Pomidory
W segmencie TOV dominowały dostawy z Hiszpanii
2024-03-07 00:00
Nadal dostępny był szeroki asortyment, a Hiszpania, Maroko, Belgia i Holandia odgrywały najważniejsze role. Uzupełnieniem były produkty tureckie i włoskie. Według BLE pomidory befsztykowe pochodziły głównie z Hiszpanii i, w mniejszym stopniu, z Belgii. The
czytaj dalej
czytaj dalej
Pomidor Datterino przemawia do najlepszych włoskich marek
2024-03-06 00:00
Dzięki zróżnicowanym strategiom, które są również skierowane bezpośrednio do konsumenta końcowego za pośrednictwem kanału detalicznego, można pozostać konkurencyjnym w sektorze ogrodniczym, a w szczególności w sektorze pomidorów. Dzięki dużemu projektowi o nazwie "Mr Datterino", Vegetables by Bayer od
czytaj dalej
czytaj dalej
W tym tygodniu w belgijskiej spółdzielni BelOrta sprzedano pierwsze belgijskie pomidory Coeur de Boeuf z 2024 roku, wyhodowane przez producentów Wima i Brechta Vertommen z Den Overkant w Sint-Katelijne-Waver.
czytaj dalej
Biolodzy roślin identyfikują nowe obiecujące fungicydy
2024-03-05 00:00
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis zidentyfikowali nowy, obiecujący środek grzybobójczy do walki z niszczycielskimi chorobami upraw. Substancja chemiczna, ebselen, zapobiegała infekcjom grzybiczym w jabłkach, winogronach, truskawkach, pomidorach i różach oraz poprawiała objawy wcześniej istniejącej infekcji grzybiczej
czytaj dalej
czytaj dalej
"Największy popyt odnotował bogaty w smaku pomidor śliwkowy cherry".
2024-03-05 00:00
Po pandemii, w lipcu 2021 r., jedenastu doświadczonych producentów warzyw szklarniowych z Granady postanowiło połączyć siły. Poprzez to stowarzyszenie chcieli osiągnąć większą stabilność produkcyjną i siłę w marketingu, dlatego założyli Agrotropical S.A.T. "Od tego czasu mamy
czytaj dalej
czytaj dalej
"W porównaniu do ubiegłego roku, obecnie produkujemy 1050 kg ogórków i 626 kg pomidorów na m2 rocznie".
2024-03-05 00:00
"Od stycznia 2023 r. przeszliśmy z etapu badań i rozwoju do pełnej skali produkcji. Był to dla nas kluczowy okres, zarówno pod względem technologicznym, jak i ekonomicznym. Ukończenie zakładu Proof of Concept (POC) o powierzchni 300 m2 stanowiło znaczący kamień milowy dla Grow-Tec, pokazując ich zdolność do rozwoju.
czytaj dalej
czytaj dalej
40% pomidorów zbieranych w UE we Włoszech
2024-03-05 00:00
Na Włochy przypada 40% pomidorów zbieranych w UE, a następnie na Hiszpanię (24%) i Portugalię (9%).
czytaj dalej
"Pokażemy nową, przełomową odmianę papryki".
2024-03-05 00:00
Wystawa SEPC Southern Exposure odbędzie się w tym tygodniu w Tampie na Florydzie, a hodowca szklarniowy Nature Fresh Farms® z przyjemnością zaprezentuje kilka stosunkowo nowych produktów, a także produkt, który jeszcze nie trafił na rynek. Pomidory Hiiros Jesienią 2022 roku wprowadzono na rynek pomidory Hiiros™. "One
czytaj dalej
czytaj dalej
"Na poziomie ogrodniczym i biznesowym przejście na pomidory odporne na ToBRFV jest niezbędne".
2024-03-05 00:00
W sumie firma Sippel, zlokalizowana w Knoblauchsland w Norymberdze w Niemczech, produkuje pomidory winogronowe i koktajlowe na 1,5 hektara oraz ogórki na jednym hektarze. Willi Sippel (po prawej) kieruje obecnie firmą zajmującą się uprawą warzyw o tej samej nazwie, obecnie w siódmym pokoleniu.
czytaj dalej
czytaj dalej
ANICAV, Associazione Nazionale Industriali Conserve Alimentari Vegetali (Krajowe Stowarzyszenie Przemysłowców Konserw Warzywnych), w ramach projektu "Red Gold From Europe. Excellence in EU preserved tomatoes", współfinansowanego przez Unię Europejską i mającego na celu waloryzację i promocję przetworów pomidorowych produkowanych we Włoszech,
czytaj dalej
czytaj dalej
Mieszkańcy Almerii przybywają, by uczcić dziedzictwo regionu związane z produkcją pomidorów
2024-03-04 11:00
Ponad 25 000 osób zgromadziło się w sobotę w Almerii na dziesiątej edycji "Almerii, Światowej Stolicy Pomidorów". Inicjatywa, zorganizowana przez lokalną gazetę La Voz de Almería i wspierana przez Cadena SER, Agricultura 2000 i kilka innych lokalnych instytucji, ma na celu uczczenie znaczenia pomidorów.
czytaj dalej
czytaj dalej
"Z ogrodniczego i biznesowego punktu widzenia przejście na pomidory HR było dla nas koniecznością".
2024-03-04 00:00
W ósmym tygodniu w szklarni Sippel w norymberskim Knoblauchsland można było zbierać pierwsze mini ogórki i ogórki wężowe. "Ceny gazu w niektórych przypadkach wzrosły trzykrotnie, co skłoniło nas do nieco późniejszego sadzenia na naszym terenie. To samo
czytaj dalej
czytaj dalej
Zdecydowanie nadszedł czas na pomidory gruszkowe w szklarniach południowo-wschodniej Sycylii. "Wśród producentów panuje wielki entuzjazm dla segmentu, który jest oczywiście dobrze przyjmowany w całym łańcuchu pomidorów, dzięki korzystnemu trendowi w konsumpcji", komentuje.
czytaj dalej
czytaj dalej
"Zarówno z perspektywy ogrodnictwa, jak i przedsiębiorczości, przejście na pomidory HR było dla nas niezbędne".
2024-03-04 00:00
W ósmym tygodniu w szklarni firmy Sippel w norymberskim Knoblauchsland zebrano pierwsze ogórki mini i wężowe. "Ceny gazu potroiły się w niektórych przypadkach, co skłoniło nas do nieco późniejszego sadzenia naszych upraw. To samo dotyczy naszych pomidorów, które zasadziliśmy dopiero w 4. tygodniu zamiast w 4. tygodniu.
czytaj dalej
czytaj dalej
"Z ogrodniczego i biznesowego punktu widzenia przejście na pomidory HR było dla nas koniecznością".
2024-03-04 00:00
W ósmym tygodniu w szklarni Sippel w norymberskim Knoblauchsland można było zbierać pierwsze mini ogórki i ogórki wężowe. "Ceny gazu w niektórych przypadkach wzrosły trzykrotnie, co skłoniło nas do nieco późniejszego sadzenia na naszym terenie. To samo
czytaj dalej
czytaj dalej
Po pandemii, w lipcu 2021 r., jedenastu rolników z Granady z dużym doświadczeniem w uprawie warzyw szklarniowych postanowiło połączyć siły, aby osiągnąć większą stabilność produkcji i siłę marketingową poprzez stowarzyszenie, zakładając SAT w Castillo de Baños....
czytaj dalej
Holandia była największym producentem cebuli w UE w 2022 roku.
2024-03-04 00:00
UE produkuje szeroką gamę świeżych owoców i warzyw. W 2022 r. warzywa uprawiano na 2 mln hektarów w całej UE, z których zebrano 59,8 mln ton plonów. Trzy najpopularniejsze warzywa - pod względem ilości - to pomidory (15,4
czytaj dalej
czytaj dalej
Spojrzenie wstecz na produkcję owoców i warzyw w 2022 r.
2024-03-04 00:00
UE produkuje szeroką gamę świeżych warzyw i owoców. W 2022 r. świeże warzywa uprawiano na 2,0 mln hektarów gruntów w całej UE, z których zebrano 59,8 mln ton plonów. Trzy najczęściej uprawiane świeże warzywa - pod względem ilości - to pomidory (15,4
czytaj dalej
czytaj dalej
Po pandemii, w lipcu 2021 r., jedenastu rolników z Granady z dużym doświadczeniem w uprawie warzyw szklarniowych postanowiło połączyć siły, aby osiągnąć większą stabilność produkcji i siłę marketingową poprzez stowarzyszenie, zakładając SAT w Castillo de Baños....
czytaj dalej
Holandia była największym producentem cebuli w UE w 2022 roku.
2024-03-04 00:00
UE produkuje szeroką gamę świeżych owoców i warzyw. W 2022 r. warzywa uprawiano na 2 mln hektarów w całej UE, z których zebrano 59,8 mln ton plonów. Trzy najpopularniejsze warzywa - pod względem ilości - to pomidory (15,4
czytaj dalej
czytaj dalej