Wiadomości
Moskwa: spadek cen irańskich ogórków
2010-11-09 00:00
W minionym tygodniu na rynku moskiewskim odnotowano obniżkę cen ogórków sprowadzanych z Iranu. Ich ceny spadły z 55-60 rubli (1,27-1,39 euro) do 37-43 rubli (0,86-1,00 euro)/kg.
czytaj dalej
czytaj dalej
Burza po składkach zdrowotnych
2010-11-09 00:00
Wprowadźmy podatek dochodowy w rolnictwie od 2014 roku proponuje Marek Sawicki. To odpowiedź ministra rolnictwa na orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego, który zakwestionował zasady
czytaj dalej
Więcej za „pekinkę”
2010-11-09 00:00
Zgodnie z przewidywaniami wzrastają ceny skupu kapusty pekińskiej. Przyczyną są niższe niż zazwyczaj zbiory i presja ze strony producentów. W mazowieckich skupach cena na
czytaj dalej
Jeszcze raz o zbiorach
2010-11-09 00:00
Komunikat GUS , w którym podane są wstępne szacunki tegorocznej produkcji roślinnej, nie jest lekturą optymistyczną. Prawie wszystkich ziemiopłodów w 2010 roku jest mniej,
czytaj dalej
Spis zakończony
2010-11-09 00:00
Czas na wnioski po spisie rolnym. Trzeba było się dobrze spisać, ale czy rzeczywiście się to udało? Odpowiedź poznamy za miesiąc. Dziś można powiedzieć jedno. Z możliwości
czytaj dalej
Kalafiory tanieją również w centrum kraju
2010-11-09 00:00
Informowaliśmy, iż ze względu na słabą jakość i spadek popytu na zbierane obecnie kalafiory, spadła ich cena skupu w województwie małopolskim i w okolicach Sandomierza.
czytaj dalej
Jabłka na eksport znów nieco droższe
2010-11-09 00:00
Obecne ceny jabłek eksportowych nie satysfakcjonują sadowników, a firmy zajmujące się eksportem robią co mogą, żeby zachęcić ich do sprzedaży. Są jednak w trudnej sytuacji
czytaj dalej
Zbiory warzyw w obwodzie moskiewskim
2010-11-09 00:00
W bieżącym sezonie zbiory warzyw w obwodzie moskiewskim wyniosły 484 tys. ton, czyli o 21 proc. mniej w porównaniu z rokiem poprzednim. Było to spowodowane niespotykanymi upałami
czytaj dalej
Polska Konferencja na Broniszach w cenie importowanej
2010-11-09 00:00
Bronisze podzielone są na dwie strefy handlu – plac i hale. Na placu producenci sprzedają owoce własnej produkcji, w halach przeważa import. Generalnie niewiele łączy
czytaj dalej
Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych normami UE
2010-11-08 21:59
Opakowania ogólnie
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Warunki przechowywania i transportu partii jednorodnych oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych produktów.
2010-11-08 21:44
Warzywa
PRODUKT TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
względna
powietrza % OKRES
PRZECHOWY-
WANIA PRODUKCJA czytaj dalej
Zalecane warunki transportu mieszanek owoców i warzyw
2010-11-08 21:40
Grupa 1 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90 – 95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Metoda kontroli świeżych owoców i warzyw wg UE
2010-11-08 21:35
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 roku
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa
2010-11-08 21:26
Ogólne zasadySprawdzamy w jakich warunkach jest przechowywany towar. Jeśli w drastycznie innych od zalecanych, należy się liczyć z nagłym pogorszeniem jakości towaru.
czytaj dalej
Jak kupić jakościowy bakłażan?
2010-11-08 21:23
Na co należy zwrócić uwagę kupując importowany bakłażan?
czytaj dalej
Jak prawidłowo wysortować jabłka pod względem wielkości?
2010-11-08 21:18
Zgodnie z rozporządzeniem Komisji nr 85/2004 jabłka podlegają zasadom jednorodności wielkości w zależności od klasy jakości i rodzaju opakowania.
czytaj dalej
Jakość handlowa kapusty białej
2010-11-08 21:03
Po okresie przechowywania kapusty białej, nawet w idealnych warunkach w chłodni, w temperaturze 0-1 stopni Celsjusza, przy wilgotności względnej 95-100 proc. należy zwrócić uwagę na jej kondycję.
czytaj dalej
czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując kapustę pekińską
2010-11-08 20:57
Dla kapusty pekińskiej nie określono normy handlowej UE. Istnieje norma EKG/ONZ, ale nie jest obowiązkowa.
Kapustę pekińską przewozimy w temperaturze 1 – 2 stopnie C, czytaj dalej
Kapustę pekińską przewozimy w temperaturze 1 – 2 stopnie C, czytaj dalej
Jakość handlowa kiwi – wymagania minimalne
2010-11-08 20:46
Zgodnie z rozporządzeniem komisji nr 1673 / 2004 normę stosuje się dla kiwi odmian uprawnych dostarczanych dla konsumentów w stanie świeżym, norma nie dotyczy
czytaj dalej
Niska podaż kapusty na południu kraju
2010-11-08 00:00
Jak już informowaliśmy, zmalała podaż kapusty a powodem jest to, że producenci, o ile mogą wstrzymują się ze sprzedażą, licząc na lepszą cenę. Spadek podaży potwierdzają
czytaj dalej



