Logowanie / Rejestracja Koszyk: 0 szt. 0
Dzisiaj jest Wtorek 2 czerwca 2020. Od wczoraj dodano 1663 ceny w 16 kategoriach. Życzymy miłego dnia.

Min. Rolnictwa – wytyczne do zatrudniania cudzoziemców

źródło foto: minrol.gov.pl
  |   Źródło:
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowało wytyczne dla producentów rolnych zatrudniających cudzoziemców przy pracach sezonowych.

Ministerstwo Rolnictwa opublikowało przygotowane wspólnie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym, wytyczne dla producentów rolnych  zatrudniających cudzoziemców przy pracach sezonowych. Wytyczne te powstały w związku z bieżącą sytuacją zagrożenia pandemią COVID-19.

Rozwiązana te mają umożliwić przyjazd do Polski pracowników potrzebnych do prac sezonowych w sektorze rolnym. Najpilniejsza jest teraz oczywiście sprawa zapewnienia rąk do pracy przy uprawach owoców miękkich. Przy czym należy zauważyć, że wytyczne dotyczą zarówno pracowników rolnych, jak i tych do pracy w przetwórstwie.

Wcześniej, jak czytamy na stronie Ministerstwa, w tarczy antykryzysowej zostały uwzględnione – zaproponowane przez ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego – rozwiązania, które uprościły przepisy związane z prawem pobytu obcokrajowców w naszym kraju w czasie pandemii. Mogą oni legalnie przebywać w Polsce, nawet po upływie ważności wizy i legalnie pracować podczas stanu epidemii oraz do 30 dni po niej.

Cele wdrażanych procedur to:

  1. Zapewnienie bezpieczeństwa pracownikom sezonowym i gospodarzom przebywającym na terenie gospodarstwa.
  2. Umożliwienie pracownikom zza granicy warunków do odbycia 14-dniowej kwarantanny w warunkach gospodarstwa, z możliwością bezpiecznego wykonywania pracy i pobytu.
  3. Zmniejszenie liczby kontaktów na terenie gospodarstwa, celem umożliwienia sprawnej identyfikacji osób z najbliższego kontaktu z osobami, które będą wykazywać objawy wskazujące na zakażenie.
  4. Utrzymanie płynnej pracy w gospodarstwie z zachowaniem warunków bezpieczeństwa epidemiologicznego.

W związku z powyższym Ministerstwo Rolnictwa, na okres obowiązywania na terytorium kraju, stanu epidemii, przedkłada następujące rekomendacje:

A.  Procedury zapobiegawcze: zapewnienie transportu i warunków kwarantanny.
B.  Procedury ograniczające rozpowszechnienie się wirusa.
C.  Procedury w przypadku podejrzenia zakażenia koronawirusem u jednego z pracowników.

Szczegółowo rekomendacje te są omówione na stronie ministerstwa (tutaj).

Podobne
Borówki
2020-05-13 15:00
RPA – wzrost produkcji borówki wysokiej
Zbiory borówki wysokiej w Republice Południowej Afryki wzrosły do 18 tys. ton. A mają być jeszcze wyższe.
czytaj więcej
Ananasy
2020-05-13 14:00
Globalny rynek ananasów
Jak wygląda sytuacja na światowym rynku ananasów w końcówce pierwszej połowy maja 2020 roku?
czytaj więcej
Cebula
2020-05-13 13:00
Holandia – cebuli wciąż nie brakuje, ale problemem jest jakość
Podaż mamy jeszcze dość dużą, a i popyt jest dość szeroki. Problemem jest natomiast jakość cebuli, mów holenderski handlowiec.
czytaj więcej
Selery
2020-05-13 11:00
Selery – problemy z podażą
Końcowa faza sezonu często wiąże się z problemami podażowymi danego warzywa. Tak jest też obecnie w przypadku selerów.
czytaj więcej
Truskawki
2020-05-13 09:00
Sezon truskawek krajowych nabiera tempa
Pogoda co prawda niezbyt sprzyja, ale czas leci i sezon krajowych truskawek nie stoi w miejscu.
czytaj więcej
Dodaj komentarz
Dodając komentarz jako niezalogowany użytkownik, obok komentarza zostanie umieszczony Twój adres IP
Redakcja nie odpowiada za treści umieszczane w serwisie przez użytkowników. W przypadku pojawienia się treści uznawanych powszechnie za obraźliwe Redakcja podejmie starania mające na celu niezwłoczne usunięcie takich materiałów. W przypadku umieszczenia przez użytkownika treści uznawanych za obraźliwe lub innych treści niezgodnych z prawem, portal zastrzega sobie prawo do natychmiastowego i trwałego usunięcia z listy użytkowników.