Papryka
"W tym roku przeszczepiłem wszystkie swoje rośliny papryki, i zdecydowanie będę to robił także w przyszłości."
2025-11-07 00:00
Producentom papryki ostatnich kilka lat sprawiało wiele trudności. Po problemach z inwazją mszyc i stratach w ciągu ostatnich dwóch lat, firma hodowlana zajmująca się produkcją ekologiczną, De Bolster, zaoferowała pomoc w postaci podkładki pod korzeń papryki „Skyborn F1”. Producenci Paul Moerman i Youri Barendse przetestowali tę podkładkę.
czytaj dalej
Dr Leslie Toralba Ubaub, wykładowczyni w dyscyplinie Rolnictwo i Technologia Żywności na Kampusie Uniwersytetu Południowego Pacyfiku (USP) w Samoa, otrzymała w 2025 roku Fundusz Strategiczny Wicekanclerza i Prezydenta dla Kobiecych Akademiczek, aby rozwijać badania nad odpornymi na ciepło pomidorami.
czytaj dalej
Sezon eksportu warzyw nabiera tempa w hiszpańskiej prowincji Almeria, gdy podaż rośnie, a europejscy sprzedawcy detaliczni są już niemal w całości skoncentrowani na swoich programach hiszpańskich. W tym kontekście, wszystkie oczy ponownie zwrócone są na Thrips parvispinus ze względu na jego wpływ na produkcję papryki, która jest.
czytaj dalej
Tribelli® Seedless rewolucjonizuje kategorię papryki.
2025-11-07 00:00
Słodka, stożkowa mini papryka od Enza Zaden stanowi przełom w sklepie dzięki swoim paprykom bez nasion. Ta innowacja, inspirowana przez konsumentów, ma potencjał podwojenia wartości rynkowej tej kategorii.
czytaj dalej
"W tym roku okuliłem wszystkie moje rośliny papryki i zdecydowanie będę to robił także w przyszłości"
2025-11-07 00:00
Plantatorzy papryki mieli ostatnio trudności. Po problemach z inwazją mszyc i stratami w ciągu ostatnich dwóch lat, firma hodowlana De Bolster zaangażowała się, aby pomóc rolnikom papryki za pomocą podkładki korzeniowej "Skyborn F1". Plantatorzy Paul Moerman i Youri Barendse przetestowali tę podkładkę.
czytaj dalej
Enza Zaden prezentuje paprykę do przekąsek Tribelli Seedless.
2025-11-06 10:00
Enza Zaden otworzyła zupełnie nowy segment w kategorii papryki poprzez wprowadzenie całkowicie bezpestkowej mini słodkiej papryki konikowej Tribelli.
czytaj dalej
Peruwiańskie papryczki piquillo wracają w tym roku do łask.
2025-11-06 00:00
Peru wzmacnia swoją pozycję na światowym rynku przetworzonych papryk, a jego głównym produktem ekspansji są puszkowane papryki piquillo. W 2024 roku światowy handel słodkimi i ostrymi paprykami wyniósł 7,5 miliarda dolarów, kontynuując wzrostową tendencję. Meksyk, Hiszpania, Holandia, Kanada i Stany Zjednoczone
czytaj dalej
Sezon eksportu warzyw nabiera rozpędu w hiszpańskiej prowincji Almeria, ponieważ podaż rośnie, a europejscy detalisci są już niemal całkowicie skoncentrowani na swoich programach hiszpańskich. W tym kontekście wszystkie oczy ponownie zwrócone są na Thrips parvispinus ze względu na jego wpływ na produkcję papryki.
czytaj dalej
Peruwiańskie szparagi wzrosły o 23%, podczas gdy meksykańskie awokado utrzymało się na stałym poziomie.
2025-11-06 00:00
W miarę postępowania sezonu jesienią, trendy podaży i cen różnią się wśród kluczowych kategorii owoców i warzyw importowanych i handlowanych przez porty w USA. Poniższe podsumowanie przedstawia aktualne warunki w zakresie ruchu i cen dla szparagów, awokado, borówki, ogórka, zielonej papryki, truskawki i.
czytaj dalej
Enza Zaden stawia kropkę nad "i" swoimi słodkimi, stożkowatymi paprykami bez nasion.
2025-11-06 00:00
Intensywnie słodkie, kolorowe i chrupiące, mini papryki konowe Tribelli® prezentują znaczną poprawę: są 100% bezpestkowe, co zmienia oczekiwania konsumentów wobec papryk. Zaprezentowane przez Enza Zaden na Fruit Attraction.
czytaj dalej
Jagody, truskawki, borówki, maliny i jeżyny są uznawane w Meksyku za najbardziej dochodową kategorię żywności rolniczej. Chociaż nie zajmują pierwszego miejsca pod względem ilości produkowanej na szczeblu krajowym, ich wartość eksportowa w 2025 roku była znacząca, plasując się jako drugi produkt o najwyższej wartości.
czytaj dalej
Morante F1 to pierwsza włoska papryka od Ramiro Arnedo o wysokiej odporności na mączniaka rzekomego.
2025-11-05 00:00
W dniach 30 i 31 października firma nasion Ramiro Arnedo zorganizowała dni pola w Balerma, aby pokazać zachowanie nowego włoskiego papryka typu Morante F1 o odporności na mączniaka rzekomego (Lt). Gospodarstwo rolnika José Cabeo było wybrane jako miejsce wydarzenia.
czytaj dalej
Syngenta poszukuje rozwiązania na tęcznika malutkiego na papryce.
2025-11-05 00:00
Uprawcy papryki boją się zobaczyć małe, ale śmiertelne czarne wciornastki ukryte w kwiatach wcześniej zdrowych roślin. Wiedzą, jakie szkody mogą wyrządzić czarne wciornastki, czyli Thrips parvispinus (TP), oraz jak szybko ten inwazyjny szkodnik może się rozprzestrzeniać. Ten szkodnik jest znany jako zagrożenie od kilku lat, ale...
czytaj dalej
Ciepło przyspiesza dojrzewanie papryki i zwiększa presję ze strony szkodników w Almerii.
2025-11-04 00:00
Zbliżający się listopad i temperatura wciąż utrzymująca się na poziomie około 30 stopni Celsjusza sprawiają, że papryki dojrzewają zbyt szybko, a ich ścianki nie mają czasu na zahartowanie. Powoduje to komplikacje w całym regionie. Nic nie jest przewidywalne przy tej upale. Plantatorzy z Almerii czekają na chłodniejszą pogodę.
czytaj dalej
Duża modernizacja holenderskich szklarni papryki zielonej
2025-11-04 00:00
W Hoogweg Paprikakwekerijen, holenderskim producencie papryki, zawsze coś się dzieje. Budowane są nowe szklarnie, a istniejące stale się ulepszają. Niedawno kolejny fragment terenu firmy w Luttelgeest został poddany renowacji, kontynuując rozbudowę na dużą skalę.
czytaj dalej
W zeszłym roku Thrips parvispinus był główną przyczyną spadku produkcji o 11% papryki z Almerii, a w obecnym sezonie sytuacja jest "niepewna", przyznaje Antonio Sánchez, dyrektor Murgiverde. Plaga zwiększyła swoje nasilenie wśród roślin.
czytaj dalej
Stephen Curgan, znany jako "Płomienny Czerwony", pobił rekord świata w zjedzeniu największej ilości papryczek 7 Pot Primo podczas ognistego konkursu w Terre Haute, w stanie Indiana. Curgan zjadł 85 papryczek, przewyższając poprzedni rekord wynoszący 77. Papryczka 7 Pot Primo, jedna z najbardziej ostrych na świecie, o mocy 1,79 miliona SHU.
czytaj dalej
Stephen Curgan, znany jako "Ognisty Rude" pobił światowy rekord w zjedzeniu największej ilości papryczek 7 Pot Primo podczas ognistego konkursu w Terre Haute, w stanie Indiana. Curgan zjadł 85 papryczek, przewyższając poprzedni rekord wynoszący 77. Papryczka 7 Pot Primo, jedna z najbardziej ostrych na świecie, osiąga 1,79 miliona jednostek Scoville'a.
czytaj dalej
"Sprzedaż papryki w Holandii przewyższa poziom z ubiegłego roku"
2025-11-03 00:00
Papryka stała się niezbędną częścią europejskiej kuchni, według GroentenFruit Huis. W 2024 roku Holandia wyprodukowała ponad 407 milionów kilogramów papryki na 1570 hektarach, informuje organizacja branżowa w swoim arkuszu faktów dotyczącym papryki. Niemcy (27%) i Wielka Brytania (24%) są szczególnie
czytaj dalej
"Ceny hiszpańskich warzyw owocowych nadal umiarkowane ze względu na pokrywanie się z holenderskim sezonem"
2025-11-03 00:00
Sezon hiszpańskich warzyw owocowych jest teraz w pełni. "W krainie pomidorów widać, że ciepła pogoda z ostatnich kilku tygodni ma korzystny wpływ na produkcję. Dostawy papryki natomiast wydają się nieco zwolnić, częściowo z powodu obecności tripsów.
czytaj dalej



