Czerwony czosnek z Las Pedroñeras podbija San Sebastián
2025-06-03 00:00
La Casa de Castilla-La Mancha w Gipuzkoa była główną bohaterką w tym weekendzie na Festiwalu Folklorystycznym i Gastronomicznym w Gipuzkoa, corocznej imprezie, która gromadzi domy regionalne w demonstracji kultury, tradycji i kuchni w sercu Donostii. Wydarzenie zostało zorganizowane
czytaj dalej
Freshuelva i Diputacja prowincji Huelva odnowiły umowę o współpracy na potrzeby organizacji 10. Międzynarodowego Kongresu Owoców Czerwonych, który odbędzie się 18 i 19 czerwca w Casa Colón w stolicy prowincji Huelva. Poprzez ten podpis, instytucja
czytaj dalej
System Citrocide® Fresh-Fruit firmy Citrosol, skuteczna dezynfekcja wód odpływających i przetwarzanych.
2025-06-02 00:00
Firma z Walencji, Citrosol, we współpracy ze swoim portugalskim dystrybutorem i partnerem, Nutea, uruchomiła ponad rok temu system Citrocide® Fresh-Fruit w również portugalskiej firmie Primofruta Sociedad Hortofrutícola, aby dezynfekować i przetwarzać wodę odpadową i przetworzoną gruszek.
czytaj dalej
Andaluzja TRADE promuje spożycie owoców i warzyw z Andaluzji w Wielkiej Brytanii i Irlandii.
2025-06-02 00:00
"Andalucía TRADE zorganizowała dwie misje handlowe w Wielkiej Brytanii i Irlandii, które zgromadziły dziewięć andaluzyjskich firm owocowo-warzywnych z 21 importerami i dużymi centrami zakupowymi branży. Te działania, które odbyły się między 20 a 23 maja w Londynie i Dublinie, obejmowały"
czytaj dalej
W dniu 22 maja Rada Andaluzyjskich Organizacji Interprofesjonalnych w dziedzinie przemysłu spożywczego jednogłośnie zatwierdziła nowe wniosek Organizacji Interprofesjonalnej Owoców i Warzyw Andaluzji, HORTYFRUTA, aby zastosować Rozszerzenie Normy jakościowej dla...
czytaj dalej
AFRUCAT, Stowarzyszenie Biznesowe Owoców Katalonii, zakończyło pierwszy rok wizyt w Cosmofruita, Centrum Interpretacji Owoców Katalonii, wizytą radcy Ordeiga, który skorzystał z okazji, aby spotkać się z Zarządem Stowarzyszenia i omówić, jak się to robi.
czytaj dalej
Organizacje Interprofesjonalne Rolno-Żywnościowe popierają wprowadzenie norm dotyczących cytryn i grejpfrutów.
2025-06-02 00:00
Pełne zgromadzenie Rady Generalnej Organizacji Interprofesjonalnych Rolno-Żywnościowych (OIA), organu kolegialnego podległego Ministerstwu Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności, pozytywnie zaopiniowało wniosek o rozszerzenie normy przedstawiony przez Stowarzyszenie Interprofesjonalne Cytryn.
czytaj dalej
Gautier prezentuje swoje innowacje w dziedzinie cukinii, pomidora i bakłażana na targach Infoagro.
2025-06-02 00:00
Ta wystawa była okazją do zaprezentowania wiedzy i umiejętności Gautiera w dziedzinie genetyki roślin, prezentując gamy i odmiany, które odpowiadają na aktualne wyzwania sektora: odporność na wirusy, wydajność agronomiczną i jakość organoleptyczną. Dynie: gama dostosowana do.
czytaj dalej
Dia zwiększa swoje zaangażowanie w krajowe owoce letnie, inwestując 35 milionów euro.
2025-05-30 00:00
Ta inicjatywa, która wpisuje się w Ramy Strategiczne 2025-2029 Dia, ma na celu ułatwienie dostępu do świeżych i najwyższej jakości produktów spożywczych, przyczyniając się tym samym do promowania zdrowych nawyków żywieniowych zgodnie z programem „Jedz lepiej każdego dnia”.
czytaj dalej
FEPEX odrzuca projekt ustawy o skróceniu czasu pracy, który został przyjęty bez uwzględnienia negocjacji zbiorowych i bez uwzględnienia specyfiki sektora owocowo-warzywnego, jednego z najbardziej generujących zatrudnienie w rolnictwie, gdzie siła robocza stanowi
czytaj dalej
Nowoczesne technologie docierają do Raju Jabłek
2025-05-30 00:00
Wszystkie jabłka podpisane przez VIP Val Venosta opowiadają historię zrównoważonego rozwoju, ale także mówią o procesie innowacji. Ostatnie nowości stawiają na badania i rozwój w procesie produkcji swoich jabłek w każdej fazie, co gwarantuje produkt.
czytaj dalej
Po sukcesie awokado, czy istnieje szansa na pojawienie się nowej generacji tropikalnych owoców?
2025-05-30 00:00
Awokado, owoc tropikalny uważany za egzotyczny zaledwie dwa dziesięciolecia temu, stał się alternatywą dla tradycyjnych upraw śródziemnomorskich. Wprowadzony na rynek jako importowany owoc, zyskał popularność dzięki swoim zaletom jako „superfood” i jego
czytaj dalej
Czereśnia z doliny Jerte, zdrowa alternatywa dla palenia tytoniu
2025-05-30 00:00
Rada Regulacyjna Ochrony Oznaczenia Geograficznego Czeresni z Jerte ponownie współpracuje z Hiszpańskim Stowarzyszeniem Walki z Rakiem (AECC), oferując degustacje certyfikowanych czeresni wśród młodych mieszkańców Kaceres. Celem tej inicjatywy jest uświadomienie społeczeństwu.
czytaj dalej
Tylko połowa młodych ludzi codziennie spożywa owoce, a 41% warzyw.
2025-05-30 00:00
Dzienny spożycie owoców i warzyw wśród młodych Hiszpanów jest niższe niż w ogólnej populacji, jak potwierdziła podczas swojego wystąpienia na Kongresie AECOC Owoców i Warzyw Marta Munné, odpowiedzialna za badania w AECOC Shopperview. Pod tytułem...
czytaj dalej
"Innowacje w zarządzaniu glebą, kontrola biologiczna i przyszłość pomidora i ogórka"
2025-05-30 00:00
Fundacja Miguela Garcíi Sáncheza, we współpracy z centrum badawczym CIAMBITAL Uniwersytetu w Almerii, firmą TIMAC AGRO, przy wsparciu finansowym Caja Rural de Granada oraz specjalną współpracą firm Koppert i BASF Nunhems, rozpoczyna nową edycję swojego
czytaj dalej
W przyszłym tygodniu, 4 i 5 czerwca, odbędzie się w Ferreira do Alentejo, w Beja, w Portugalii, kolejne doroczne spotkanie grupy kontaktowej ds. winogron deserowych z Francji, Włoch, Portugalii i Hiszpanii. Przewiduje się, że podczas nadchodzącego spotkania wezmą udział przedstawiciele.
czytaj dalej
Sektor owoców i warzyw rośnie o 5,3% pod względem wolumenu i o 11,2% pod względem wartości w pierwszym kwartale 2025 roku. Wynika to z analizy "Rynek konsumencki a owoce i warzywa" przedstawionej przez Ignacio Biedmę, dyrektora ds. rozwoju w firmie NIQ, podczas Kongresu AECOC.
czytaj dalej
Rada ds. Rolnictwa, Rybołówstwa, Wody i Rozwoju Obszarów Wiejskich Ramón Fernández-Pacheco podkreślił w środę, że Andaluzja, a zwłaszcza prowincja Huelva, prowadzi w 2024 roku eksport jagód, osiągając 1,207 miliarda euro i sprzedając 327,736 ton.
czytaj dalej
Czy obserwujemy strukturalną zmianę w produkcji soku pomarańczowego?
2025-05-29 00:00
W listopadzie 2024 roku Światowa Organizacja Cytrusowa (WCO) przewidziała, że produkcja na półkuli północnej osiągnie 27,297 miliardów ton w sezonie 2024/25, co stanowi spadek o 8,7% i prawie o 6% mniej niż średnio w ciągu ostatnich czterech lat.
czytaj dalej
Banan z Wysp Kanaryjskich ponownie wybrany jako najczęściej spożywany produkt w sektorze warzyw i owoców.
2025-05-29 00:00
Najnowszy raport Brand Footprint 2025, przedstawiony wczoraj przez Kantar Worldpanel, potwierdza, że Plátano de Canarias jest nadal najczęściej wybieraną marką w sektorze owoców i warzyw w Hiszpanii, co stanowi ważny krok dla branży, odzwierciedlając zaufanie, miłość i historię.
czytaj dalej