Revista Mercados
Hiszpania zwiększa import ziemniaków o 7%
2025-07-31 00:00
W okresie od stycznia do maja 2025 roku import warzyw i owoców wzrósł w porównaniu do tych samych miesięcy w 2024 roku, przy czym ziemniaki utrzymują się jako najczęściej importowany produkt w całym sektorze, z 681 108 tonami (+7%), chociaż odnotowano spadek.
czytaj dalej
Uvasdoce Fresh świętuje rozpoczęcie kampanii z doświadczeniem sensorycznym prosto z źródła.
2025-07-31 00:00
To spotkanie oznaczało także początek ogólnokrajowej kampanii winogron deserowych, kluczowego momentu dla firmy z Alicante, która postanowiła uczcić to, otwierając drzwi swojego domu i pokazując osobiście, jak powstaje ich flagowy produkt. W ciągu dnia uczestnicy...
czytaj dalej
Wielki sukces pierwszego Sympozjum Melona Mantovano IGP
2025-07-31 00:00
Trzy dni poświęcone innowacji, dialogowi i valorización sektora. Pierwsza edycja Sympozjum Melonu Mantovano IGP zakończyła się bardzo pozytywnie. Wydarzenie odbyło się w Mantui od 22 do 24 lipca 2025 roku i zostało zorganizowane przez Konsorcjum Promocji i.
czytaj dalej
Nowy Zarząd Stowarzyszenia Hiszpańskich Owoców Tropikalnych.
2025-07-31 00:00
Elena Ruiz Terrón, również rolniczka, właścicielka trzeciego pokolenia jednej z pionierskich plantacji tropikalnych w Hiszpanii, zapisuje się w historii AET, stając się pierwszą kobietą obejmującą stanowisko wiceprezydenta tego organu. Adekwatna infrastruktura, która pozwala
czytaj dalejAwokado zajmuje pierwsze miejsce w rankingu efektywności pod względem składników odżywczych i zużycia wody.
2025-07-31 00:00
W miarę jak konsumenci poszukują bardziej inteligentnych opcji żywieniowych, Światowa Organizacja Awokado wyróżnia awokado jako wyjątkowe źródło wartości odżywczych oraz zrównoważonego rozwoju środowiskowego. Oceniła ile wody jest potrzebne do pozyskania składników odżywczych.
czytaj dalej
Produkcja grejpfrutów w Hiszpanii przekracza 100 000 ton.
2025-07-30 00:00
Kampania 2024/2025 hiszpańskiego Grejpfruta® rozciągająca się od 1 września do 31 maja zakończyła się rekordowymi pozytywnymi wynikami, które potwierdzają rolę tego mniejszościowego cytrusa, ale oferują bardzo interesujące dane dotyczące wzrostu. Całkowita produkcja wynosiła
czytaj dalej
PSB przedstawia nowy rodzaj płaskiej nektarynki, Sekoya
2025-07-30 00:00
PSB Producción Vegetal wzmacnia swoją pozycję na rynku nektarynek płaskich dzięki SEKOYA, jednej z pierwszych odmian w kalendarzu, która łączy doskonałe zamknięcie pistyla, wysoką jakość smakową i doskonałe przechowywanie po zbiorach, trzy kluczowe cechy zapewniające.
czytaj dalej
Burmiący z Las Pedroñeras, José Manuel Tortosa, wydał bardzo pozytywną ocenę LI Międzynarodowych Targów Czosnku, które odbyły się w ostatni weekend. Kolejny rok przynoszący "jesteśmy bardzo zadowoleni z rezultatów, ponieważ przez te trzy dni mieliśmy dużą liczbę odwiedzających.
czytaj dalej
Tomás García Azcárate: "PAC i rzekome 2028-2035: to jest złe"
2025-07-30 00:00
Ta propozycja wydaje mi się słaba i nieakceptowalna ogólnie. Wydaje mi się jeszcze gorsza w przypadku owoców i warzyw. Wyjaśnię. Propozycja integruje środki operacyjne w to, co Ignacio Atance nazwał "Planem Kraju (*2)". Ma to kilka poważnych konsekwencji. Nic dziwnego, że
czytaj dalej
Wiele kobiet w ciąży w Hiszpanii stosuje dietę opartą na śródziemnomorskiej diecie, ale nadal mają istotne niedobory żywieniowe. Ponadto, informacje żywieniowe, które otrzymują podczas ciąży, są niewystarczające. Badanie, w którym uczestniczyło...
czytaj dalej
Mercamadrid i Bank Żywności opublikowali przewodnik dotyczący walki z marnotrawstwem żywności.
2025-07-30 00:00
Mercamadrid i Fundacja Banku Żywności w Madrycie, przy wsparciu Stowarzyszenia Hurtowników Centralnego Rynku Owoców w Madrycie (ASOMAFRUT), opublikowały praktyczny przewodnik skierowany do firm działających na największej platformie dystrybucji żywności.
czytaj dalej
Związek Europejskich Regionów Owocowo-Warzywnych (AREFLH) żąda zablokowania propozycji Wspólnej Polityki Rolnej (PAC) dotyczącej redukcji budżetu o 20%.
2025-07-29 00:00
Zarząd Europejskiego Zrzeszenia Regionów Warzywno-Owocowych (AREFLH) wyraził głębokie zaniepokojenie obecną propozycją Wspólnej Polityki Rolnej (CAP) i postanowił zażądać zablokowania propozycji redukcji budżetu o 20%. Prezydent
czytaj dalej
Jaki jest najbardziej orzeźwiający i pożywny sekret lata?
2025-07-29 00:00
Połączenie świeżości, wartości odżywczej i praktyczności mrożonych owoców sprawia, że są one doskonałą opcją do włączenia ich do diety, zwłaszcza latem. Są to wygodne i zrównoważone produkty, które pomagają zmniejszyć marnotrawstwo żywności oraz utrzymać równowagę.
czytaj dalej
Aldi obniża ceny najbardziej pożądanych owoców.
2025-07-29 00:00
Od poniedziałku, 28 lipca, i na czas ograniczony, Aldi obniżył ceny niektórych najbardziej poszukiwanych owoców, aby nadal ułatwiać dostęp do świeżych i zdrowych produktów: arbuz bez pestek za 0,65 €/kg, melon piel de sapo za 2,25 €/kg.
czytaj dalej
Masymas supermarkety, należące do dystrybutora z Walencji Juan Fornés Fornés, S.A., planują zakupić do września łącznie 375 ton sezonowych owoców z lokalnych producentów z Walencji. W szczególności, sieć zakupiła Cireres de la.
czytaj dalej
Jaki był główny cel pierwszego Sympozjum poświęconego Melonowi Mantovano IGP i jakie ma znaczenie dla tego obszaru? Głównym celem pierwszego Sympozjum dotyczącego Melonu Mantovano IGP było zwiększenie widoczności produktu poza lokalnymi granicami, z
czytaj dalej
Ta ewolucja odzwierciedla wyraźny trend: konsumenci coraz bardziej cenią jakość, smak i zrównoważoność oraz są gotowi płacić więcej za produkty spełniające te kryteria. Supermarkety masymas (Hijos de Luis Rodríguez) umiejętnie odpowiedziały na to zapotrzebowanie, wprowadzając nową
czytaj dalej
Kampania melonów i arbuzów z Castilla La-Mancha rozpoczyna się z "niewystarczającymi" cenami.
2025-07-25 00:00
Sezon melona i arbuza oficjalnie rozpoczął się w Kastylii-La Mancha wraz z odbyciem pierwszego posiedzenia Targu Rolno-Hodowlanego i Owoce i Warzywa w regionie. To posiedzenie oznacza początek trzynastego sezonu notowań cen, w którym...
czytaj dalej
Sezon wiśni i czereśni w Dolinie Jerte zbliża się do końca. Chociaż zostało już niewiele dni, aby delektować się tym owocem w jego najlepszym momencie, nadal można go smakować na surowo lub w kreatywnych przepisach, które uczynią go głównym bohaterem zarówno w słodkich potrawach, jak i
czytaj dalej
Kampania cytrynowa w regionie Murcja rozpoczyna się z niepokojącymi prognozami. Według pierwszych danych zebranych przez techników z ASAJA Murcia, szacuje się, że produkcja tego sezonu będzie niższa o 35% do 45% w porównaniu z poprzednim sezonem.
czytaj dalej