Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Niemcy – kapustne z regionu Dithmarschen

Obfite plony i stosunkowo szybka sprzedaż charakteryzują aktualną sytuację na niemieckim rynku warzyw kapustnych. "Jesienią interes był dość trudny, ale w ostatnich tygodniach sprzedaż przyspieszyła. Ze względu na duży popyt w 1. tygodniu spodziewaliśmy się odpowiedniego wzrostu cen kapusty białej, ale 2. tydzień zaczął się jak na razie spokojniej", informuje Hannes Nagel, hurtownik warzyw w Dithmarschen i dyrektor zarządzający firmy o tej samej nazwie.

 

Do grudnia na rynku kapusty występowała znaczna presja cenowa, mówi Nagel z perspektywy czasu. "Niektórzy rolnicy pozostawiali niektóre partie towaru, ponieważ nie mieli już żadnych skrzynek. Potem, przez cały grudzień, magazyny szybko się opróżniły i można było stopniowo podnosić ceny." Ponadto, wydaje się, że problem koronawirusa nieco się wyrównał, chociaż nadal trwa spadająca sprzedaż w handlu restauracyjnym, powiedział.

 

Początek sezonu eksportowego

Począwszy od stycznia rynki Europy Środkowej jak również Wschodniej tradycyjnie w większym stopniu wykorzystują niemiecką kapustę białą. "Pojawiły się już pierwsze zapytania i według aktualnych informacji w Europie Wschodniej ma wystąpić niedobór podaży. Poza tym Białoruś wprowadziła niedawno zakaz importu żywności z Europy Zachodniej. Wszyscy jesteśmy ciekawi, czy i w jakim stopniu to wydarzenie wpłynie na nasz wschodnioeuropejski biznes. Mimo rekordowo wysokich plonów jesteśmy ogólnie pozytywnie nastawieni", wyjaśnia Nagel.

 

Zwiększenie powierzchni upraw kalafiorów i brokułów

Dithmarschen jest znane jako wiodący obszar uprawy kapusty białej, czerwonej i włoskiej w Niemczech. Jednak w ostatnich latach coraz większe znaczenie zyskują także inne gatunki kapusty, takie jak kalafior i brokuły. Nagel mówi: "W nadchodzącym sezonie zwiększyliśmy powierzchnię upraw brokułów z 50 do 60 hektarów, a kalafior jest obecnie produkowany na 30 hektarach. Z kolei uprawa klasycznych odmian kapusty jest w stagnacji. Podsumowując, sezon letni możemy zaliczyć do udanych, w dużej mierze dzięki naszym ambitnym pracownikom."

 

W przeciwieństwie do kapusty białej i czerwonej, kalafiory i brokuły nie są przechowywane, lecz sprzedawane w stanie świeżym z pola od końca czerwca do końca października. "Obrót warzywami przechowywanymi może być absolutnie zaplanowany, co oznacza, że detaliści są mniej zależni od średniej wielkości gospodarstw, aby zapewnić całoroczne dostawy towarów. W przypadku brokułów i kalafiorów jest zupełnie inaczej, ponieważ sytuacja na rynku lub podaż może się zmienić w bardzo krótkim czasie, dlatego wejście na rynek wydaje się tutaj bardziej wykonalne."

 

Ponadto, Nagel powiedział, że region Dithmarschen oferuje optymalne warunki uprawy i pogody dla letniej produkcji kalafiorów i brokułów. "Mamy dobrą dostępność wody i prawie żadnych temperatur powyżej 30 stopni przez całe lato. W innych regionach Niemiec zmiany klimatyczne znacznie utrudniły uprawę tych roślin, co spowodowało znaczny wzrost popytu. Te dwa czynniki działają na naszą korzyść, dlatego zdecydowaliśmy się na zwiększenie powierzchni upraw. Wreszcie, mamy również przewagę, jeśli chodzi o naszych robotników, ponieważ możemy im zagwarantować całoroczne zatrudnienie." W szczycie sezonowym na farmie pracuje ponad 60 pracowników.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE