Groch
Rumuńscy rolnicy też dostaną rekompensaty
2011-06-12 00:00
Rumuńscy producenci warzyw, jak inni producenci z Europy, cierpią na spadek sprzedaży w wyniku pojawienia się bakterii EHEC, mimo, że w całej Rumunii nie odnotowano dotychczas zachorowań.
czytaj dalej
czytaj dalej
Wznowienie eksportu warzyw? Tak… ale jak i od kiedy?
2011-06-10 00:00
Główny lekarz sanitarny Federacji Rosyjskiej Giennadij Oniszczenko poinformował, że Rosja wznawia dostawy warzyw z krajów UE. Warunkiem wznowienia handlu jest dawanie gwarancji bezpieczeństwa na poszczególne gatunki warzyw z konkretnych krajów Unii Europejskiej.
czytaj dalej
czytaj dalej
Nowe wymagania przy eksporcie warzyw z UE na Ukrainę
2011-06-10 00:00
Ministerstwo Polityki Rolnej Ukrainy - Główna Państwowa Inspekcja Ds. Kwarantanny Roślin Ukrainy wprowadzają tymczasowo, od 10 czerwca 2011 nowe wymagania przy wwozie na terytorium Ukrainy produktów pochodzenia roślinnego (warzyw).
czytaj dalej
Eksporterzy też ponoszą straty
2011-06-09 00:00
W związku z aferą „ogórkową” trwającą od kilku dni w Europie, bardzo dużo mówi się o stratach finansowych producentów. Przez doniesienia z Niemiec i ogólną panikę na rynku niektóre warzywa stały się produktem praktycznie „niesprzedawalnym”.
czytaj dalej
Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych normami UE
2010-11-08 21:59
Opakowania ogólnie
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Warunki przechowywania i transportu partii jednorodnych oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych produktów.
2010-11-08 21:44
Warzywa
PRODUKT TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
względna
powietrza % OKRES
PRZECHOWY-
WANIA PRODUKCJA czytaj dalej
Zalecane warunki transportu mieszanek owoców i warzyw
2010-11-08 21:40
Grupa 1 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90 – 95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Metoda kontroli świeżych owoców i warzyw wg UE
2010-11-08 21:35
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 roku
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa
2010-11-08 21:26
Ogólne zasadySprawdzamy w jakich warunkach jest przechowywany towar. Jeśli w drastycznie innych od zalecanych, należy się liczyć z nagłym pogorszeniem jakości towaru.
czytaj dalej
Jakość a przepisy
2010-01-08 21:53
Kiedy w 2004 roku weszliśmy do UE, zaczęły obowiązywać unijne normy dotyczące jakości świeżych owoców i warzyw. Nie były one czymś zupełnie nowym, bo wszyscy, którzy eksportowali wcześniej towary na rynek unijny, musieli się do nich dostosować.
czytaj dalej
Obowiązki firm handlujących warzywami i owocami wobec WIJHAR-S
2009-11-08 22:07
Art. 17, ust. 1 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz.U. Nr 223, poz. 2221), zobowiązuje handlowców prowadzących działalność gospodarczą w zakresie obrotu świeżymi warzywami i owocami do przekazywania Wojewódzkiemu Inspektorowi następujących informacji:
czytaj dalej
Znakowanie a jakość - specjalne oznakowanie opakowań
2009-11-08 21:58
Zgodnie z przepisami UE, firmy, które gwarantują jednorodny i wysoki poziom zgodności świeżych owoców i warzyw ze standardami jakości handlowej mogą korzystać ze specjalnego oznakowania.
czytaj dalej
Większy skup zielonego groszku
2009-07-09 00:00
Coraz więcej zakładów skupuje zielony groszek. W woj. podkarpackim cena skupu na rampie waha się od 0,82 do 1 zł/kg w zależności od twardości.
W woj. pomorskim duże zakłady
czytaj dalej
Nieopłacalny groszek zielony
2009-05-11 00:00
W latach 2005-2008 produkcja groszku zielonego do przetwórstwa była nieopłacalna. Według analiz Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ-PIB ceny płacone producentom w 2008 r. były niższe od
czytaj dalej
Belgia: mniejszy eksport zielonego groszku i fasoli
2008-12-30 00:00
Zielony groszek jest jednym z najważniejszych produktów eksportowych Belgii. W okresie od stycznia do końca września 2008 r. eksport mrożonego zielonego groszku zmniejszył się
czytaj dalej
Po ile eksportowany groszek?
2008-07-28 00:00
Od 2004 r. systematycznie rosną ceny eksportowe polskiego mrożonego zielonego groszku. W 2004 r. cena wynosiła 0,45 eur/kg, a w 2007 r. 0,59 eur/kg. Popyt na ten produkt jest coraz większy.
czytaj dalej
Sezon na groszek zielony
2008-07-17 00:00
Na rynku hurtowym WGRO w Poznaniu cena groszku zielonego w workach 4 kg dochodzi do 6,30 zł/kg. W zakładach przetwórczych groszek jest kontraktowany na podstawie umów pomiędzy
czytaj dalej
Wyższe ceny zielonego groszku
2008-07-01 00:00
Zakłady przetwórcze rozpoczęły skup zielonego groszku. Pierwsze partie tego warzywa są skupowane po cenach bardziej korzystnych dla producentów niż rok temu.
Na Podkarpaciu
czytaj dalej
Zwiększone dostawy mrożonego groszku
2008-04-25 00:00
W 2007 r. Holandia wyeksportowała o 13 proc. mniej mrożonego zielonego groszku niż w roku wcześniejszym. Sprzedaż w 2007 r. wyniosła 8.790 ton, podczas gdy w 2006 r. – 10.150 ton,
czytaj dalej
Mniejszy eksport zielonego groszku
2008-04-22 00:00
Ogólny eksport mrożonego zielonego groszku z Belgii wyniósł 100,5 tys. ton i był tym samym o 11 proc. niższy niż w 2006 roku. Łączna wartość ubiegłorocznego eksportu przekroczyła
czytaj dalej