Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Wstępny szacunek zbioru warzyw gruntowych w 2020 r.

Eksperci Głównego Urzędu Statystycznego, w swojej wstępnej ocenie tegorocznych zbiorów warzyw gruntowych, zwracają uwagę, iż w bieżącym sezonie siewy tych warzyw były opóźnione. Oprócz chłodnej pogody wiosną, na uprawy warzyw w początkowej fazie ich wegetacji niekorzystnie wpłynął niedostatek wilgoci w glebie.

Ten czynnik poprawił się dopiero w maju, ale wcześniej na wielu polach trzeba było warzywa dosiewać. Jednak maj okazał się też bardzo chłodny, co nie sprzyjało wegetacji. Odbiło się to zwłaszcza na uprawach pomidorów gruntowych. Sytuacja poprawiła się wyraźnie w czerwcu, gdy zrobiło się cieplej, a opady deszczu były obfite. Pozwoliło to na przyspieszenie wegetacji i szybkiego przyrostu masy warzyw, zwłaszcza kapustnych. Początek maja także przyniósł opady, co też wpłynęło pozytywnie na przyrost biologicznej masy warzyw.

W konsekwencji pogoda w czerwcu i lipcu wpłynęła na wzrost wielkości plonów warzyw, zwłaszcza ich późnych odmian. Tu jednak trzeba pamiętać, ze ich ostateczne wielkości będą zależeć od dalszego przebiegu warunków agrometeorologicznych.

Na obecnym, wstępnym etapie eksperci GUS oszacowali łączne zbiory warzyw gruntowych w 2020 roku na 4,1 mln ton, czyli o 6 procent więcej niż rok temu. W aktualnej ocenie (opartej o dane zbierane w lipcu) oczekuje się wzrostu zbiorów wszystkich kategorii warzyw gruntowych z wyjątkiem pomidorów gruntowych. Należy pamiętać, że o ile częste opady deszczu sprzyjały wzrostowi roślin, to również przyczyniły się do zwiększenia występowania chorób bakteryjnych i grzybowych, jak również skutkowały one słabszym kwitnieniem i wiązaniem owoców.

Zbiory kapusty w 2020 roku oszacowano na ponad 900 tys. ton (zbiory w roku 2019 wyniosły 837 tys. ton).

Zbiory kalafiorów szacuje się na 200 tys. ton (zbiory w roku 2019 wyniosły 207 tys. ton).

Zbiory cebuli przewiduje się na poziomie około 580 tys. ton (zbiory w roku 2019 wyniosły 535 tys. ton).

Zbiory marchwi oszacowano na 700 tys. ton (zbiory w roku 2019 wyniosły 678 tys. ton).

Zbiory buraków ćwikłowych mają wynieść 290 tys. ton (zbiory w roku 2019 wyniosły 281 tys. ton).

Zbiory pomidorów przewiduje się na poziomie 240 tys. ton (zbiory w roku 2019 wyniosły 241 tys. ton).

Zbiory ogórków oszacowano na 220 tys. ton (zbiory w roku 2019 wyniosły 222 tys. ton).

Łączną produkcję pozostałych warzyw szacuje się natomiast na poziomie około 900 tys. ton (zbiory w roku 2019 wyniosły 849 tys. ton).

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE