Wynikowy szacunek zbioru warzyw gruntowych 2025
Wynikowy szacunek GUS ocenia, że produkcja warzyw gruntowych w 2025 roku będzie na poziomie 4,1 mln ton, a więc o 6,1 procent wyższym niż rok temu. Prognoza wynikowa nie zmieniła się w stosunku do oszacowania przedwynikowego, opublikowanego przez GUS na początku października br.
Tegoroczne zbiory kapusty szacuje się na 602,7 tys. ton. co oznacza wzrost rok do roku o 5,5 procent. Prognoza przedwynikowa mówiła o wolumenie 606 tys. ton, a zatem mamy tu pogorszenie przewidywań.
Zbiory kalafiorów oszacowano na 119,8 tys. ton, czyli o 10,8 procent więcej niż rok wcześniej. Przedwynikowy szacunek podawał wielkość 120 tys. ton, zatem i w tym przypadku nastąpiło więc pogorszenie, choć minimalne, prognozy. Do tego GUS podał szacunki dla zbiorów brokułów i jest to 78,6 tys. ton, o 1,9 procent więcej niż w 2024 roku.
Zbiory cebuli w 2025 roku prognozuje się na 632,2 tys. ton, to jest o 6,4 procent mniej niż w roku 2024. Prognoza przedwynikowa mówiła o wolumenie 630 tys. ton. Mamy tu zatem poprawę w stosunku do tych wcześniejszych przewidywań z października br. GUS wskazuje, że spadek produkcji cebuli wynikał przede wszystkim ze zmniejszenia areału jej uprawy.
Zbiory marchwi w bieżącym roku miałyby wynieść 611,3 tys. ton, czyli o 9,3 procent więcej w relacji do roku poprzedniego. Przedwynikowo szacowano je na 599 tys. ton. Zatem i w tej kategorii mamy wyraźną poprawę prognozowanego wolumenu zbiorów w stosunku do danych z października.
Zbiory buraków ćwikłowych oszacowano na 267,5 tys. ton i jest to o 11,1 procent więcej niż rok wcześniej. Przedwynikowe szacunki zbiorów tych warzyw przewidywały 257 tys. ton. A więc i w tej kategorii poprawa prognozy jest wyraźna.
GUS oszacował zbiory pietruszki korzeniowej i w 2024 roku na 158,4 tys. ton, czyli o 4,3 procent więcej niż w roku 2024. Tu zmiana w stosunku do przedwynikowej prognozy też jest znacząca. W październiku prognozowano bowiem zbiory pietruszki na poziomie 165 tys. ton.
Zbiory selerów korzeniowych oszacowano na 114,7 tys. ton, czyli o 14,8 procent więcej niż w roku 2024. Szacunek przedwynikowy mówił o zbiorach na poziomie 113 tys. ton.
Zbiory pomidorów gruntowych oszacowano na 223,0 tys. ton, o 9,6 procent więcej niż w 2024 roku. Przedwynikowo oceniano je na 228 tys. ton, a więc bardziej optymistycznie niż obecnie.
Zbiory ogórków oszacowano na 104,6 tys. ton, to jest o 7,1 procent mniej niż rok wcześniej. Przedwynikowe szacunki zbiorów tych warzyw przewidywały 105 tys. ton. W tym przypadku mamy więc minimalną poprawę prognozy w stosunku do oczekiwań z października br., ale i tak zbiory tych warzyw pozostają niskie, jako że spadły w stosunku do już nie najwyższych zbiorów z zeszłego sezonu.
Produkcja kukurydzy cukrowej ma wynieść w 2024 roku 196,2 tys. ton, czyli aż o 22,6 procent więcej niż w roku 2024. Tak znaczący wzrost produkcji wynikał tu z dużego zwiększenia powierzchni uprawy tej kukurydzy. Przedwynikowe szacunki zbiorów mówiły o wolumenie 194 tys. ton.
Zbiory dyni, kabaczków i cukinii mają osiągnąć poziom 477,3 tys. ton, czyli o 12,3 procent więcej niż w roku 2024. Przedwynikowe szacunki zbiorów mówiły o wolumenie 455 tys. ton, a zatem mamy tu dużą poprawę oszacowania zbiorów w tej kategorii.
Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw oszacowano zaś na 478,2 tys. ton. Przedwynikowe szacunki zbiorów mówiły o wolumenie 519 tys. ton. W tym przypadku mamy znaczące obniżenie prognozy w stosunku do danych październikowych.



