Papryka
Test laboratoryjny z fusarium okazuje się fałszywym alarmem dla producenta papryki.
2025-06-24 00:00
Kanadyjski producent papryki był niedawno zaniepokojony niepokojącym raportem laboratoryjnym. W wodzie używanej do podlewania znaleziono wysokie poziomy Fusarium Oxysporum i Fusarium Proliferatum. To złe wieści, ponieważ grzyby te są znane z powodowania problemów z korzeniami i niepowodzeń plonów. Jednakże dalsze śledztwo laboratoryjne...
czytaj dalej
Holandia: Obroty z warzywami przekąskowymi rosną dynamicznie dzięki.
2025-06-23 13:00
Jednak coraz częściej w koszykach znajdują się również snack ogórki i snack papryki. Dane te pochodzą z informacji udostępnionych przez GroentenFruit Huis, opierających się na danych ze sklepów sieci Circana.
czytaj dalej
Papryka Sweet Palermo w centrum wydarzenia w sklepach Mercatò.
2025-06-23 00:00
Ma mało znany. Dlatego właśnie był przedmiotem intensywnej promocji, aby zwrócić na niego uwagę konsumentów.
czytaj dalej
Początek sezonu papryk był obiecujący, ze stabilnymi cenami spowodowanymi niższą dostępnością hiszpańskich papryk. Przejście na produkty holenderskie nastąpiło szybciej niż zwykle, a detaliści i inni nabywcy skorzystali z okazji. Mieliśmy dobre ceny w pierwszych tygodniach, ale od tygodnia 18
czytaj dalej
czytaj dalej
Początek sezonu papryk był obiecujący, ze stabilnymi cenami spowodowanymi mniejszą dostępnością hiszpańskich papryk. Przejście na holenderskie produkty nastąpiło szybciej niż zwykle, a sprzedawcy detaliczni i inni kupujący skorzystali z okazji. Mieliśmy dobre ceny w pierwszych tygodniach, ale od 18. tygodnia...
czytaj dalej
Sprzedaż warzywnych przekąsek szybko rośnie.
2025-06-23 00:00
Zdrowe przekąski są popularne. Sprzedaż w supermarketach w Holandii małych pomidorów, ogórków i papryki wzrosła o 16 procent w 2024 roku. Spośród tych trzech produktów, pomidory przekąskowe są wyraźnie najlepiej sprzedającym się produktem, stanowiąc prawie 80 procent sprzedaży. Przekąski w postaci ogórków i papryki również...
czytaj dalej
Holenderski hodowca jagód dodaje kolejne 18 ha i osiąga 75 hektarów.
2025-06-23 00:00
Rozpoczynając od 1 grudnia 2025 roku, Royal Berry przejmie obiekt szklarniowy w Egchel od Limburg's Wijnen Square Crops. Ta przejęcie obejmuje nowoczesne, 18-hektarowe gospodarstwo szklarniowe, które obecnie uprawia ogórki i paprykę. Dzięki tej akwizycji, Royal Berry, producent truskawek, będzie mógł poszerzyć swoją działalność.
czytaj dalej
Kampania warzywna 24/25 kończy się korzystnym wynikiem ekonomicznym.
2025-06-23 00:00
Liczba sprzedanych produktów, z wyjątkiem papryki, przewyższyła wyniki z poprzedniego sezonu. Stabilna pogoda do marca i brak poważnych problemów wirusowych, z wyjątkiem papryki, sprawiły, że podaż warzywnej była stabilna.
czytaj dalej
Po długim okresie wzrostu, papryki - dotychczas lokomotywa sektora warzywnego w 2025 roku - zaczynają tracić impet. Potwierdza to Eugenio Celeste, współwłaściciel firmy Verde Sud, działającej na rynku w Vittorii, jednym z najważniejszych ośrodków.
czytaj dalej
Nigeria: Firma prezentuje szklarnię w celu wspierania inteligentnego rolnictwa w Jos.
2025-06-20 00:00
Firma przetwórstwa spożywczego Teva Food otworzyła nową szklarnię i zasadziła 12 400 nasion papryki i ogórka, aby wspierać ekologiczne i inteligentne rolnictwo w Jos. Obiekt został oficjalnie otwarty w czwartek, 18 czerwca. Podczas wydarzenia głos zabrał pan Chima Christian, dyrektor generalny.
czytaj dalej
Nawet dzięki dzisiejszej zaawansowanej technologii rolniczej, choroby roślin mogą wciąż być niezwykle niszczące dla plonów, powodując straty w miliardach dolarów rocznie na całym świecie. Begomowirusy stanowią znaczący przykład tego zagrożenia - te patogeny przenoszone przez moszczki białe powodują skręcanie się liści na żółto.
czytaj dalej
Ocena strategii nawadniania dla upraw pomidorów i papryki
2025-06-18 00:00
W Dakocie Północnej produkcja warzyw jest ograniczona ze względu na niskie temperatury wiosenne i krótki okres wzrostu. Wysokie tunele, zwane również nieogrzewanymi szklarniami, są powszechnie wykorzystywane do podniesienia temperatury powietrza i wydłużenia okresu wzrostu. Wewnątrz wysokich tuneli stosuje się optymalne planowanie nawadniania i
czytaj dalej
Australia: Queensland wprowadza rozporządzenie kontroli w celu powstrzymania rozprzestrzeniania się ToBRFV
2025-06-18 00:00
W poniedziałek (16 czerwca) w Queensland wprowadzono zakaz kontrolny w celu powstrzymania bardzo zaraźliwego wirusa pomidora, zwanego "tomato brown rugose fruit virus", przed dostaniem się do stanu. Wirus ten, który wpływa na pomidory, papryki i chili, nie stanowi żadnego ryzyka dla zdrowia ludzkiego. Powoduje żółte i brązowe plamy.
czytaj dalej
Ochrona plantacji papryki przed Ascomycota
2025-06-17 00:00
Alternaria alternata (Ascomycota) to grzyb powodujący plamy liściowe, zgnilizny i zgorzela na wielu częściach roślin, a także inne choroby. Jest to patogen oportunistyczny, który wpływa na ponad 380 gatunków roślin żywicielskich. Zazwyczaj rozprzestrzenia się poprzez unoszące się w powietrzu zarodniki. Jest powszechny w pomidorach, gdzie...
czytaj dalej
Pomidor nadal jest najbardziej importowanym produktem do UE z Maroka, osiągając w pierwszym kwartale wartość 369 milionów euro, czyli o 2% więcej niż w pierwszym kwartale 2024 roku. Na drugim miejscu pod względem warzyw znajduje się papryka, z wartością 90 milionów euro (+7%), a następnie fasola szparagowa.
czytaj dalej
Courtney Leisner chce pomóc roślinom skuteczniej zwalczać patogeny w warunkach wzrostu globalnych temperatur. Dofinansowana przez międzynarodową, wieloorganizacyjną dotację, Leisner będzie starała się lepiej zrozumieć, w jaki sposób rośliny papryki reagują, gdy są jednocześnie zakażone patogenem Xanthomonas i doświadczają ekstremalnych temperatur.
czytaj dalej
Wielki powrót Narodowej Wystawy Papryki w Carmagnola w 2025 roku.
2025-06-13 00:00
Dla miłośników smaku i odkrywania smaków naszej ziemi nadchodzi Narodowe Targi Papryki z Carmagnola, które właśnie otwierają swoje podwoje na swoją 76. edycję. Od 29 sierpnia do 7 września, to piemonckie miasto przez 10 dni zamieni się w prawdziwy raj.
czytaj dalej
"Musimy zbudować spójny, zbiorowy rynek dla francuskich papryk"
2025-06-12 00:00
"Jesteśmy w środku sezonu na francuską paprykę," wyjaśnia Alexandre Picault, dyrektor Kultive. Od kilku lat firma pracuje nad rozwojem sektora francuskiej papryki. To nie jest łatwe wyzwanie, ale można je osiągnąć, jeśli zaangażują się w nie wszystkie podmioty w sektorze.
czytaj dalej
W 2024 roku Hiszpania importowała 101 milionów kilogramów papryki z Maroka, czyli o 199,9% więcej niż w 2015 roku, według obliczeń strony internetowej handlowej Hortoinfo opartych na danych ICEX Estacom. Ogółem kraj importował 109,47 miliona kilogramów papryki, z czego 92,36% pochodziło z Maroka. W 2015 roku Hiszpania
czytaj dalej
Wraz z wahaniem cen, produkcja reklam wzrosła o 5%.
2025-06-12 00:00
Lokalnie i regionalnie uprawiane produkty rolne są kwintesencją lata w całym kraju, a sezon rozpoczął się bardzo dobrze. Kilka przykładów to kukurydza z Arizony, ogórki z Arkansas, morele z Kalifornii, fasolka szparagowa z Florydy, papryki z Georgii, szparagi z Michigan, buraki z New Jersey i jarmuż z Karoliny Północnej.
czytaj dalej



