Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Przedwynikowy szacunek zbioru warzyw gruntowych 2023

2023-10-04 07:30

Przedwynikowy szacunek ocenia, że produkcja warzyw gruntowych w 2023 roku będzie na poziomie 3,8 mln ton, a więc o 3 procent niższa niż rok temu. „Dzięki poprawie bilansu wodnego w glebie oraz relatywnie wysokim temperaturom powietrza we wrześniu, można oczekiwać niewielkiego wzrostu łącznej produkcji warzyw odmian późnych.”, czytamy w komunikacie GUS. Szacunki wstępne mówiły o produkcji warzyw gruntowych na poziomie 3,9 mln ton.

Tegoroczne zbiory kapusty szacuje się na 620 tys. ton. Rok wcześniej zbiory wyniosły 644 tys. ton, czyli mamy tu spadek rok do roku o 4 procent. Prognoza wstępna mówiła o  wolumenie 630 tys. ton.

Zbiory kalafiorów oszacowano na 126 tys. ton, czyli o 4 procent mniej niż rok wcześniej, gdy było to 132 tys. ton. Wstępny szacunek podawał wielkość 124 tys. ton.

Zbiory cebuli w 2023 roku prognozuje się na 626 tys. ton, to jest o 4 procent niższym niż w  roku 2022, gdy zbiory wyniosły 650 tys. ton. Prognoza wstępna mówiła o wolumenie 630 tys. ton.

Zbiory marchwi w bieżącym roku miałyby wynieść 580 tys. ton, czyli o 6 procent mniej w relacji do roku poprzedniego, gdy zebrano 620 tys. ton marchwi. Wstępnie szacowano je na 590 tys. ton.

Zbiory buraków ćwikłowych oszacowano na 252 tys. ton i jest to o 4 procent więcej niż rok wcześniej, gdy zbiory wyniosły 242 tys. ton. Wstępne szacunki zbiorów tych warzyw przewidywały 247 tys. ton.

Zbiory pomidorów gruntowych oszacowano na 170 tys. ton, to jest o niecały 1 procent mniej niż w 2022 roku, gdy zbiory wyniosły 171 tys. ton. Wstępnie oceniano je na 168 tys. ton.

Zbiory ogórków oszacowano na 132 tys. ton, to jest o 8 procent mniej niż rok wcześniej, gdy ogórków zebrano 144 tys. ton. Wstępne szacunki zbiorów tych warzyw przewidywały 131 tys. ton.

Zbiory pietruszki korzeniowej i w 2023 roku miałyby wynieść 150 tys. ton, czyli o 9 procent mniej niż rok wcześniej, gdy było to 165 tys. ton. Szacunki wstępne również mówiły o zbiorach na poziomie 150 tys. ton.

Zbiory selerów korzeniowych oszacowano 101 tys. ton, a więc o 9 procent mniej niż rok temu, gdy było to 111 tys. ton. Szacunki wstępne mówiły o zbiorach na poziomie 101 tys. ton.

Produkcja kukurydzy cukrowej ma wynieść w 2023 roku 154 tys. ton i byłoby to o 17 procent więcej niż rok wcześniej, gdy wyniosły one 132 tys. ton. Wstępny szacunek w tym przypadku wynosił 153 tys. ton.

Zbiory dyni, kabaczków i cukinii mają osiągnąć poziom 415 tys. ton, czyli o 5 procent mniej niż w roku 2022, gdy było to 436 tys. ton. Szacunki wstępne mówiły o zbiorach na poziomie 414 tys. ton.

Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw oszacowano zaś na 509 tys. ton, to jest o 5 procent mniej niż rok temu, gdy było to 537 tys. ton. Szacunki wstępne mówiły o zbiorach na poziomie 506 tys. ton.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE