Awokado
Połowa marokańskich awokado nie została jeszcze zebrana.
2025-01-23 00:00
Kampania marokańskiego awokado została uruchomiona ponad trzy miesiące temu, ale eksport przebiegał powoli. Plantatorzy byli niezadowoleni z cen na rynku i postanowili poczekać, ponieważ awokado można przechowywać na drzewie. Abdelkrim Allaoui, prezydent stowarzyszenia plantatorów awokado w północno-zachodnim regionie Gharb.
czytaj dalej
Stany Zjednoczone: Wiele niepewności przesłania nastrój w branży ropy naftowej i gazu.
2025-01-22 14:00
Brak pewności planowania. Ale problem nie dotyczy tylko USA. Co oznacza to dla handlu globalnego i kształtowania cen na rynkach międzynarodowych, kiedy cła na świeże produkty z Meksyku, takie jak awokado czy limonki, nagle wzrosną?
czytaj dalej
Czy w Sacramento Delta będzie przyszłość dla awokado?
2025-01-22 00:00
Gruszki, migdały, czereśnie i winogrona są głównymi uprawami owoców i orzechów w regionie Sacramento Delta w Kalifornii. Ten unikalny region powstał z połączenia dwóch dużych rzek: Sacramento i San Joaquin. Delta zapewnia czystą wodę pitną milionom mieszkańców Kalifornii.
czytaj dalej
Wideo: Aldi dodaje awokado do modelu etycznego.
2025-01-21 11:00
Więcej. Przejdź do artykułu
czytaj dalej
Początek sezonu awokado w Peru charakteryzuje się opóźnieniami i konkurencją z Europą.
2025-01-21 00:00
Sezon eksportu awokado w Peru rozpoczął się z opóźnieniami spowodowanymi problemami pogodowymi, które wpłynęły na dojrzałość suchej masy owocu, fundamentalny wymóg dla eksportu. "Nie możemy wysłać owoców, jeśli sucha masa nie jest gotowa. W tym roku eksport rozpoczął się później niż w zeszłym roku, gdy pierwsze
czytaj dalej
"Na poziomie logistycznym zachodzą ważne zmiany"
2025-01-21 00:00
Ostatnia kampania awokado była "bardzo wymagająca pod względem pozyskiwania" dla Compañía Aguacatera del Sur (CAS), ale jej główni partnerzy handlowi i obszary geograficzne, w których działają.
czytaj dalej
Sektor kolumbijskich awokado zakończył rok 2024 z wzrostem wolumenu eksportu, napędzanym korzystnymi warunkami pogodowymi i rozpoczęciem produkcji na nowych plantacjach. Niemniej jednak, branża nadal boryka się z istotnymi wyzwaniami, szczególnie w logistyce i wahaniach cen. "Zeszły rok był pozytywny pod względem
czytaj dalej
Dyrektor generalny Bayex Overseas, Vicente Bayona, twierdzi, że "cytrusarstwo w Walencji jest zaangażowane na rynkach międzynarodowych z powodu złych praktyk prowadzonych na polach".
czytaj dalej
Plantatorzy awokado z Kalifornii przygotowują się do zbiorów, które szacuje się na największe od 2020 roku. „Ta duża podaż awokado z Kalifornii powinna osiągnąć promocyjne ilości pod koniec marca/początkiem kwietnia i przewidywane jest, że utrzyma się ona na wysokim poziomie przez całe lato” - mówi Terry Splane, wiceprezes...
czytaj dalej
BRANDT prezentuje swoje najnowsze osiągnięcia w celu optymalizacji wydajności w uprawie awokado.
2025-01-21 00:00
Firma BRANDT weźmie udział w III Międzynarodowym Dniu Uprawy Awokado, który odbędzie się 23 stycznia. Wydarzenie jest organizowane przez Stowarzyszenie Producentów Awokado (ASOPROA) we współpracy z Stowarzyszeniem Rolników z Walencji (AVA-ASAJA) i będzie miało miejsce w audytorium CaixaForum.
czytaj dalej
3,2 miliona ton awokado do 2029 roku.
2025-01-21 00:00
Jak powiedział Gonzalo Salinas, dyrektor ds. badań w Rabobank, podczas Globalnego Szczytu Awokado, "eksport awokado na świecie wzrośnie w ciągu najbliższych 5 lat i może osiągnąć 3,2 miliona ton w sezonie 2028-29".
czytaj dalej
Awokado z Walencji w fazie rozkwitu
2025-01-21 00:00
Z dziesięcioletnią obecnością w prowincji, ta owocowa roślina widziała wzrost swojej uprawy, z zaledwie 5 hektarów w 2014 roku do około 1000 hektarów w 2023 roku. Ten wzrost odzwierciedla przejście zmotywowane konkurencyjnymi cenami tego owocu, które sięgają nawet 2,70.
czytaj dalej
Nowa Zelandia spodziewa się większego zbioru awokado w 2025 roku.
2025-01-17 13:00
Nowa Zelandia ma zamiar wyprodukować około 7 mln tac awokado w tym sezonie, co stanowi znaczący wzrost w porównaniu z 5 mln tacami zebranymi w ubiegłym roku, według organizacji branżowej New Zealand Avocado.
czytaj dalej
Eksport owoców z Rwandy rośnie dzięki rosnącym sprzedażom awokado.
2025-01-17 13:00
Silne międzynarodowe zapotrzebowanie na awokado pomogło zwiększyć wartość eksportu owoców z Rwandy o 61 procent w 2023/24 roku.
czytaj dalej
Awokado: Maroko planuje znacząco zwiększyć swój wolumen eksportowy.
2025-01-17 10:00
Ilości upraw ostatnio rosły z roku na rok i wkrótce mogą osiągnąć poziom około 100 000 ton. Głównym gatunkiem jest, jak prawie wszędzie, awokado Hass, ale w Maroku produkowane są także awokado Fuerte oraz mniej znany u nas odmiana Zutano.
czytaj dalej
Luksusowa tost z awokado za 156 dolarów wywołał debatę.
2025-01-17 00:00
Jeden ze sprzedawców ulicznych w Surat stworzył wiralowe tosty z awokado o wartości 156 dolarów, na których znajduje się rzadki ser Pule. Wyprodukowany z mleka balkańskiej osiołka, ten ser kosztuje około 612 dolarów za pół kilograma. Danie składa się z rozgniecionego awokado, oliwy z oliwek, nasion sezamu i przypraw, a całość jest ozdobiona luksusowym serem. Media społecznościowe.
czytaj dalej
Marokański przemysł awokado wzmacnia wysiłki integracyjne
2025-01-17 00:00
Marokańscy producenci i eksporterzy awokado zorganizowali się 15 stycznia w mieście Kénitra, na wezwanie Marokańskiego Stowarzyszenia Awokado. Abdellah El Yamlahi, prezes stowarzyszenia, powiedział: "Branża musi przyspieszyć swój proces integracji, aby odpowiedzieć na zmiany na rynku. My"
czytaj dalej
Hiszpańskie Stowarzyszenie Producentów Owoców Tropikalnych (AET - Asociación Española de Tropicales), które liczy ponad 500 członków, przewiduje, że w sezonie 2024/25, rozpoczętym w grudniu ubiegłego roku, kraj wyprodukuje ponad 70 000 ton awokado. Według stowarzyszenia, pomimo wciąż
czytaj dalej
Meksyk wyeksportuje 110 000 ton awokado na Super Bowl
2025-01-16 00:00
Stowarzyszenie Producentów, Pakowaczy i Eksporterów Awokado z Meksyku (APEAM A.C.) ogłosiło, że kraj będzie eksportować około 110 000 ton awokado na Super Bowl, podobnie jak w ubiegłym roku. APEAM jest jedynym meksykańskim partnerem współpracującym w eksporcie awokado.
czytaj dalej
Badania nad cytrusami i awokado w francuskich szklarniach.
2025-01-15 00:00
W EARL Les Chambres, zlokalizowane w departamencie Drôme, pomidory, truskawki, ogórki i inne uprawiane produkty w 3000m² szklarni ustąpiły miejsca mandarynkom, pomelo, pomarańczom i awokado. Anthony Oboussier, szef francuskiej firmy, opowiada o powodach tego zmiany i
czytaj dalej