Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe a nawet ChatGPT-4o!

Kup teraz abonament!

Produkcja mrożonek i soków w 2024 r.

W całym 2024 roku w Polsce wyprodukowano 533 tys. ton warzyw mrożonych w porównaniu do wolumenu 501 tys. ton z roku 2023. Czyli mamy tu wzrost rok do roku o 6,4 procent. Po trzech kwartałach było to +6,0 procent.

Jeśli chodzi o produkcję mrożonych owoców (włączając orzechy), to wedle danych GUS wyniosła ona w 2024 roku 262 tys. ton, wobec wolumenu 297 tys. ton w roku 2023. Mamy tu zatem, w relacji rok do roku, wyraźny spadek o 11,9 procent. Po trzech kwartałach było to -13,7 procent.

Jeśli chodzi o soki owocowe i warzywne, to w  2024 roku wyprodukowano ich w Polsce 96377 tys. hektolitrów w porównaniu do 10230 tys. hektolitrów w roku 2023. Mamy zatem spadek rok do roku o 5,8 procent. Po trzech kwartałach było to +0,5 procent.

W tej kategorii wydzielono dwie podkategorie:

sok jabłkowy - produkcja w 2024 roku to 5 077 tys. hl, o 0,6 procent większa rok do roku (po trzech kwartałach było to +13,4 procent),

sok pomidorowy - produkcja w 2024 roku to 424 tys. hl, aż o 14,5 procent mniejsza rok do roku (po trzech kwartałach było to -14,2 procent).

Zestawienie GUS obejmuje jeszcze produkcję marynat warzywnych, których w  2024 roku wyprodukowano 41 747 ton i było aż o 18,6 procent mniej w stosunku do poziomu produkcji z  roku 2022, która wyniosła 51 286 ton (po trzech kwartałach wskaźnik ten wynosił +5,1 procent).

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE