Marchew
Wapnowanie – im wcześniej tym lepiej
2006-00-00 00:00
Wapnowanie gleby nie powinno się odbywać tuż przed wiosennym siewem marchwi, lecz jeśli to możliwe, dużo wcześniej. Podczas jesiennego siewu stosuje się wapno węglanowo-wapniowe
czytaj dalej
Europejskie złoto za polską marchewkę
2006-00-00 00:00
Na polskim rynku warzyw, marchew odgrywa bardzo ważną rolę (zaraz za kapustą). Jej uprawa stanowi 1/5 krajowej produkcji wszystkich warzyw gruntowych.
W światowym eksporcie tego warzywa
czytaj dalej
Polska produkcja marchwi przed szansą
2006-00-00 00:00
Produkcja marchwi w Polsce staje się coraz bardziej opłacalna. Jej intensyfikacja jest możliwa, zwłaszcza że przemysł przetwórczy i zamrażalniczy w naszym kraju bardzo
czytaj dalej
Polska poza europejską czołówką
2006-00-00 00:00
Średnie plony marchwi, uzyskiwane w Polsce nie przekraczają 30 t/ha. W roku 2006 ich poziom kształtował się na poziomie 27 t/ha. Pod względem wielkości zbiorów, kraj wykracza
czytaj dalej
Potęga małych gospodarstw
2006-00-00 00:00
Według Powszechnego Spisu Rolnego z 2002 r., uprawą marchwi w naszym kraju zajmowało się 414 tys. gospodarstw, a łączna powierzchnia upraw liczyła 27,8 tys. ha. Gospodarstwa nie
czytaj dalej
Staranna uprawa marchwi wieńczy sukces
2006-00-00 00:00
Uprawa marchwi wymaga starannej pielęgnacji gleby. Orkę powinno się przeprowadzać na głębokości 25-30 cm. Ważne jest również stosowanie poplonów, zmienianych raz w roku. Poplonami
czytaj dalej
Co decyduje o popularności marchwi
2005-09-23 00:00
Marchew uznawana jest za bardzo zdrowe warzywo - głównie ze względu na dużą zawartość karotenoidów, witamin (C i grupa B) oraz soli mineralnych. Jako warzywo korzeniowe, kumulujące
czytaj dalej
Opłacalność marchwi pod znakiem zapytania
2005-09-07 00:00
Od roku 2002, opłacalność produkcji marchwi w Polsce spada. Według IERiGŻ-PIB, najniższy wskaźnik odnotowano w roku 2004, tj. 140% (ceny skupu przekraczały koszty produkcji
czytaj dalej
Zbiory warzyw w Unii Europejskiej w latach 1997 - 2005
2005-09-06 00:00
Produkcja warzyw w Unii Europejskiej wyniosła w 2005 r. 65,7 mln ton, tj. o 4% mniej niż rok wcześniej. Najliczniejszą grupę stanowią tzw. warzywa pozostałe – 45% oraz
czytaj dalej
Europa podzielona
2005-08-12 00:00
W byłych krajach socjalistycznych, w produkcji warzyw (szczególnie ukierunkowanej na zaopatrzenie krajowego rynku) dominują warzywa ciężkie.
Inaczej jest czytaj dalej
Inaczej jest czytaj dalej
Ceny warzyw w okolicach Krakowa
0000-00-00 00:00
Okolice Krakowa - mocno w górę popyt na łądną pekinkę.
czytaj dalej
Marchew
0000-00-00 00:00
Marchew (Daucus carota)
Marchew jest warzywem korzeniowym, wymagającym gleb lekkich, żyznych i wilgotnych, o małej zawartości azotu. Przed siewem marchwi nie należy czytaj dalej
Marchew jest warzywem korzeniowym, wymagającym gleb lekkich, żyznych i wilgotnych, o małej zawartości azotu. Przed siewem marchwi nie należy czytaj dalej