Ceny selerów wyjdą z dołka?
Grudzień bieżącego roku przyniósł na krajowym rynku warzyw korzeniowych umocnienie cen w handlu hurtowym. I tym razem selery „załapały się” na tę zwyżkową tendencję. Piszemy „tym razem” wspominając sytuację z końcówki zeszłego roku, gdy w selery wyraźnie odstawały pod tym względem od pozostałych drożejących warzyw korzeniowych. Różnicę tę widać dobrze na naszym wykresie.
W tym roku sezonowy dołek cenowy, typowy dla jesiennej fazy sezonu, był na rynku selerów wyraźnie płytszy niż w poprzednim roku. De facto od połowy listopada średnia cena mytych i workowanych selerów utrzymuje się w hurcie na poziomie wyższym niż w poprzednich dziesięciu sezonach (ostatni raz była ona wyższa od obecnej w końcówce grudnia 2010 roku, czego nasz wykres nie obejmuje).
Od trzeciej dekady listopada bieżącego roku mieliśmy dwie korekty w górę tego wskaźnika i obecnie cena średnia w dużym hurcie to 2,00 zł/kg, jako że przedział najczęstszych cen selerów mytych i workowanych to 1,60-2,40 zł/kg, zależnie od kalibru, jakości i rejonu kraju. Mamy zatem wzrost rok do roku o 14 procent (inna sprawa w jakim zakresie ta zwyżka niweluje wzrost kosztów produkcji, jaki dokonał się od poprzedniego sezonu).
Bieżący popyt na selery nie jest może bardzo duży, ale spotyka on na rynku ograniczona podaż tych warzyw. Niższa dostępność to efekt mniejszych zbiorów, ale i tego, ze sporo producentów czeka na lepsze ceny po Nowym Roku.
Analizując nasz wykres można przewidywać, że ceny selerów w tym sezonie już wychodzą z jesiennego dołka oraz wzrosną one jeszcze w kolejnych tygodniach stycznia i lutego, zwłaszcza jeśli do Polski wróci mroźna pogoda. Warto jednak zauważyć, że na rynku selerów wiosna przynosi bardzo często kolejne osłabienie cen. W zeszłym roku zaczęło się ono już w lutym i trwało niemal do końca kwietnia.