Papryka
"Duże zainteresowanie naszymi bezpestkowymi słodkimi paprykami i pomidorami o wyjątkowym smaku było niezwykle motywujące."
2025-10-22 00:00
Na tegorocznej Fruit Attraction w Madrycie Breedx skupiła się na przyciągnięciu uwagi globalnych interesariuszy swoimi najnowszymi odmianami słodkich papryk bezpestkowych i pomidorów o specjalnym smaku. Obecność firmy na obszarze InnovaTech podkreśliła jej najnowsze strategie hodowlane, nawet sugerując...
czytaj dalej
"Zainteresowanie naszymi paprykami bezpestkowymi i pomidorami o wyjątkowym smaku było niezwykle zachęcające"
2025-10-22 00:00
Na tegorocznej imprezie Fruit Attraction w Madrycie firma Breedx skupiła się na przyciągnięciu uwagi globalnych interesariuszy swoimi najnowszymi odmianami słodkich papryk bezpestkowych i pomidorów o specjalnym smaku. Obecność firmy w strefie InnovaTech podkreśliła jej najnowsze strategie hodowlane, zasugerowując jednocześnie...
czytaj dalej
US (Michigan): Zbieranie czerwonych papryk garściami.
2025-10-22 00:00
Krótko przed otwarciem o godz. 9 w sobotę, 18 października, Fred Block z Bloków Stoisko i Szklarnia stał za żółtym łańcuchem na otwartym rynku i udzielił tłumowi niecierpliwych klientów aktualizacji dotyczącej swojego zbioru konkretnego czerwonego papryka. Rynek w Romulusie, na rogu ulic Eureka i
czytaj dalej
Po ukończeniu studiów, 29-letni Kamil Gunes, mieszkający w dzielnicy Haliliye w Sanliurfa, podążał za swoimi aspiracjami. Obecnie dwa razy w roku zbiera plony w szklarni, którą zbudował przy wsparciu rządu. W 2016 roku Gunes i jego rodzina rozpoczęli produkcję warzyw w szklarni, którą...
czytaj dalej
Mączniak to choroba wywołana przez grzyby różnych rodzajów, wśród których wyróżniają się Erysiphe, Podosphaera, Oidium i Leveillula. Te patogeny są biotroficznymi (obligatoryjnymi pasożytami), co oznacza, że zależą od żywych tkanek roślinnych.
czytaj dalej
Wiejskie tereny w prowincji Almeria wciąż brakuje rozwiązań dla Thrips parvispinus i czerwonych roztoczy.
2025-10-22 00:00
Coordinadora de Organizaciones Rolników i Hodowców (COAG) z Almerii krytykuje powolny postęp w stosowaniu pilnych rozwiązań w sprawie poważnego problemu szkodników, które szkodzą uprawom, zwłaszcza papryce, a teraz wpływają także na inne uprawy w regionie Almeria. Andrés Góngora, COAG Almería's
czytaj dalej
W zeszłym roku pojawiły się pierwsze raporty o nowym rodzaju pluskwiaka, który potencjalnie może wyrządzać jeszcze większe szkody w uprawach papryki niż Nezara viridula - Halyomorpha halys, bardziej znany jako brązowy marmurkowany pluskwiak. To, co kiedyś wydawało się być odległym zagrożeniem, teraz wydaje się być znacznie bliższe.
czytaj dalej
Efektywne zbieranie i przetwarzanie papryki.
2025-10-22 00:00
Sektor świeżych produktów rozwija się w zawrotnym tempie. Nie tak dawno pracownicy musieli ręcznie przesuwać skrzynie do zbioru w i z szklarni. Obecnie to zadanie przejęły zautomatyzowane wózki. Sam proces zbioru nadal odbywa się ręcznie, ale dzięki ergonomicznemu projektowi tych
czytaj dalej
Według lokalnych rolników, między 250 a 300 plantatorów z Abdulpur i Bagdanga produkuje 20 do 25 milionów sadzonek warzyw w ciągu sześciomiesięcznego sezonu, generując sprzedaż o wartości od 20 do 30 korów taka. Te sadzonki, w tym kalafior, kapusta, brokuły, burak, rzepa, pomidor i papryka, są rozprowadzane.
czytaj dalej
Magazynowanie energii z baterii uzupełnia panele słoneczne i wzmacnia pozycję energetyczną producenta papryki.
2025-10-17 00:00
Parki słoneczne na zbiornikach wodnych oraz inne przestrzenie dwufunkcyjne, takie jak dachy i nasypy, stały się powszechnym widokiem we współczesnej hortikulturze. Jednak w dzisiejszym rynku energii, po prostu wytwarzanie energii elektrycznej nie jest już najbardziej opłacalnym ani zrównoważonym podejściem. Aby pójść o krok dalej, Aquasol Solar...
czytaj dalej
Sycylijska papryka przygotowuje się do powrotu na scenę wraz z rozpoczęciem kampanii Lamuyo 2026. W tym kontekście Rijk Zwaan Italia, filiał tej samej holenderskiej firmy specjalizującej się w hodowli warzyw, odnawia swoje zaangażowanie w dostarczanie innowacyjnych, zrównoważonych rozwiązań genetycznych.
czytaj dalej
Hiszpania: Ceny cukinii i papryki odbijają się w 41. tygodniu
2025-10-16 00:00
W czterdziestej pierwszej tygodniu roku ceny cukinii i papryki na aukcjach rolniczych w Almerii znacząco wzrosły, według danych z zarządu Agroejido z piątku, 10 października, skonsultowanych przez Fhalmeria. Wszystkie odmiany cukinii są teraz wyceniane powyżej jednego euro za kilogram. Cukinia pierwszej jakości.
czytaj dalej
Lokalne szklarnie w tropikalnym Surinamie zastępują import sałaty, papryki i pomidorów.
2025-10-15 00:00
Kiedy pierwszy raz przyjechałem do Surinamu, chciałem przygotować zimne danie. Jednak nie mogłem znaleźć ani jednego dobrego pomidora. Gdzieś znalazłem zwiędłą sałatkę, która została mi tylko. To wtedy pojawiło się pytanie koguta i jajka: Czy pomidora nie uprawia się, ponieważ ludzie go nie jedzą, czy może to być z powodu braku dostępności na rynku?
czytaj dalej
W dzielnicy Selim w Karsie, pomimo mroźnej zimy, szklarnia założona przez inżynierów rolnictwa stała się przykładem do naśladowania dla lokalnej społeczności. Wbrew tym, którzy mówią: "Nie da się uprawiać roślin w tym klimacie", uprawiane są tutaj organiczne pomidory, papryka, bakłażany i sałaty.
czytaj dalej
Zachwycający i zaskakujący: HM.Clause otwiera nowy rozdział dla papryki Made in Italy
2025-10-14 00:00
Innowacja, badania i nowa koncepcja Made in Italy: dzięki dwóm nowym odmianom papryki MOZZAFIATO F1 i SORPRENDOR F1, HM.Clause otwiera nowy rozdział dla sektora włoskiego, stawiając na produkty łączące nieznany dotąd kształt i wagę specyficzną dla krajowego rynku.
czytaj dalej
"Hiszpańscy plantatorzy papryki borykają się z tripsami Parvispinus"
2025-10-13 00:00
"Jesień rozpoczęła się już dawno, ale tutaj przynajmniej jeszcze nic z tego nie zauważamy. W południowej Hiszpanii wciąż panuje temperatura powyżej 27 stopni, a nocne temperatury utrzymują się na poziomie 20 stopni. Oznacza to, że wszystko nadal rośnie bujnie" - mówi Kees Havenaar z firmy Frutas Luna z Almerii. "Ale to także oznacza, że...
czytaj dalej
Lokalne szklarnie w tropikalnym Surinamie zastępują import sałaty, papryki i pomidorów.
2025-10-10 00:00
Kiedy po raz pierwszy przyjechałem do Surinamu, chciałem zrobić zimne danie. Jednakże nie mogłem znaleźć ani jednego dobrego pomidora. Gdzieś znalazłem zwiędły liść sałaty, który był jedynym, co zostało. Wtedy pojawiło się pytanie kura czy jajko: Czy nie jest uprawiana, bo ludzie jej nie jedzą, czy może jest inny powód.
czytaj dalej
Hiszpania: Uprawy papryki Almería są coraz bardziej narażone na presję ze strony czerwonego roztocza oraz Thrips parvispinus.
2025-10-10 00:00
W jesiennym cyklu papryki w Almerii Regionalna Sieć Informacji Rolniczej (RAIF) podniosła alarm z powodu wysokiego występowania czerwonego roztocza w wielu polach. Szkodnik zazwyczaj zaczyna się w małych ogniskach, widocznych jako żółtawe plamy na górnej stronie liści. Gdy wykrycie następuje zbyt
czytaj dalej
"Jesień rozpoczęła się dawno, ale tutaj przynajmniej jeszcze nic z tego nie widać. W południowej Hiszpanii temperatura wciąż oscyluje wokół 27 stopni lub więcej, a nocne temperatury utrzymują się na poziomie 20 stopni. Oznacza to, że wszystko nadal rośnie bujnie" - mówi Kees Havenaar z Frutas Luna z Almerii. "Ale to także oznacza, że...
czytaj dalej
"Nasze pierwsze hiszpańskie papryki będą dostępne w ostatnim tygodniu października"
2025-10-09 00:00
Sezony papryki angielskiej i holenderskiej zbliżają się ku końcowi, a firma Vitafresh Produce z niecierpliwością oczekuje na sezon importu z Hiszpanii. "Jesteśmy na końcu sezonów papryki holenderskiej i angielskiej" - powiedział Harvey Cleeton z Vitafresh Produce. "W tym lecie gorąca pogoda spowodowała pewne okresy...
czytaj dalej



